Het tijdperk van the internet of things (IoT) is aangebroken. Gartner voorspelt dat er in 2020 niet minder dan 26 miljard apparaten via internet met elkaar verbonden zullen zijn. Slimme apparaten, die onze voorkeuren kennen en die door onderlinge communicatie weten of er gevaar dreigt. Of wanneer je vuilnisemmer geleegd moet worden.
Uit een recent rapport over slimme technologie – gepresenteerd tijdens Dutch Design Week in oktober – blijkt dat er meerdere lokale initiatieven zijn in verticale markten. Eén segment waar de Nederlanders een innovatieve rol hebben aangenomen en die cruciaal is voor de Nederlandse economie, is de agrarische sector.
Het rapport toont aan dat Nederlandse boeren grote voordelen zien in betere en meer diepgaande analyses van zaken als luchtvochtigheid, de toestand van de bodem en het toezicht op de groei van de gewassen. Sensoren, slimme technologie en nieuwe concepten, mogelijk gemaakt door het internet der dingen, zullen een belangrijke rol spelen om de Nederlanders in een voortrekkerspositie te brengen in markten zoals de landbouw, logistiek en de bouw.
Voor veel van ons betekent dit dat we een verbinding kunnen maken met ‘dingen’ die we nooit eerder voor mogelijk hadden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van je smartphone met een verkoopautomaat, zodat deze automatisch je favoriete frisdrank aanreikt. Of dat je auto op weg naar huis de thermostaat de opdracht geeft om je huis alvast op te warmen tot een behaaglijke temperatuur.
Nieuwe complexiteit
Voor mensen die zich bezighouden met b2b- of b2c-ict-beveiliging voegt IoT nieuwe complexiteit toe in de reeds pittige strijd om informatie te beveiligen tegen de laatste bedreigingen. Het spreekt vanzelf dat deze bedreigingen nieuwe vormen zullen aannemen in reactie op de golf van nieuwe verbonden technologieën die zijn opmaak zal maken.
Ict-beveiligingsprofesionals en softwareontwikkelaars zullen zich snel aan de nieuwe situatie moeten aanpassen. Nog maar tien jaar geleden vormde de beveiliging van software en hardware op zijn best een sluitpost. De levenscyclus bestond doorgaans uit niet meer dan programmeren, testen en het in productie nemen van een softwaretoepassing. Beveiligingsfuncties werden vaak pas achteraf toegevoegd, nadat er misbruik was gemaakt van een kwetsbaarheid, met alle schade en verstoring van bedrijfsprocessen van dien.
In die houding vindt de laatste tijd een kentering plaats en komen beveiligingsaspecten eerder in het proces aan bod. Maar net nu de branche de pagina omslaat en de geleerde lessen in de praktijk toepast, komt het IoT tot bloei… Het grootste probleem met het beveiligen van ‘dingen’ in het nieuwe tijdperk van IoT is misschien nog wel het informeren en trainen van ontwerpers over de aard en werking van deze verbonden apparaten en wat het betekent om werkelijk veilige producten af te leveren. De mensen die met internet verbonden koelkasten, kleding en auto’s ontwerpen, zijn namelijk vaak geen softwareontwikkelaars, laat staan beveiligingsexperts.
Hoewel het fantastisch zou zijn om je koelkast een verbinding met de supermarkt te maken om het boodschappenlijstje voor de week door te geven, gaan zelfs de meest simpele communicatieprocessen gepaard met een diversiteit aan intrinsieke beveiligingsproblemen. Daarbij is één ding zeker: de markt voor cybercriminaliteit zal gedijen naarmate IoT verder groeit.
Uit onderzoek naar markten voor tools voor cybercriminaliteit, zoals het recente Rand-rapport, blijkt dat aanvallers vaak een specialiteit hebben, of ze nu uit politieke of financiële bewegingen handelen. Deze markt ontwikkelt zich rond de dynamiek van de verschillende typen aanvallen. Gelukkig hebben we inzake IoT de gelegenheid om te voorkomen dat onze apparaten straks net zo onveilig communiceren, door security in te bakken in het ontwerp van een product of een dienst. Het laatste wat we willen zien gebeuren is dat cybercriminelen onze gewassen in gevaar brengen of belangrijke logistieke systemen verstoren. Het is tijd om nu te handelen.
IoT zal een Palantír blijken te zijn. Kenners van de werken van Tolkien zullen vast wel weten wat hier mee bedoeld wordt. En wie luisteren er straks allemaal mee?
Spotify heeft laatst nog haar jaarlijkse gegevens geopenbaard. Op 1 januari werden er veel liedjes over mensen met een kater afgespeeld. 30 mei was de dag met de meeste vrolijke liedjes. Het kan afleiden wanneer u verliefd bent (zonder dat u het weet wellicht), depressief en welke film u van plan bent te gaan zien.
“Beveiligingsfuncties werden vaak pas achteraf toegevoegd…”
Zie hier het euvel, we doen eerst voordat we nadenken en dit geldt niet alleen voor IoT. De kansen gaan nu eenmaal voor bedreigingen. Of misschien moet ik hier zeggen gemak want de ‘rise of interconnected risk’ zit tenslotte niet alleen in ICT oplossingen hoewel deze steeds meer in de haarvaten van de maatschappij zitten.
Oja, Johan haalt de Panantir (kijkstenen) uit verhalen van Tolkien aan wat een aardige vergelijking is als we het over de meta- annex de machine gegeneerde data hebben. Tenslotte loopt de discussie over privacy al vanaf het begin van Internet.
Ik ben benieuwd naar deze toekomst. Wat het effect is op de maatschappij. Wanneer de koelkast automatisch de karnemelk gaat bestellen dan krijg je als je niet op past geen diversiteit meer in wat er in de koelkast staat. Wanneer je nu naar de supermarkt gaat denk je ter plekke wat je mee gaat nemen en misschien zie je wat anders staan en denkt, hee even proberen. En dan thuis gekomen wordt je verrast door wat je gekocht hebt en krijgt tegelijkertijd een brainwave over een goed idee. Vaak krijg je namelijk de beste ideeën wanneer je even wat anders doet. En als dat anders doen dan verdwijnt….
Het is maar een idee, ben benieuwd wat de toekomst brengt (want als mensen al in verwarring zijn wanneer TomTom uitvalt..), wat als de koelkast de bestelling niet heeft gedaan 🙂
Verder helemaal eens met het verhaal, zit er niet op te wachten na een vakantie thuis te komen om er dan achter te komen dat iemand het leuk vond de verwarming op 30 graden te zetten. Dan maar 10 minuten kou leiden nadat de verwarming hoger is gezet.