Hardwaredienstverlener Scholten Awater heeft van het UWV geen vergunning gekregen om elf mensen van de serviceafdeling te ontslaan. De uitkeringsinstantie vindt dat er voor ontslag onvoldoende economische gronden bestaan; daarvoor gaat het met de Nijmeegse hardwaredienstverlener te goed. Het bedrijf zegt in een reactie inmiddels al wel op individuele basis met zeven van de elf medewerkers een vertrekregeling te hebben gesloten. Met de overige vier lopen nog gesprekken.
Scholten Awater kondigde afgelopen september een reorganisatie bij de afdeling Services aan, waarbij elf medewerkers moesten vertrekken. Volgens het Nijmeegse bedrijf is er in de markt minder behoefte aan hardware-installateurs en meer aan specialisten op het gebied van grote logistieke, projectmatige opdrachten. Het bedrijf wil daarom naar een flexibele bezetting toe en meer werken met inleenkrachten. Daarmee zou ook de dienstverlening aan klanten kunnen worden verbeterd.
Het UWV verleent echter geen ontslagvergunning omdat het Scholten Awater voor de wind gaat. Commercieel directeur Rens Evers meldt dat de reorganisatie intussen wel in gang is gezet en dat er op individuele basis vertrekregelingen worden afgesproken. Dat is inmiddels met zeven van de elf mensen gelukt. Er lopen nog gesprekken met de vier andere medewerkers. Mocht er geen overeenstemming over vertrek worden bereikt, dan blijven ze in dienst bij Scholten Awater.
FD Gazellen Award
Evers vertelt dat Scholten Awater recent een FD Gazellen Award 2014 in de wacht heeft gesleept. Het Financieele Dagblad (FD) reikt elk jaar deze prijzen uit aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Iedere onderneming die de afgelopen drie jaar een omzetgroei van minimaal 20 procent wist te behalen en in het laatste jaar winstgevend was, komt hiervoor in aanmerking. Scholten Awater kreeg een prijs voor de regio Gelderland, in de categorie ‘bedrijven met een omzet meer dan dertig miljoen euro’.
Wat ik wel eens vaker bericht en blog zie je ook hier weer gebeuren. Uiteraard is automatiseren ook mensen uitfaseren. Dat is nu eenmaal inherent aan het vak automatiseren. Maar de keerzijde zie je dan ook weer opdoemen.
Naam en reputatieschade als werkgever. In dit geval zou je je af kunnen vragen waarom Scholte Awater niet in eigen personeel is gaan investeren door te anticiperen op commerciele eigen ontwikkelingen. Het maakt het dat je als IT pofessional jezelf af vraagt bij een bedrijf als Scholte te gaan solliciteren. Immers, je bent niet verzekerd klaarblijkelijk van loyaliteit en continuiteit. Iets wat de huidige werknemer graag van haar ‘nieuwe flexibele werknemer’ wel placht te verlangen.
Een wat minder positief signaal zou ik zeggen.
@Numo Een wat minder positief signaal, maar geen nieuw signaal. Waarom Scholten Awater van deze 11 mensen af wil is wat onduidelijk, een hardware bedrijf dat zijn installateurs niet meer nodig heeft. Wel is er behoefte aan een flexibele bezetting met inleenkrachten voor specialistische projecten. Word er gezegd.
Dit is een trend die zich in veel sectoren voordoet, zo min mogelijk vast personeel, zo veel mogelijk inhuurkrachten. Of uitbesteden. Zeker voor het uitvoerende werk. Grappig, las een brief van de directie van een zorginstelling aan haar personeel waarin men aangaf toe te willen naar een ‘flexibele inzetbare schil’ van werknemers. Een soort eufemisme voor al het oude vaste personeel eruit gooien en het nieuwe zo goedkoop mogelijk ‘inhuren’.Die laatste zijn goedkoper en kan je er ook nog naar behoeve uit gooien. Is dat nou managen op kosten of managen op kwaliteit?