De transitie naar software defined infrastructuur (sdi) staat nog in kinderschoenen. Dat concluderen ict-dienstverlener Telindus en opslag- en virtualisatie-specialist EMC na onderzoek onder Nederlandse ict-beslissers. 60 procent van de ondervraagden geeft aan op dit moment nog bezig te zijn met het virtualiseren van bedrijfskritische applicaties. Van vergaande automatisering van de infrastructuur door de inzet van software is nog geen sprake.
Dat blijkt uit onderzoek van Telindus en EMC onder 115 Nederlandse ict-beslissers. In dat onderzoek is antwoord gegeven op de vraag waar organisaties staan in de transitie naar een software defined infrastructuur. 30 procent van de ict-beslissers zegt een hybryde cloud ontwikkeld te hebben, 28 procent gebruikt publieke cloud-diensten, 20 procent heeft een private cloud ontwikkeld en 10 procent geeft aan een software defined datacenter ontwikkeld te hebben.
Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: ‘Organisaties zijn lange tijd terughoudend geweest in het virtualiseren van bedrijfskritische applicaties, maar durven nu massaal de stap te zetten. Dit zien we met iedere nieuwe ontwikkeling. De transitie naar een software defined infrastructuur staat nog in de kinderschoenen, maar ict-beslissers moeten zich nu al gaan afvragen wat de technologie voor hun infrastructuur kan betekenen.’
Hij benadrukt dat oplossingen die de flexibiliteit verhogen en de beheerslast verlagen, helpen bij het aantonen van de toegevoegde waarde van de ict-afdeling. ‘Met software defined integreren de domeinen access, connectivity en datacenter volledig, waarbij de flexibiliteit toeneemt, maar tegelijkertijd ook de complexiteit. De eisen aan de infrastructuur veranderen echter niet, deze moet optimaal functioneren en volledig in dienst staan van de business.’ Volgens De Haan is het essentieel dat ict-managers die eisen in kaart brengen en bepalen of een software defined infrastructuur nu of in de toekomst uitkomst biedt.’
Eerste stappen
Coen Bos, directeur EMC Nederland: ‘De eerste stappen naar een software defined infrastructuur worden nu gemaakt en ik verwacht dat de volgende stappen, op weg naar een volledige software defined infrastructuur, snel volgen.’
Hij stelt dat automatisering van het datacenter de enige mogelijkheid is om de snelheid van nieuwe toepassingen te kunnen blijven leveren. ‘Om relevant te blijven en zich voldoende te kunnen onderscheiden, hervormen veel bedrijven hun business model naar de eisen van de nieuwe informatiewereld. Het benutten van de mogelijkheden van big data, social, cloud en mobile is essentieel’, aldus Bos. Hij benadrukt dat het voor elke organisatie van strategisch belang is dat de ict-afdeling kennis en vaardigheid van die ontwikkelingen snel ontwikkelt en kan toepassen.
Geïntegreerde aanpak
Om in kaart te brengen wat de meningen en uitdagingen zijn waar het om de technologische onderbouwing van de connected enterprise gaat, zijn 115 it-beslissers ondervraagd over hun (ict-)organisatie en onderwerpen als bring your own device, connectivity, het datacenter, managed services, security en infrastructuur.
De onderzoekers: ‘De ‘connected enterprise’, een organisatie die altijd verbonden is met klanten, partners en (externe) medewerkers, is sterk in opkomst. Cio’s en ict-managers zijn ervan doordrongen dat oplossingen en uitdagingen als videoconferencing, unified communications, ‘bring your own’ en het remote kunnen draaien van applicaties vragen om een geïntegreerde connectiviteitsstrategie, waar ook de cloud, het datacenter en de netwerkinfrastructuur deel van uitmaken.’
In 2013 ondervroegen EMC en Telindus ook ict-managers. Toen werd onder meer gevraagd of ze denken dat software defined infrastructuren mogelijkheden bieden om de bedrijfsvoering te verbeteren. De helft van de ondervraagden gaf toen aan geen antwoord te kunnen geven, omdat er nog te weinig informatie beschikbaar was en ze niet goed wisten wat het begrip software defined infrastructuur inhield. Lezers reageerden kritisch op de term software defined infrastructuur.
Harm de Haan schrijft dat bedrijfskritische applicaties meer en meer gevirtualiseerd worden. Dit is feitelijk een beweging naar toepassing van SAAS software. Het lijkt alleen een ICT verandering, maar is een organisatieverandering, omdat functioneel en technisch applicatiebeheer vaker gesplitst gaan worden. ik ben als bedrijfskundige benieuwd hoe juist dat verhaal uitpakt. Kwam bijgaand schema tegen. Misschien ook onderzoekje waard of ICT managers hun organisatie ook anders inrichten na overstap van bedrijfsapplicaties naar private, hybride of public cloud. http://www.slideshare.net/SenetICT/saas-applicatiebeheer-en-saas-software-development.
Gerben, flauw, je werkt voor Senet.