Het bestuur van Telecom Management Association (TMA) heeft geconstateerd dat een zelfstandig voortbestaan van de netwerkorganisatie niet meer haalbaar is. Besloten is TMA daarom per 1 januari 2015 op te heffen. Dit is door de leden van de vereniging bekrachtigd tijdens de algemene ledenvergadering op 15 december jongstleden. De Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) biedt hen aanover te stappen en daar ‘buitengewoon lid’ te worden.
Als belangrijkste redenen voor opheffing noemt het bestuur dat TMA te klein van omvang is en dat soortgelijke organisaties en verenigingen het kennisaanbod en netwerkbijeenkomsten van TMA overlappen. De meerwaarde van TMA, als onafhankelijke netwerkorganisatie, neemt daardoor af. De laatste jaren wordt TMA dan ook geconfronteerd met een dalend ledenaantal.
Om de belangen van de bestaande leden en partners te borgen en om de producten en diensten van TMA te verankeren in het telecommunicatieveld, is TMA in gesprek gegaan met BTG, de Nederlandse Vereniging voor Telecomgrootgebruikers. Die heeft gesteld dat leden welkom zijn bij BTG.
Overeenkomsten
TMA en BTG zeggen dezelfde doelstelling te hebben wat betreft kennisdeling, netwerken, belangen behartigen richting politiek en overheden. Daarnaast biedt BTG inkoopvoordeel voor haar leden. Lidmaatschap van TMA berust op individuele personen, waar het BTG-lidmaatschap berust op bedrijven en organisaties.
Daarnaast richtte BTG zich tot voor kort alleen op de grootzakelijke gebruikers. Met de verbreding naar het middenbedrijf wordt het ook mogelijk voor TMA-leden om zich aan te sluiten bij BTG. Leden van TMA kunnen vanaf 1 januari 2015 over naar BTG en worden daar ‘buitengewoon lid’. Dat is binnen de BTG namelijk de (enige) ledencategorie die open staat voor individuen.
Machtsstrijd
Saillant detail is dat BTG al langer met TMA had willen fuseren. Toenmalige BTG-bestuursleden Dick van Schooneveld en Jan-Hein Bastiaenen zaten in de raad van advies van TMA en wilden al in 2013 een fusie afdwingen met het in hun ogen veelbelovende TMA. De BTG-leden zaten daar echter niet op te wachten.
Ook BTG kampt met teruglopend aantal; dit jaar kwam daar nog een knallende ruzie overheen tussen de oude garde en een nieuwe groep leden die vernieuwingen wilde doorvoeren en inzicht wilde krijgen in de financiën van dochterbedrijf TGG. De oude garde wist echter een wisseling van de wacht te voorkomen en beschouwt de TMA-leden nu als een welkome aanvulling van het ledenbestand.