Bij ING verdwijnen de komende drie jaar tussen de vijfhonderd en zeshonderd ict-banen. De bank schrapt 1700 voltijd arbeidsplaatsen, in ongeveer een derde van de gevallen gaat het om een ict-functie. ING schrapt ook 1075 voltijdbanen van externe dienstverleners. Een woordvoerder van de bank kan nog niet zeggen om hoeveel ict-banen dat gaat. Bij de inhuur van externen zitten vaak veel ict'ers, maar over hun lot moet later meer duidelijk worden.
ING maakte dinsdagochtend 25 november 2014 bekend dat het de komende drie jaar 1700 voltijd arbeidsplaatsen schrapt, ook verdwijnen 1075 voltijdbanen van externe dienstverleners. De bank wijdt die reorganisatie aan de verdergaande digitalisering van bankdiensten, het terugbrengen van het aantal ict-systemen en een toename van geautomatiseerde processen. ING trekt 320 miljoen euro uit voor de reorganisatie. Naast de ict-functies die verdwijnen, worden banen geschrapt op de administratie (callcenters en back-office) en op de afdeling voor consumentenbankzaken (retailbank) op het hoofdkantoor. Die afdelingen moeten ook ongeveer een derde deel van de 1700 boventallig verklaarde banen voor hun rekening nemen.
Windows en Linux
Volgens de bank heeft de reductie van ict-arbeidsplaatsen te maken met het uitfaseren van technologieën en het verdwijnen van onder meer handmatige taken door bijvoorbeeld de invoering van geautomatiseerd testen. De bank migreert van zeven naar twee bedrijfssystemen op basis van een cloud computing-omgeving. De ict moet in de toekomst voor 90 procent op Windows en Linux draaien.
ING gebruikt op dit moment verschillende systemen voor de mobiele app, de website, het call center en de kantoren. Daardoor is niet alle klantinformatie real time beschikbaar in alle kanalen. De bank stapt over op wat het een ‘omni-channel aanpak’ noemt. Daarbij moeten klanten al hun bankzaken digitaal regelen en moet informatie direct beschikbaar zijn in alle kanalen. De bank stelt dat het daarnaast zal blijven investeren in de lokale adviesfunctie door de kennis die aanwezig is in kantoren en die beter toegankelijk te maken via andere kanalen voor dienstverlening. ING zet volop in op digitale dienstverlening zoals mobiel bankieren.
Van werk naar werk
De bank kondigt ook een extra investering in ict aan. Tussen 2015 en 2017 wordt tweehonderd miljoen euro geïnvesteerd. Dat moet leiden tot een kostenbesparing van 270 miljoen euro bovenop lopende programma’s.
ING meldt dat medewerkers worden begeleid van werk naar werk. De bank laat weten dat bij omscholing de focus ligt op de ontwikkeling van kernvaardigheden van een engineer, namelijk programmeervaardigheden. ‘Dit geldt voor huidige maar ook nieuwe technologieën. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in competenties ten aanzien van Agile werken en de gevolgen van continuous delivery.’
Vacatures
Het staat in contrast met het schrappen van ict-functies, maar de bank is ook nog steeds op zoek naar ict’ers. Dat betreft vacatures voor engineers (DevOps) voor zowel applicatieontwikkeling als infrastructuur engineers.
Ik denk dat zo langzamerhand de mensen in india niet veel goedkoper meer zijn dan in nederland. Zeker gezien de communicatieproblemen.
Dus als een deel hier weer naar toe komt is herverdeling van werk niet nodig.
@bert
Beste Bert ik ben zelf van allochtone afkomst en zelfs ik vind dat de nederlanders meer dan genoeg zich aanpassen aan allerlei culturen die ook nog hun banen op den duur innemen al neem ik dat die indiers etc dat niet kwalijk.
Ik zelf werk momenteel buiten nederland en heb eerst flink wat boeken gelezen over die cultuur en verwacht zeker niet dat men zich aan mij aanpast.
Dus nederlands blijf gewoon lekker jezelf aub .
ps: diffuser is een ander woord voor chaotisch
Is verder toch niet zo’n punt? de vraag naar ICT mensen in Nederland stijgt toch?
Zijn er nog goede ICTers bij de ING die de overstap durven maken naar het bedrijfsleven? dan is het gewoon weer opgelost allemaal, althans voor de 30% die ICTer is.
Maar in het bedrijfsleven moet je wel gewoon de hele dag werken. Gezien de sollicitanten die ik recent heb gesproken weet ik niet 100% zeker of dat bij banken ook normaal is.
Maar als je afscheid wilt nemen van je luxe leventje (wat dus niet meer bestaat) en gewoon weer aan de slag wilt met moderne (web) technologie zoals PHP, MySQL dan kun je in onze hoek best een leuke baan vinden.