De concept-motie van twee Europarlementariërs die ertoe zou moeten leiden tot een opsplitsing van Google heeft vooralsnog geen kans van slagen. De motie die vrijdag 21 november werd ingediend vindt weinig steun bij de eurocommissarissen.
Eurocommissaris Oettinger (Digitale Economie en Maatschappij) vindt dat een maatregel als het opsplitsen van Google niet thuishoort in een markteconomie. Deze mening heeft hij volgens een Duitse journalist geventileerd op een partijbijeenkomst. Zijn collega Ansip (Digitale Markt), opvolger van Neelie Kroes, acht de tijd nog niet rijp om te praten over opsplitsing van monopolisten.
De twee europarlementariërs die de conceptmotie naar voren brachten, hebben hun mening inmiddels ook aangepast. Zij willen niet direct Google aanpakken, maar alle vormen van marktmonopolie.
Voor de marktpartijen die zich verenigd hebben in de anti-Google-club Fairsearch is dit een tegenvaller.
Beetje vreemde gang van zaken. Eerst hoog van de toren blazen dat je Google wil aanpakken en laten opsplitsen om het vervolgens, heel opportuun en al naar gelang reactie en situatie, je mening weer bij te stellen.
Voor de goede orde, Andres Schwab, de indiener van die motie heeft geen enkele affiniteit met IT, Google of de manier hoe google werkt, doch roept dit alleen omdat hij als adviseur is verbonden bij een Duits advocatenkantoor die, hoe raar kan het ook anders, in het verleden een antitrust aanklacht tegen Google deponeerde.
De reuring die nu is ontstaan zou zich eigenlijk moeten richten tegen Schwab zelf. Want, hij laat dat hier ondubbelzinnig zien, hoe politiek en bedrijfsleven op EU niveau ongewenst met elkaar zijn verweven. En niemand die je daar verder over hoort. Als er al iets helder is geworden is het de onhoudbaarheid van de positie van Schwab in Brussel zelf.
Wedden dat niemand om zijn aftreden vraagt? Als Schwab even had doorgedacht dan had hij kunnen weten dat het opsplitsen van Google geen enkel doel dient en in de praktijk net zo zal werken als het verbieden van Piratebay en providers gedwongen toegang te verhinderen.
Het gebruik is daarmee geenszins afgenomen, heeft hoogstens een andere route genomen.