AMS-IX, DHPA, ISPConnect, NLnet, SIDN, SURFnet hebben zich verenigd in de nieuwe stichting met de naam Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). De hosting- en cloud-dienstverleners, uitgever van domeinregistraties en ict-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs vormen via de stichting de spreekbuis van- en het aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector. De betrokken partijen hebben zich ten doel gesteld de economische groei in Nederland te stimuleren door de online economie veilig en betrouwbaar te faciliteren.
De oprichters stellen in een bericht over de nieuwe stichting: ‘Nederlandse digitale-infrastructuursector vormt het hart van de Nederlandse online economie en speelt een sleutelrol in het wereldwijde internet.’ De stichting moet de aanbieders van digitale infrastructuur in Nederland: datacenters, de hosting en cloud computing industrie, telecom voor de digitale-infrastructuursector en internetconnectiviteit, verbinden. Ook is er ruimte voor stichtingen en verenigingen die de sector faciliteren.
De stichting gaat naast voorlichting aan overheid, media en bedrijfsleven bijdragen aan thema’s en discussies die gerelateerd zijn aan de groei van de online economie. Dat zijn onder meer onderwijs, informatieveiligheid en bestrijding van cybercrime. Het bestuur van de nieuw opgerichte stichting bestaat uit de vertegenwoordigers van de eerder genoemde zes aangesloten organisaties. De directie wordt gevoerd door DHPA-directeur Michiel Steltman.
1,18 miljard euro
De verwachting is dat in 2015 andere organisaties die actief zijn in de sector aansluiting zullen vinden. De stichting zoekt actief de samenwerking met andere stakeholders. Michiel Steltman, directeur van DINL: ‘Uit het recent door Deloitte uitgevoerde onderzoek naar de rol en betekenis van Nederlandse digitale infrastructuur blijkt dat deze snel groeiende sector een voorloper is in Europa en grote kansen biedt voor economische groei en innovatie. Een herkenbaar aanspreekpunt voor die sector is daarom essentieel. Zo kunnen we helderheid brengen in tal van thema’s en ontwikkelingen rondom het internet en inhoudelijk bijdragen aan groei en innovaties die gebaseerd zijn op digitale infrastructuur.’
‘Met een omzet van ongeveer 1,18 miljard euro, directe- en afgeleide werkgelegenheid van zo’n twintigduizend banen binnen honderden bedrijven, een groei van circa 9 procent per jaar en een bijdrage van meer dan 5 procent aan het bruto nationaal product is de sector een drijfveer voor de Nederlandse economische groei’, schetst de stichting het belang van de digitale infrastructuur van Nederland.