In de toekomst moeten alle 50.000 surveillanten van de politie via hun smartphone aangifte kunnen doen. Dat staat in de nieuwe plannen voor meer digitale dienstverlening bij de politie. Er loopt een proefproject waarin duizend agenten zijn uitgerust met een smartphone die gekoppeld is met de politieregisters. De inzet op digitalisering heeft ook gevolgen voor het aantal politiebureau's. Daarvan gaan er de komende jaren naar verwachting zo'n tweehonderd dicht.
‘De pilot helpt bijvoorbeeld bij de keuze welke smartphone straks wordt aanbesteed en met welke systemen de smartphone gekoppeld wordt’, laat een woordvoerder weten. Via de test hoopt het korps meer ervaring op te doen met het functioneren van de smartphone in de praktijk. ‘De apps die nu gebruikt worden, zijn binnenshuis ontwikkeld’, meldt de woordvoerder.
Het korps wil de digitale dienstverlening de komende jaren vergroten. Volgens de politie komen op dit moment per jaar ongeveer 400.000 digitale aangiften binnen. Om die aangiften te verhogen wordt het aantal delicten waarvan online aangifte gedaan kan worden, uitgebreid. Daarnaast gebruikt de politie ook sociale media als Facebook en Twitter. Volgens de politie zijn op dit moment ongeveer 1500 wijkagenten actief op twitter. Het landelijke Twitteraccount van de politie heeft 128.000 volgers en het landelijke Facebookaccount heeft bijna 17.000 volgers.
Minder politiebureaus
De inzet op digitalisering heeft ook gevolgen voor het aantal politiebureaus. Door de plannen die met de burgemeesters besproken zijn, zullen de komende tien jaar ongeveer tweehonderd bureaus sluiten. Als alternatief komen er steunpunten. Dat zijn locaties in bijvoorbeeld een wijkcentrum of op het gemeentehuis waar agenten op bepaalde tijdstippen aanwezig zijn. Door de inzet van de smartphone moet een aangifte ook op straat of bij mensen thuis kunnen plaatsvinden.
Op dit moment zijn er ongeveer 750 politielocaties in Nederland, waaronder 400 volwaardige politiebureaus. Dat aantal gaat terug naar een kleine 170. Met de komst van de nieuwe steunpunten gaan er per saldo ongeveer 200 bureaus dicht.
De politie zegt met de inzet op digitalisering en het sluiten van bureaus een trend te volgen die ook plaatsvindt in de bankenwereld. Ook daar worden kantoren gesloten en meer ingezet op digitale dienstverlening. De plannen moeten nog voorgelegd worden aan de centrale ondernemingsraad (cor).
Politie en ICT
De koppeling van de smartphones en de nieuwe inrichting van de ict zal voor de politie een behoorlijke kluif worden. In januari 2013 zijn 26 regiokorpsen opgegaan in een nieuwe landelijke politieorganisatie. De overgang naar een centrale ict-omgeving verloopt moeizaam en agenten klagen dat het lastig is om informatie te delen doordat systemen te traag en onvoldoende gekoppeld zijn.
Alweer zo’n geniaal overheidsproject,
En alweer citeer ik ‘Het zal mijn benieuwen meneer Sonneberg’
Uit mijn contacten uit het veld der agenten is het werken met de tablet al kommer en kwel, laat staan dat men nu nog eens systemen zou moeten gaan opzetten die op smartphones gaan draaien. Ziet u het al voor zich redelijk pieterpeuterig op een smartphone bezig tijdens een ongeval of in de regen of ergens in de kou met handschoenen aan?
Uiteraard heeft een smartphone wat voordelen alleen of die op zullen wegen tegen taken die ook binnen moeten worden gedaan? Vrij recentelijk mocht ik aanlijnen bij een uitvoering bij de politie waarbij enkele technische componenten werden aangekoppeld en de performance was dramatisch. Ook technisch bijstellen gaf gewoon niet het gewenste resultaat.
Wat ik nou weer in dit hele verhaal mis is die tussenstap. Maak het mogelijk dat er inderdaad vanuit huis of de wagen zelf aangifte kan worden gedaan middels een goed standaard en ga aan de achterkant nou eens iets doen aan dat grote technische perfomrance probleem dat er ligt. In die twee stappen heeft men de komende drie jaar alleen al de hande vol aan.
Daarnaast weet ik niet welk signaal je als overheid naar de bevolking af geeft om tweehonderd bureaus te sluiten.
Bekend is ook dat databases bij overheden nog niet zo gek lang geleden werden gekoppeld met allerlei gebouwde interfaces. Klaarblijkelijk is er over een goede standaardisatie verder niet eens goed nagedacht.
Numoquest, ik heb begrepen dat met het sluiten van de buro’s wel een aantal nieuwe politieposten bijvoorbeeld bij gemeentehuizen word geopend.
Wat daar dan de winst kan zijn weet ik niet, immers de oude buro’s blijven van de overheid en blijven de staat dus geld kosten.
Meneer Opstelten verwacht meer lui met van die nieuwe surfpakken en kogelvrije bodywarmers op straat, maar dat is ons volk in de afgelopen twintig jaar rondom de verkiezingen door alle partijen beloofd.
Wat de slimme foons betreft, ik denk nog steeds aan het C2000 debakel.
Ik verwacht niet dat de dienders echt gelukkig zullen worden met nog meer uitrustingsstukken die niet aansluiten op de praktijk.