Nederland is vergeleken met omringende Europese landen koploper in flexibel werken. Ruim driekwart (79 procent) van de ondervraagde ict-professionals wordt in de gelegenheid gesteld om zowel thuis, onderweg als binnen de bedrijfsmuren zijn werk uit te voeren. Groot-Brittannië (65 procent), Duitsland (60 procent) en België (57 procent) scoren beduidend lager. In België en Duitsland zijn 19 procent van de bedrijven bezig met de invoering van flexibel werken of hebben de uitrol binnen drie jaar gepland staan. In Duitsland en Nederland is dat bij ongeveer één op de acht van de ondervraagde bedrijven (12,5 procent) het geval.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘IT & Flexibel werken’ dat is uitgevoerd door specialist op het gebied van werkplekinrichting BakkerElkhuizen. Dat bureau ondervroeg ruim 520 ict -professionals uit het Groot-Brittannië , Duitsland, Nederland en België over verschillende onderwerpen rondom het thema flexibel werken.
Als grootste uitdaging van flexibel werken wordt ‘efficiënt gebruik van nieuwe ict-technologie door medewerkers’ genoemd. Het begrip technologie omvat zowel software als devices (bijvoorbeeld laptop en tablet). Ook de beveiliging van zakelijk gebruikte ict vormt een grote uitdaging. Daarnaast worstelen de ict’ers met het beheer van de infrastructuur.
In het onderzoek werd de ict-professionals ook naar hun rol gevraagd bij de invoering van flexibel werken. In Duitsland (45 procent), België (43 procent) en de Groot-Brittannië (37 procent) is de primaire rol van ict vooral adviserend geweest. ‘Opvallend is dat in Nederland maar een kwart een adviserende rol had en dat bijna de helft aangeeft helemaal geen rol te hebben bij de invoering van flexibel werken. De ict-afdeling heeft het vaakst een beslissende rol in Groot-Brittannië (34 procent)’, concluderen de onderzoekers.
Meer beheertaken
Verder blijkt dat voor de meeste ict’ers de taken na de invoering van flexibel werken niet veranderd zijn. ‘Maar als ze wel veranderen, zoals toch een derde van de ict’ers aangeeft, dan komen er vooral taken bij. Met name de security en het beheer zijn anders geworden voor de ict-professional.’
In België noemt 97 procent van de ict-professionals de laptop de belangrijkste tool voor flexibel werken. In Nederland is dat 82 procent en in Duitsland 67 procent. In Groot-Brittannië kiezen ict’ers beduidend minder voor de laptop, 48 procent.
Hoewel de laptop de belangrijkste tool is, vindt een meerderheid van de ict-professionals dat medewerkers onvoldoende ondersteund worden in het flexibele werken met computeraccessoires die nodig zijn voor comfortabel werken met een laptop. Minder dan de helft van de ict-afdelingen ziet ergonomie als belangrijk aandachtspunt. In Nederland en België schenkt slechts een kwart er aandacht aan. Duitsland en Groot-Britannie scoren hierop beter; respectievelijk. 49 en 46 procent van de ondervraagde ict-afdelingen in die landen vindt ergonomie belangrijk. ‘Dit verschil is mede te verklaren doordat de laatste twee landen ook relatief hoog scoren op ‘gezondheid medewerkers’ en ‘medewerkerstevredenheid’ als één van de belangrijkste redenen voor het invoeren van flexibel werken, wat in Nederland en België niet het geval is.’
Het hele onderzoek is te lezen via deze link.