Het kabinet bestudeert de ontwikkelingen rond big data. Het toetst of de analyse van gegevens en profilering van klantengegevens die steeds meer bedrijven inzetten niet in strijd is met privacy-regels en bekijkt de beveiligingsrisico's van de ontwikkelingen rondom big data. Er wordt een expertgroep samengesteld van deelnemers uit de wetenschap, bij consumentenorganisaties, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Die groep moet voor 2016 een visie geven die het kabinetsbeleid rondom big data gaat bepalen.
Kabinetsvisie
De brief is een reactie op een algemeen overleg dat in september 2013 plaatsvond over de kabinetsvisie op e-privacy. De brief, die mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is opgesteld, moet de aanzet vormen tot een kabinetsvisie op de fenomenen big data en profilering in de private sector, in relatie tot het recht op privacy en het recht op gelijke behandeling.
Kamp: ‘De ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie en het internet zorgen voor een snelgroeiende stroom aan gegevens die vaak herleidbaar zijn tot personen. Deze grote hoeveelheid gegevens, vaak aangeduid met de term big data, kan steeds beter worden geanalyseerd en gebruikt voor tal van nieuwe toepassingen. Met het groeiend gebruik van data neemt ook de bezorgdheid bij de burger toe. Deze beseft weliswaar steeds beter dat zijn gegevens worden gebruikt, maar weet vaak niet waarvoor en door wie. Om de maatschappelijke en economische potentie van big data ten volle te benutten is het belangrijk dat de gebruiker met vertrouwen gebruik maakt van het internet en de daarmee verbonden apparatuur.’
Privacy
De minister stelt dat één van de pijlers voor het vertrouwen de manier is waarop met de gegevens wordt omgegaan. ‘Gebruikers willen erop kunnen vertrouwen dat hun privacy daarbij wordt gerespecteerd en dat ze op grond van hun persoonsgegevens niet worden gediscrimineerd.’
De brief gaat verder in op het economisch en maatschappelijk potentieel van big data en profilering en beschrijft tegelijkertijd hoe de wet daarbij bescherming biedt tegen een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en een ongelijke behandeling.
‘Ongerustheid’
Kamp: ‘De ontwikkeling van big data en profilering biedt volop kansen. Kansen op onder andere efficiëntiewinst, ontwikkeling van nieuwe producten, dienstverlening op maat en het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen. De toepassing van big data en profilering vindt plaats buiten het zicht van de betrokkene, wat de ongerustheid over de verwerking van zijn gegevens voedt. De burger weet zich beschermd door waarborgen in de wet, maar deze sluiten niet altijd op een voor hem begrijpelijke wijze aan op de praktijken van big data en profilering. Behoud van vertrouwen van de burger in het gebruik van zijn gegevens is niet alleen een maatschappelijk belang, het is ook een voorwaarde om de stroom van data niet te laten opdrogen en de kansen die big data en profilering bieden optimaal te benutten.’
Hij stelt dat meer vertrouwen van de burger allereerst vraagt om meer transparantie en controle over de verzameling en verwerking. ‘Een goed geïnformeerde burger die meer de touwtjes in handen heeft zal eerder zijn data afstaan als hem duidelijk is dat de kosten daarvan worden overtroffen door de baten, zoals een gratis dienst of vergoeding. Meer vertrouwen vraagt in de tweede plaats om een zorgvuldige omgang met data door bedrijven die ze verwerken, en een zorgvuldige benadering van de burger van wie de data worden verwerkt.
Interessant artikel. Goed dat er in Den Haag aandacht is voor het onderwerp. Ik wil ze bij deze graag manen om haast te maken met de uitwerking. Zorgvuldigheid is natuurlijk een groot goed, maar de ontwikkelingen gaan zo ontzettend snel dat de kans dat je alleen achter de feiten aanloopt levensgroot aanwezig is.
Naast aandacht voor alle kaders vraag ik bij deze om vooral ook aandacht te besteden hoe we met z’n allen meer kennis en begrip voor Big Data kunnen opbouwen. Dat is volgens mij de beste weg om:
– kansen te grijpen
– risico’s te BEgrijpen en hopelijk te beperken.
Al was het maar omdat veel van de bedreigingen en onwenselijkheden komen uit hoeken en gaten van deze wereld die NIET onder het Nederlandse en/of Europese rechtsysteem vallen.