Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen die de Europese Commissie oproept tot het opsplitsen van Google. Het parlement vraagt de commissie om wetgeving te maken die bedrijven als Google verplicht om zich op te splitsen. De zoekmachine-activiteiten zouden losgetrokken moeten worden van andere commerciële activiteiten zoals advertentieverkoop, mail en navigatiediensten (Gmail en Google Maps). Het is zeer de vraag of de commissie op het verzoek zal ingaan.
De stemming, waarin ruim tweederde van het parlement voor de motie stemde, is vooral van symbolisch waarde. In de aangenomen tekst staat: ‘Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten.’ Ook wordt de Commissie opgeroepen om ‘misbruik met de marketing van vervlochten diensten door uitbaters van zoekmachines te voorkomen’. Het gaat dus niet specifiek om het bedrijf Google. Maar zou er wetgeving komen, dan heeft dit gevolgen voor een bedrijf als Google.
Günter Oettinger, eurocommissaris met de portefeuille Digitale Economie, zei eerder deze week al dat hij niets ziet in het voorstel van het parlement. Hij vindt dat een maatregel als het opsplitsen van Google niet thuishoort in een markteconomie.
Europa’s kritische houding ten opzichte van Google is niet nieuw. Er loopt al langer een onderzoek naar het bedrijf. Dat gaat specifiek in op de machtspositie rond het bevoordelen van zijn eigen diensten. Google en Brussel liggen al jaren in de clinch over de manier waarop de zoekmachine zoekresultaten rangschikt. Volgens Brussel worden eigen diensten bevoordeelt ten opzichte van concurrenten.
Fairsearch
Ook hebben bedrijven als Microsoft, Oracle en Nokia en online-reisvergelijkers Expedia en Tripadvisor zich verenigd in een anti-Google-club (Fairsearch) die zich uitspreekt tegen de dominantie en niet transparante positie van de zoekmachinereus en internetdienstengigant.
De EU is kennelijk tegen elk succesvol bedrijf waar ook ter wereld. Ik stel voor dat we als burgers een motie indienen om de EU op te splitsen, want alles wat zij aanraakt gaat naar de …..
Laten ze eerst Microsoft zich laten opsplitsen, hoezo struisvogel politiek
Ik gebruik veel diensten van Google; search, maps, docs, gmail, chrome, appengine. Voor alles heb ik genoeg keuze uit alternatieven, en toch blijf ik Google gebruiken, omdat deze diensten beter en/of gemakkelijker zijn. De ‘fairsearch’ bedrijven kunnen daar alleen verouderde, dure, onhandige en slecht werkende producten tegenover zetten. Dat is, met uitzondering van Microsoft, want ik gebruik hun producten (Windows, Office, Azure) ook.
Op ieder moment kan ik mijn keuze veranderen, en ik kan altijd mijn gegevens van Google downloaden en ergens anders gebruiken.
Dit in schril contrast tot het Europese Parlement. Hiervoor kan ik eens in de vier jaar een keuze uitbrengen die nauwlijks invloed heeft. De stemming voor het EP wordt vooraf gegaan door een FUD-campagne waarbij de praktijken van Microsoft 15 jaar geleden niets zijn. Daarna bepaalt een corrupte en door lobbyisten gestuurde club beroepspolitici (EP en Europese Commissie) dat Europa bestuurd blijft volgens de wensen van neo-liberalen en plutocraten, zonder dat ik ervoor kan kiezen om over te stappen naar een concurrent.
Google is gewoon de publieke tak van de NSA en in dat opzicht is het ook logisch dat de EU daar iets tegen heeft.
Dat er maar weinig grote Europese IT bedrijven zijn en men constant de oren naar Amerika heeft hangen is een gevolg van intensieve bedrijfspionage en politieke bemoeienis in de vrije handel.
Anders gebruikten we allemaal nog wel Ilse.
goed zo doorgaan,Europees Parlement…..
zo straks ieder land van de EU zijn eigen Google en als alle alternatieven blijven bestaan,en waarom niet……altijd nuttig,als verdeel en heers politiek,zodat we een regering krijgen per deelstaat of provincie,dus verdeel en heers,zoals de waterschappen,en laat het water de vrije loop,dat we via street-vieuw ter plekke kunnen bekijken