We programmeren wat af in Nederland. Er zit forse groei in de ontwikkeling van programmatuur. Voor mij is dat al een tijdje duidelijk, maar nu blijkt het ook uit onderzoek. Dat is goed voor bedrijfsvoering en economie.
Innovatie is belangrijk voor de Nederlandse economie. Want al zat tijdens de crisis alles op slot, in de software-ontwikkeling bleef groei zitten. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Dialogic. In vergelijking met het onderzoek uit 2010 blijkt er in 2014 een forse groei in het aantal ZZP’ers te zitten die nu als externen meewerken aan projecten.
Dat het belangrijk is voor de economie blijkt vooral uit de enorme groeicijfers die worden gerealiseerd. Werd in 2010 nog voor 1,5 miljard aan software geëxporteerd, is dat in vier jaar meer dan verdubbeld naar 3,1 miljard. De hele industrie heeft een omzet van 29,1 miljard euro per jaar en een toegevoegde waarde van 20 miljard aan de economie of 3,4 procent van het bruto binnenlandse product. Een banenmotor voor 164.000 mensen.
De groei is bij lange na niet compleet, omdat er momenteel veel remmende factoren zijn. Zo worden bedrijven die het plan hebben om te exporteren daarvan vaak weerhouden door complexe wet- en regelgeving. Ondertussen is de Nederlandse industrie druk bezig een kwaliteitsslag te maken, doordat er meer aandacht voor informatiebeveiliging is. Hierdoor moeten processen beter op orde zijn.
Buiten organisatie
Maar misschien is het grootste winstpunt wel dat er in vier jaar tijd een verdubbeling heeft plaatsgevonden van het aantal bedrijven dat de software buiten de deur laat plaatsvinden. Hierdoor is de focus meer gericht op de kern van de organisatie en niet op het zelf alles maar willen doen. De ontwikkelaars, die daar hun kerntaak van hebben gemaakt, kunnen daar een enorme toegevoegde waarde hebben.
Bij Levi9 zie ik dat al meer dan tien jaar. Zo’n 60 procent van mijn klanten is een independent softwarebouwer. Maar die bedrijven snappen dat hun kernidee en de marktkennis hun asset is. Het hebben van programmeurs is dat niet. Juist in een groeiende markt is het sterke dat de specifieke expertise altijd ergens aanwezig is en kan worden aangeboord.
Kennispartner
Niemand zou in een snel veranderend ICT-landschap gelukkig moeten zijn met een enkele lead architect. De vele koppelingen, de opmars van mobiele apparaten, beveiligingstechnieken, veranderende standaarden, veranderingen in connectiviteit en nog meer beweging, maken het speelveld complex. Dan wil je meerdere blikken die ook kennis van andere organisaties meebrengen.
Precies dat laatste blijkt ook uit het onderzoek, want Dialogic concludeert dat de ontwikkelende partner meer en meer wordt gezien als een kennispartner. Deze rol is langzamerhand overgenomen van de hogescholen en universiteiten. Waarom is de Nederlandse branche trouwens succesvol? Dat komt omdat er veel wordt geïnnoveerd. Niet zozeer door de leveranciers, maar juist door de klanten die een risico durven te nemen. Daarom kun je alleen maar een warm pleidooi houden voor een goede relatie tussen klant en leverancier. Kennelijk leidt dat tot een nieuwe gouden eeuw.
Ik kan aantal dingen niet rijmen in dit verhaal, als ik cijferfestisjisme even parkeer dan lijken er wat tegenstrijdig te zijn. Bijvoorbeeld de term ‘independent software bouwer’ welke een mix lijkt te zijn van global en local sourcing, waar waarschijnlijk goedkoopste wint.
Met risico dat ik weer boze mailtjes krijg als ik ‘boterhammetjes’ van ZZP-ers bekritiseer maar het is bij deze soms niet veel anders als bij bouwbedrijf dat al zijn personeel eruit gooit om ze in te huren als zelfstandige. Meer dus een vorm van belastingontwijking dan innovatie als daarmee eigenlijk alles als vanouds blijft.
Ook het nemen van risico en de herniewde aandacht voor (informatie)beveiliging kan ik niet helemaal met elkaar rijmen. Want wie nu nog stelt dat de ICT niet tot de core competenties behoort van een organisatie heeft zitten slapen. En met het idee van een kennispartner en offshoren heeft Kenneth Berkleef al de nodige ervaringen opgedaan.
Enige mogelijkheid om alles met elkaar te rijmen is echter open source, dat verklaard ook het feit dat de universiteiten en hogescholen hun rol uit handen hebben gegeven.
Ewout, er hoeft inderdaad geen belasting betaald te worden bij gebruik van zzp’ers of uitbesteden. De verantwoordelijkheid voor die belasting komt bij de ingehuurde partij. Maar ook, je hebt geen verplichting en je kan er vanaf naar het je goeddunkt. Dat is niet vanouds waarbij werknemers vaker een vast dienstverband hadden. Arbeid is nu een weggooiproduct wat je zo goedkoop mogelijk moet ‘inkopen’. Het is een trend die je veel ziet.
Inderdaad, ICT zou tot de core competenties van een (grote) organisatie moeten behoren. Outsourcen past daar in veel gevallen niet bij, ik lees dit artikel ook vooral een advertentie voor outsourcing van ontwikkelingstrajecten in landen met goedkopere werknemers.
kernidee en marktkennis als core competenties, arbeid als commodity en beperkt houdbaar 🙂
Als je ICT ziet als kernidee en marktkennis, blijft ICT nog steeds je competentie en kun je op een paar goeie architecten na de rest, de details, uitbesteden aan zzp’ers of buitenland.
Het nieuwe werken is met een laptop thuis inloggen of op je flexplek, het nieuwe bedrijfsmodel is wat de auteur beschrijft. Ook al beide niet perfect, het is de trend.
@Felix Hoe doe je dan je stand up iedere morgen? Voor de webcam? Op afstand werken is altijd fijn, kun je die pruttelende JVM eens een schop geven.
@Louis, je hebt distributed scrum, of om de dag thuis werken, of het hele goedkope team zit bij elkaar op goedkope locatie. Hee, tis niet mijn idee, tis de trend. Uitbesteden, coordineren, planning checken, bijsturen, waarschuwen, achter broek aan zitten, nog meer bijsturen, boos worden, toch maar alles zelf doen 🙂
Louis, how abt die standup flauwekul snel afschaffen en gewoon met elkaar overleggen zodra dat nodig is ?
@Pascal Wat mij betreft hoeft het ook niet om de dag te openen met een stand-up of groepsyell en in de die procesbegeleidingsmethodes daar geloof ik ook niet in. We zijn Japan niet. Nog meer overbodige rollen zonder verantwoordelijkheden en ICT inhoudelijk brengen deze begeleidings methodes louter verwarring. Positief vind ik wel van die dagelijkse standups dat het de gang erin houdt. Al zou je dat ook werkelijks kunnen doen en ik geloof ook wel in technische leiding die deze gang erin houdt en knopen doorhakt. Precies, overleg waar nodig is en geef mensen die verantwoordelijkheid. Maakt het werk leuker en passend bij het creatieve vak van de software ontwikkeling. Maar om met Felix te spreken, he, het is niet mijn idee maar wel de trend. En zo is het. De ene helft van de medwerkers stuurt, coacht, controleert en begeleidt de andere helft.
Dat de echte goede ICTers naar Silicon Valley verhuizen zou ik geen innovatie durven noemen.
Een artikel met een dikke koptekst maar dunne inhoud.
‘Floreert door innovatie’ even in jip en jannekees ; twee woorden, floreren en innoveren.
Waar floreert ict ?
In grijs gebied, in een paar cijfers m.b.t. outsourcing niets meer niks minder punt.
Welke innovatie ?
İk kon niks innovatiefs ontdekken in het verhaal dan een versluierde reclame voor outsourcing en een bedrijf die in de outsourcing business actief is.
Via deze weg reclame maken is wel innovatief dat moet ik wel erkennen.