De netwerken die we tien jaar geleden gebruikten, verschillen niet zoveel met die van vandaag. Dat is opmerkelijk, omdat we tegenwoordig veel hogere prestaties verwachten dan tien jaar geleden. Was de grootste uitdaging van de it-manager vroeger om computers binnen de vestiging(en) te koppelen, nu verwachten duizenden medewerkers dat zij met hun pc, laptop, smartphone of tablet toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk via het lan, Wi-Fi of 3G-/4G-netwerken.
In het verleden bestonden er grenzen aan capaciteit en bandbreedte. Nu het netwerk het kloppend hart is van een onderneming, is dat niet langer houdbaar. Zonder een krachtig netwerk is het onmogelijk om de bedrijfsvoering goed te ondersteunen. Daarbij zorgt een flexibel, efficiënt en intelligent netwerk voor meer wendbaarheid, een snellere time-to-market, een hogere betrouwbaarheid en een aanzienlijke reductie van de benodigde stroom en ruimte in een datacenter. De nieuwe netwerken gaan uit van een holistische benadering van provisioning, waarbij het netwerk de basis vormt voor de it-strategie.
Het succes van intelligente netwerken is in de praktijk al bewezen. Zo bespaart Google elke maand miljoenen dollars sinds het bedrijf de efficiëntie van zijn netwerken verdubbelde. Dat vereiste een enorme investering, maar die was binnen een jaar terugverdiend en blijft voordelen opleveren.
Nieuwe provisioning
Network function virtualisation (nfv) en software-defined networking (sdn) vormen de basis voor de meeste nieuwe provisioning-strategieën. Volgens IDC is sdn in 2016 al goed voor een omzet van 3,6 miljard dollar.
Sdn is een aanpak waarbij er een scheiding is tussen de control plane (het deel dat het verkeer van en naar het datacenter routeert) en de data plane (die het verkeer ‘draagt’). Dat vereenvoudigt en versnelt het netwerkbeheer. De echte duw in de rug van sdn komt van de adoptie van cloud-software en -applicaties. Die vereisen een dusdanige schaalbaarheid en elasticiteit, dat een traditionele noodoplossing niet langer voldoet.
Door aan de virtuele en fysieke lagen in het netwerk hetzelfde belang te hechten, is het mogelijk een netwerk te bouwen en te beheren, dat kan omgaan met de eisen van vandaag. De verwachting is dat sdn en nfv onderdeel worden van een bredere overall shift naar state-of-the-art, gevirtualiseerde ip-netwerken die zorgen voor echte besparingen, zowel op operationeel niveau als voor wat betreft investeringen. Dit concept – The New IP – is een holistische benadering voor networking en betekent een verschuiving van prestaties naar wendbaarheid en bruikbaarheid. Dat is ontegenzeggelijk de grootste verschuiving op het gebied van networking in de afgelopen tien jaar. Een netwerk dat gebaseerd is op The New IP-model, omvat on-demand provisioning, het centraliseren van de intelligentie en het beheer, en een softwarematige, gebruikersgecentreerde werking.
Nu duidelijk is dat het eenvoudigweg toevoegen van bandbreedte de issues op het gebied van provisioning niet oplost, biedt The New IP een raamwerk voor bedrijven om de bestaande infrastructuur zo efficiënt en intelligent mogelijk in te zetten. Netwerken op basis van ‘The Old IP’ bieden nu eenmaal niet de flexibiliteit en schaalbaarheid die nodig zijn op de lange termijn.
Rein de Jong, senior regional sales manager Benelux bij Brocade