Ict-dienstverlener Cegeka ontwikkelt een nieuw datacenter in Zuid-Limburg. ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het Tier 3-gecertificeerde datacenter. Het gaat om een investering van meer dan tien miljoen euro. Hoe de financiële lasten precies zijn verdeeld willen beide partijen niet toelichten. Het rekencentrum moet in juni 2015 operationeel zijn. Volgens de dienstverlener gaat het om het meest energiezuinige datacenter van Nederland.
Het nieuwe datacenter heeft een schaalbare opzet volgens het IMD-concept van ICTroom. Het krijgt een capaciteit van 750 kW per module waarin plaats is voor blokken van 160 racks. De locatie van het nieuwe datacenter is de gemeente Sittard-Geleen in het zuiden van Limburg. De van oorsprong Belgische ict-dienstverlener kiest bewust voor de ligging vlakbij de grens met België en Duitsland. Door de recente overname van Brainforce heeft het bedrijf er in korte tijd Nederlandse en Duitse klanten bijgekregen.
ICTroom en Cegeka hebben gekozen voor de hoogst efficiënte componenten voor de elektrische infrastructuur en koeling die momenteel beschikbaar zijn. Zo zal een redundante koelinstallatie het datacenter koelen met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Daardoor moet het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor zeven gereduceerd worden.
Het ontwerp is Tier 3-gecertificeerd. Dat betekent dat de technische infrastructuur volledig dubbel is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden of vervangingen kan ondergaan zonder impact op de ict-systemen. De meest kritieke schakels in de stroomvoorziening worden in een hogere redundantie uitgevoerd dan volgens de Tier 3-classificatie vereist is en zijn in hoge mate geautomatiseerd en beveiligd door Siemens. De beloofde beschikbaarheid wordt daardoor 99,98 procent.
Groeiplan
Nadat de bouw van het datacenter voltooid is, zal ICTroom zorgen voor het onderhoud en beheer van de technische installaties. ICTroom accountmanager Johan Claes: ‘De toepassing van zonne-energie zorgt ervoor dat er minder energie uit het net betrokken hoeft te worden. Het onderhoudsprogramma van ICTroom waarborgt dat deze energiedoelstellingen voor Cegeka geoptimaliseerd blijven.’
Cegeka ziet kansen om de activiteiten in de Nederlandse markt uit te breiden. Het gaat vooral om applicatie- en infrastructuurdiensten. Om dat groeiplan in goede banen te leiden, is in juni 2014 het directieteam gewijzigd. Sander Lochtenberg, die eerder voor Ordina werkte, is verantwoordelijk voor het operationeel uitbouwen van de infrastructurele oplossingen in Nederland. Jan Willem van den Bos krijgt een nieuwe rol en gaat zich specifiek richten op het verder ontwikkelen van de commerciële activiteiten rondom het aanbod van infrastructuur-diensten, in het bijzonder de outsourcingoplossingen in Nederland.
Cegeka (BE) heeft afgelopen tijd een aantal ict ondernemingen in NL overgenomen. Ik ben zeer benieuwd hoe integratie, optimalisatie en transformatie van deze verschillende bedrijven met verschillende culturen, business model, structuur etc tot een geheel gaat verlopen.
Nieuws zou het pas zijn als het meest energie onzuinige datacentrum gebouwd zou worden, we hebben het hier gewoon over de wet van de remmende voorsprong. Vraag in deze is of er ook sprake is van efficiëntie want aan datacenter capaciteit is nu eenmaal geen gebrek, in de regio zijn al 4 datacentra. Verhaal over stroom is prachtig maar lastiger wordt het met de netwerkcapaciteit want om hier volledige redundantie in aan te brengen is veel moeilijker. Benieuwd of hier ook een garantie van 99,98% uptime ‘all-the-way’ gegeven kan worden.
Welke 4 datacenters ? Op Cofely na zou ik toch eerder spreken van serverhokken…
Goed nieuws voor de regio, er wonen ruim 600 duizend mensen in dit vergeten stukje Nederland.
@EP
Kwantitatieve en kwalitatieve aspecten dienen elk op hun eigen merites beoordeeld te worden.
Ik wil niets afdoen aan initiatief en investering van Cegeka maar ik denk niet dat 600.000 persoonlijke websites van inwoners de markt is waar ze zich op richten.
Gezien eerder overgenomen Brain Force met name overheidsinstellingen bedient in Nederland blijft mijn reactie aangaande vraag nog overeind, de invulling van een simpel economisch gegeven als we kijken naar de (rijks)datacenter capaciteit.
Mijn reactie gaat dus meer om de beperkte nieuwswaarde van bericht want één datacenter is niet genoeg, ‘dubbelgest(r)ikte’ stroomvoorziening mitigeert tenslotte maar een beperkt risico.
Vrolijk werkende maar onbereikbare servers heeft niet zoveel nut en energiezuinig is nogal moeilijk vol te houden als er overcapaciteit is, dezelfde bubbel zien we namelijk ook op de vastgoedmarkt als het kantoorruimten betreft.