De aanleg van breedband internet via glasvezelkabels dreigt vertraging op te lopen nu sommige gemeenten eisen dat de kabels op minimaal zestig centimeter diepte worden gelegd. Zij beroepen zich ten onrechte op de NEN7171 norm. Aannemers moeten dan terugvallen op de traditionele methodiek met intensief graafwerk. Dat neemt meer tijd en veroorzaakt een grotere overlast binnen gemeenten. Dit stelt kabelproducent Prysmian Draka.
Prysmian Draka stelt dat een snelle uitrol van de Fiber-to-the-Home (FttH)-infrastructuur niet in alle Nederlandse gemeenten mogelijk. Dat komt omdat sommige gemeenten eisen dat kabels op minimaal zestig centimeter diepte worden gelegd. Zij beroepen zich ten onrechte op de NEN7171 norm. Deze richtlijn is volgens het bedrijf alleen van toepassing bij de aanleg van een kabelinfrastructuur in nieuwbouwgebieden en geldt niet voor bestaande bebouwing.
De FttH-projecten in Nederland zijn voornamelijk gericht op de aanleg van snelle glasvezel- breedband verbindingen in dorps- en stadskernen of naar reeds bestaande woningen in de buitengebieden. De overlast als gevolg van graafwerkzaamheden is dan het grootst. De aannemer moet speciale voorzieningen treffen om zijn werkzaamheden uit te voeren. Daarmee zijn kosten gemoeid, die de FttH-projecten in gebieden met bestaande bebouwing aanzienlijk duurder maken.
Borstelmachine
Volgens Prysmian Draka frustreren gemeenten hiermee ook de techniek die het bedrijf in huis heeft om zonder traditioneel graafwerk glasvezelnetwerken aan te leggen. Het betreft hier de RetractaNet-oplossing. Met dit product startten in oktober 2012 Draka, VolkerWessels Telecom en BAM Infrastructuren in opdracht van Reggefiber met de aanleg van een glasvezelnet in de Drentse gemeente Noorderveld. Aannemers en exploitanten van glasvezelnetwerken zouden grote belangstelling hebben voor deze oplossing.
RetractaNet kabels bevatten 24 of 48 glasvezelparen (twee vezels per aansluiting) waarmee respectievelijk 12 of 24 woningen van breedband internet zijn te voorzien. Tijdens de proef in Noorderveld werden de kabels al op 30 cm diepte geïnstalleerd, waardoor de aannemer niet behoefde te graven. Daarna is de installatietechniek geoptimaliseerd door het gebruik van een borstelmachine voor het snel maken van de geul voor de kabel.
‘Hierdoor hoeft de straat maar voor korte tijd ’open’. Binnen één werkdag is een straat in een bestaande wijk van glasvezel te voorzien. Deze snelle en effectieve werkwijze levert minder overlast voor de omwonenden op’, aldus commercieel directeur Rob van Veen van Draka Kabel.
Minder schade
Bij de RetractaNet-technologie wordt de kabel in zijn geheel, ongeacht het aantal aansluitingen, over de totale lengte van een straat gelegd. Vervolgens is op elke willekeurige plek een aftak te maken door – via een kleine opening in de kabelmantel – een glasvezelpaar terug te trekken uit de kabel over een afstand, variërend van 50 tot 100 meter. Daarna blazen of duwen de kabelleggers de ’retracted’ glasvezelpaar in een kleinere, vooraf aangebrachte tuinbuis (zogenaamde micro–duct) naar de aan te sluiten woning.
Volgens Van Veen bewijst de RetractaNet aanlegtechniek op 30 cm diepte zich als gemakkelijk, snel, flexibel en betrouwbaar. ‘Voor het aansluiten van 11.000 woningen waren de kosten in menskracht en materiaal naar schatting 9 procent lager dan voorheen bij projecten met een traditionele werkwijze.’
Hij wijst er op dat er minder zware machines nodig zijn, minder kabelmateriaal de grond in gaat en minder grondverzetwerk nodig is. ‘Bovendien minder diep graven via een borsteltechniek resulteert in minder graafschade, veel minder kunststof in de grond en hoge snelheid van huisaansluitingen.’
Er wordt nu gedaan of het gebruik RetractaNet afhankelijk is van de graafdiepte. Dat lijkt me onzin. Als die kabel op 60 cm ligt moet dezelfde techniek nog steeds toepasbaar zijn.
Met een fatsoenlijke sleuvengraver, kun je bijna net zo snel kabels op 60 als op 30 cm leggen. Voordeel van 30 cm is natuurlijk dat je nooit last hebt van andere kabels etc., die liggen 30 cm dieper. Is dat het eigenlijke verhaal?
30 cm diep is erg ondiep, tegel weghalen en 2 keer een schop in de grond en je bent al door de kabel. Hoe gaat Reggefiber dat oplossen?
Beste Hans,
Dank voor je opmerking. Uiteraard heb je gelijk, RetractaNet kan worden toegepast ongeacht de diepte van de sleuf. Het is wel een feit dat de voordelen van RetractaNet van een snelle huisaansluiting (een belangrijk uitgangspunt van het ontwikkelen van het systeem) beter tot zijn recht komen bij ondiepe installatie.
De kabel is derhalve ontworpen voor ondiep installeren. De RetractaNet kabel heeft een HDPE mantel en twee sterkte-elementen die ervoor zorgen dat deze voldoende mechanisch beschermd is. Met een normale schop haal je de kabel niet door!
Wat het artikel probeert duidelijk te maken is dat de NEN7171 ten onrechte wordt gebruikt om de keuze tussen 80-60 of 30 cm onmogelijk te maken. Dit is onterecht. De keuze van het toe te passen kabelsysteem komt daarna. RetractaNet geeft de mogelijkheid zeer snel en volledig flexibel – bij initiele aanleg maar ook bij na aansluiting – een huis te verbinden met 2 glasvezels.
Met vriendelijke groet,
Edgar Aker
Prysmian Group
De titel “Gemeente vertraagt aanleg breedband internet” is nogal suggestief en het napraten van Prysmian Draka. Het had de redactie gesierd om ook even navraag te doen waarom gemeenten de kabels op 60 cm willen hebben. Wanneer ze slechts op 30 cm liggen is het vragen om problemen in de toekomst. Dit is slechts één spade diep en geeft hogere kosten in de toekomst door meer handwerk als je onder de 30 cm de overige infra wilt bereiken en verder ook meer kans op schade bij gewoon graafwerk.
Ik ben het ook met @Hans eens dat gebruik van RetractaNet helemaal niets met de diepte te maken heeft, het lijkt inderdaad meer gemakzucht om boven de rest van de infra te blijven en geen zin om weer netjes die 60 cm te verdichten. Nu lijkt het artikel wel een advertorial voor deze techniek…
Volgens mij bedoelt NEN 7171 met nieuwbouw: een nieuw aan te leggen netwerk. Zo voorkomt het dat netwerken verlegd zouden moeten worden als er bijv. een of enkele aansluiting(en) bijgemaakt moet worden.
Reggefiber legt voorlopig alleen nieuwe netwerken aan, spiksplinternieuw zelfs en valt zodoende dus gewoon onder de nieuwbouwnorm.
Uit NEN 7171 (pag 6)
“Deze norm is normatief voor nieuwbouwsituaties. Deze norm is niet van toepassing op bestaande situaties die niet als nieuwbouwsituatie kunnen worden aangemerkt, zoals locaties waarbij in de directe omgeving van bestaande infrastructuur een enkel pand of een aaneengesloten rij panden wordt gebouwd en/of verbouwd. Voor deze situaties geldt dat deze zullen worden aangesloten op – en conform – de aanwezige infrastructuur. Het is dan ook niet de bedoeling om verleggingen in bestaande situaties te laten plaatsvinden op basis van deze norm.”
Ik ben het eens met de stelling van de gemeentes. Internet wordt, of is, een voorziening waar we de komende decennia niet omheen kunnen. Een project voor het leggen van FttH zal dan ook de fibers voor die tijdsduur aan moeten leggen. 30 cm diepte hoort niet bij een dergelijk netwerk. 30 cm klinkt als tijdelijk van het zicht onttrekken.
Wat me tegen de borst stuit is dat de snelheid van de realisatie van het project prevaleert boven de kwaliteit van de uitvoering, norm of geen norm. Dit moet je niet willen, zeker niet als leverancier van een kwalitatief goede oplossing. Er wordt niet altijd met een spade gewerkt, maar juist met zwaarder materieel.