Dat het tekort aan hoogopgeleid ict-personeel anno 2014 een serieus probleem is, zal niemand zijn ontgaan. Zeker ook niet de hedendaagse student, die bij het volgen van een studie met raakvlakken aan ict, dagelijks kan rekenen op aanbiedingen van recruiters. Het IT Talent Debate speelt daar, met een aangescherpt programma en nieuwe locatie, in 2015 op in.
Niet alleen traditionele ict-werkgevers blijven hun best doen jong talent voor zich te winnen, ook in andere branches groeit de vraag naar technisch onderlegd personeel. Ict komt immers overal in terug. Door het tekort is er een bijzondere situatie ontstaan: studenten krijgen dagelijks aanbiedingen en zien door de recruitmentbomen het bos niet meer. Veelal gaat een uitnodiging gepaard met een generiek verhaal. ‘Bij ons vind je jouw uitdaging, je werkt met leuke collega’s en we organiseren regelmatig borrels.’
Onvermoeid kritisch
De ergernis die voortkomt uit dergelijke werving resulteerde in 2013 tot het IT Talent Debate. In het debat, dat destijds gewonnen werd door Info Support, dagen ict-studenten potentiële werkgevers uit meer diepgang te geven aan hun verhaal. De gemiddelde ict-student blijkt onvermoeid kritisch en wil vooral antwoord op de vraag: wat doe ik écht als ik bij jullie in dienst kom?
Ook in 2015 zal er tijdens IT Talent Debate worden gezocht naar antwoord op deze vraag. Een raad van advies van informaticagerelateerde studieverenigingen vanuit het hele land steunt het concept. De gezamenlijke achterban van zo’n achtduizend studenten bepaalt de inhoud van het evenement, dat plaats zal vinden op 24 april 2015 in Media Plaza in Utrecht.
Twee debatrondes
Eerder dit jaar bleek uit een werkgeverssurvey van onderzoeksbureau Dialogic dat vakinhoudelijke kennis veruit de belangrijkste eis is van werkgevers bij het zoeken naar nieuwe werknemers. Kwaliteit van onderwijs en de rol van het bedrijfsleven hierin is daarom een thema dat op de agenda zal staan tijdens de eerste ronde van het debat. In de tweede debatronde zal meer aandacht zijn voor het thema ondernemerschap en ict in de maatschappij. Frits Bussemaker, partner bij CIOnet en voorzitter van iPoort, zal de rol van debatleider op zich nemen.
Net als voorgaande jaren kunnen bedrijven zich inschrijven door het insturen van een pitch. Anders dan voorheen hoeft in deze pitch nog geen workshop uitgewerkt te zijn. De raad van advies kiest de tien bedrijven die mee mogen doen aan IT Talent Debate 2015. In 2014 waren Afas Software, Atos, Capgemini, EsperantoXL, Incentro, KZA, SVB, Topicus, VX Company en Ymor de deelnemers. SVB kwam als winnaar van het debat uit de bus.
Inschrijvingen
Het IT Talent Debate heeft als voornaamste doel het doorbreken van de hedendaagse wervingsaanpak in de branche, die door veel studenten als storend wordt ervaren. Het meenemen van standaard promotiemateriaal is dan ook verboden. De inschrijvingen voor bedrijven zijn geopend vanaf 12 januari tot en met 6 februari 2015. De deelnemende bedrijven worden begin maart bekend gemaakt.
En dan doet zich het rare voor dat studenten blijkbaar aanbiedingen krijgen terwijl ervaren (en ook hoogopgeleide) krachten moedeloos worden van al dat tevergeefs solliciteren. Zeker buiten Amsterdam zijn de IT banen ook in 2014 niet dik gezaaid. In elk geval heb ik de indruk dat de studenten misleid worden. Want een keer een baan geaccepteerd zijn ze net zo onaantrekkelijk als hun collega’s. Ze hebben dan immers of te weinig ervaring (heel fout!) of te veel en dus verondersteld te duur, te oud en te eigenwijs (helemaal fout!).
Het lijkt erop dat het “tekort “ er gewoon ingehamerd blijft worden, ook door Computable.
Jammer.
Maar goed, als de focus ligt op hoogopgeleid in de zin van HBO-plus of Universitair geschoold dan klopt dat in theorie wel. Veel zeer ervaren ICT-ers hebben immers geen HBO of UV diploma. Maar die hebben zich wel een slag in de rondte gestudeerd terwijl ze al werk hadden. En die hebben nu zo’n stapel certificaten dat ze die, zeker in combinatie met hun ervaring, makkelijk in zouden kunnen ruilen voor de benodigde studiepunten die goed zouden zijn voor een titel.
Maar ja, zo werkt het helaas niet. En iedereen die er iets over te zeggen heeft of die autoriteit meent te hebben doet net of hij gek is.
Met een volkomen ontwrichte ICT-arbeidsmarkt als gevolg.
Goed bezig!