Als je bij de 57 procent van de klanten hoort die nog x86 servers draait op Windows Server 2003, dan heb je mogelijk na 14 juli 2015 een probleem. Op die datum stopt Microsoft namelijk met de ondersteuning van het besturingssysteem. Misschien denk je nu 'dat maakt niet uit, ik bel toch nooit naar de helpdesk', maar het ligt iets ingewikkelder.
Microsoft zal geen service packs, hot fixes of andere updates meer uitbrengen na deze deadline. Het risico van het blijven gebruiken van Windows Server 2003 is groter dan je misschien denkt – denk maar aan de zero day-aanvallen op Windows XP, enkele weken nadat de stekker uit dat besturingssysteem werd getrokken.
Stel nou dat zo’n aanval je datacentrum raakt…Het is een serieus risico, maar toch hoor je nog veel smoesjes om niet te hoeven migreren.
Smoes 1: ‘Ik heb de afgelopen twaalf jaar te veel applicaties verzameld.’
Wie al twaalf jaar Windows Server 2003 draait, heeft ongetwijfeld een indrukwekkende lijst aan applicaties opgebouwd die moeten worden gemigreerd. En dat is geen sinecure, tenzij je gebruik maakt van applicatie-migratiesoftware. Daarmee kun je in enkele minuten alle .msi’s migreren die worden gedetecteerd binnen in een directory en zijn subfolders. Daarnaast kun je rapporten uitdraaien met een overzicht van je totale applicatielandschap.
Smoes 2: ‘Ik denk dat sommige apps niet compatibel zijn met Windows Server 2012 R2.’
Ook deze reden om niet te migreren kun je ondervangen met een applicatie-migratieoplossing als AppDNA. Rapporten geven je een overzicht van welke applicaties conflicteren met de nieuwere versie van Windows Server, welke versies conflicteren en, minstens zo belangrijk, waarom ze conflicteren. Soms is het eenvoudig op te lossen met kleine aanpassingen aan de app (code oranje), soms blijkt er helemaal geen compatibiliteitsprobleem te zijn (groen). Tenslotte zijn er ook altijd wel een aantal applicaties die opnieuw moeten worden gecodeerd of zelfs uit gebruik genomen (rood).
Smoes 3: ‘Ik heb veel apps die niet werken met Internet Explorer 7, 8, 9, 10, 11…’
Wat nu als apps code groen of oranje krijgen voor Windows Server 2008, maar rood voor 2012R? Dat is inderdaad een lastig geval. Maar ook hier is een oplossing voor. Met het RAG-rapport van AppDNA kun je er eenvoudig achter komen waarom een app rood is: wellicht is het een os-check die de app uitvoert bij de installatie. In dat geval is het mogelijk om de app te sequencen op een ouder besturingssysteem (os) zoals Windows 7 (bijvoorbeeld met App-V). Vervolgens kun je de app streamen en met XenApp of XenDesktop streamen op een 2012R2 hosted omgeving. De app voert de os-check immers alleen maar uit op het moment dat hij wordt opgestart; met virtualisatie sla je deze stap ‘virtueel’ over. Dan zijn er nog altijd de apps die simpelweg rood zijn voor Windows Server 2012 R12. Wat te doen: hercoderen of uit gebruik nemen? Het kan zijn dat je bij Windows Server 2008 toch code groen krijgt en op die manier kun je via applicatievirtualisatie nog een tijdje op dit os draaien.
Dat lijkt misschien wat omslachtig, maar daarmee haal je wel de deadline van 14 juli 2015…
De terughoudendheid om te migreren is ergens wel begrijpelijk: het is ook niet niks. Met de juiste hulpmiddelen valt het echter wel mee en kan een migratie vrij vlekkeloos verlopen.
Andreas,
Persoonlijk vind ik de benoemde punten (smoesjes) en de antwoorden niet zo sterk en relevant.
1- Deels van je oplossing is gebaseerd op de producten van Citrix. Wie zegt dat de betreffende klant al van Citrix gebruik maakt of van plan is van Citrix producten gebruik te maken?
2- Ik zou zeggen, met Win 2012 kun je beter van je resources (hardware-software) gebruik maken. Hierdoor kun je een consolidatie van hardware (stroom, warmte, onderhoud contracten etc), software (licenties [ AV, back-up, monitoring], OS etc)en beheer realiseren. Er zijn nog meer andere aspecten die je met deze consolidatie in de keten kunt bereiken.
3- Oude OS (Win 2003) en applicaties behouden betekent vast zitten in je verouderde werkprocessen en legacy. Geen aandacht aan wendbaarheid en operational excellence in je organisatie en bedrijfsvoering.
Dank voor je reactie, Reza. Er zijn zeker veel meer redenen om te migreren, maar in mijn artikel wilde ik in elk geval de belangrijkste bezwaren tegen het migreren van applicaties wegnemen. Het klopt ook dat er meerdere oplossingen zijn waarmee je applicaties kunt migreren en een deel daarvan zal ook de functionaliteiten bieden die ik beschrijf in het artikel. Maar mijn expertise ligt nu eenmaal bij Citrix-oplossingen, vandaar dat ik deze als voorbeeld noem.
Andreas,
Dank voor je reactie.
Voor de duidelijkheid, ik heb zelf (technische) kennis en ervaring met Citrix producten en ik beschouw Citrix als de leverancier van vele innovatieve producten.
En aan de andere kant ben ik voor mijn klanten een onafhankelijk adviseur die de zaak van verschillende kanten en invalshoeken moet bekijken. Maar ik snap je punt ook 🙂
Inderdaad ligt het wat ingewikkelder, dit is weer eens de gebruikelijke marketing waarbij ingespeeld wordt op angst. Alweer enige tijd gelden (2012) schreef ik een opinie welke stelde dat met virtualisatie problemen niet opgelost worden maar alleen onder de zoveelste laag verstopt worden.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4619191/2379248/oud-maar-nog-niet-vervangen.html
In die opinie ging ik voornamelijk in op het middelenbeslag, het stapelen van oplossingen bereikt betreffende veiligheid namelijk precies het tegenovergestelde van wat er beloofd wordt. Aangaande smoes 3 stel ik bij deze de vraag of de browser nu een applicatie of een OS is, hetzelfde geldt trouwens ook voor de overige smoezen als ik kijk naar ketens.
Binnen een klassieke client-server applicatie – de Windows 2003 Server migratie – gaat het niet zo zeer om de uitdagingen in de front-office maar om die in de back-office. En daar tussenin zit vaak dus nog een lastige middleware laag, ben benieuwd of AppDNA ook deze afhankelijkheden beoordeeld.
Voor de laatste smoes kun je altijd nog IE-tester gebruiken dat een oudere IE-versie simuleert.
Als geheel is een meegaan met de ontwikkelingen slimmer, applicaties van 10 jaar of ouder en zonder updates op het x86 platform zijn meestal een risiko.
Virtualiseren is eigenlijk alleen een noodoplossing, je moet of je wilt of niet mee gaan met je tijd als je wilt blijven meespelen in de markt.