Bedrijven moeten zich steeds onderscheiden en dat vraagt om continue innovaties rondom de primaire bedrijfsprocessen. Alleen is dat lastig als veel resources zoals tijd en geld opgaan aan o zo noodzakelijke maar niet onderscheidende IT. Een oplossing is gebruik te gaan maken van SaaS en IaaS. Alleen, wat doe je met die lastig te migreren legacy systemen?
Veel bedrijven maken al in enige vorm gebruik van SaaS. Denk aan toepassingen zoals Office 365 en Salesforce. Nu nieuwere versies van applicaties steeds vaker ook als SaaS beschikbaar komen, zoals finance-, ERP- en CRM-systemen, willen veel bedrijven hun eigen applicaties maar wat graag naar de cloud migreren. Alleen, hoe maak je de overstap? Een complicatie is dat bedrijven vaak nog gebruik maken van verouderde technologie zoals mainframes, Open-VMS en Unix-systemen. Daar draait bijvoorbeeld het productieproces op, of een boekingssysteem. Het gaat om het hart van het IT-systeem. Het zijn de money makers, met enorm veel bedrijfslogica en integraties met andere systemen. Dat maakt het extra lastig om naar de cloud te migreren. Hoe pak je dit aan?
Tijd voor innovatie
Dankzij SaaS en IaaS, eventueel aangevuld met managed services, kunnen nieuwe mogelijkheden sneller worden ontsloten en zijn makkelijker koppelingen aan te brengen, vertelt Erik Lenten, CTO bij Axians. “Ik zie dat veel bedrijven die gedwongen door de economische crisis enkele jaren minder hebben geïnvesteerd in de IT-infrastructuur nu op een punt zijn aangekomen dat ze wel moeten investeren in nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat de stabiliteit en de kwaliteit van de dienstverlening afneemt, doordat andere aanbieders die wel nieuwere IT-systemen gebruiken tegen betere prijzen kunnen leveren, of doordat eindgebruikers tegenwoordig andere verwachtingen hebben. Bedrijven willen hun resources niet langer gebruiken voor het in de lucht houden van IT die wel noodzakelijk maar niet onderscheidend is. Ze willen zich bezighouden met innovaties die dicht tegen het primaire bedrijfsproces aanliggen.”
As-is migratie
Deze bedrijven staan voor de keuze. Verdergaan op de ingeslagen weg, door weer voor drie tot vijf jaar te investeren in hardware, softwarelicenties en dit alles zelf beheren. Of ze kunnen hun bestaande applicaties alvast richting de cloud migreren. Als tussenstap, zodat ze op een geschikt moment naar een SaaS-oplossing kunnen overstappen. Erik Lenten: “Virtuele x86-systemen zijn redelijk eenvoudig naar de cloud te verplaatsen. Dankzij virtualisatie zijn ze namelijk al flexibeler geworden. Bij x86-systemen die nog niet gevirtualiseerd zijn, is het verstandig om zo snel mogelijk een project te starten om dit alsnog te doen. Al deze applicaties zijn vervolgens eenvoudig naar een public cloud te migreren. Dat is een as-is migratie, waarbij de cloud provider de infrastructuur en het technische applicatiebeheer uitvoert. Als bedrijf hoef je dan niet meer zelf in eigen hardware te investeren en zodra je aan de overstap naar SaaS toe bent, kan de capaciteit en het beheer van de oude applicaties meteen worden afgebouwd.”
Contain and webify
Blijven de legacy systemen over. Deze systemen vormen vaak het hart van de IT-omgeving en zijn een stuk lastiger naar de cloud te migreren. Toch is het van strategisch belang om ook hier naar de mogelijkheden te kijken. Lenten: “De kosten van legacy-systemen zijn hoog, onderhoudscontracten worden duurder en het zijn proprietary systemen waarvan kennis steeds moeilijker te vinden is. Je bent vaak afhankelijk van een paar mensen binnen de organisatie en het is lastig om het werk over te dragen aan anderen.” Om legacy-systemen naar de cloud over te zetten, is wel een langere termijn migratie nodig, aldus Lenten. “Migreren kan via een strategie van ‘contain and webify’. Door aan de voorkant van deze applicaties webservices te plaatsen, kunnen gebruikers bijvoorbeeld al meteen via een moderne webinterface werken, in plaats van met ouderwetse ‘groene schermen’. Daarmee maak je een eerste modernisatieslag.
Enterprise Service Bus
Daarnaast kunnen de web services aan een Enterprise Service Bus gekoppeld worden, vervolgt Erik Lenten. “Zodat je de gegevens uit het legacy-systeem naar andere toepassingen kunt ontsluiten. Het hart van de applicatie kan zodoende op een oud mainframe of een Unix-systeem blijven draaien, terwijl de omliggende systemen dankzij de nieuwe koppelingen wel naar de cloud verplaatst kunnen worden. Zo kun je stap voor stap alle bedrijfslogica verplaatsen. Dit soort integratiesoftware kun je tegenwoordig zelfs als clouddienst afnemen. Dankzij de Enterprise Service Bus doe je op termijn dus module voor module een migratie. Zo werk je toe naar een situatie waarin er uiteindelijk nog maar nauwelijks IT-infrastructuur op de eigen locatie is. Sinds kort is het ook mogelijk om dit af te nemen als een dienst (pay per use), waarbij je dynamisch kunt op- en afschalen en waarbij het risico voor het goed werken van de infrastructuur en de applicaties volledig bij de IT-leverancier komt te liggen.”