Dit jaar is Apple het krachtigste ict-bedrijf van Nederland, gevolgd door Google en Microsoft. Dat wil niet zeggen dat alleen de internationale grote spelers de lijst domineren. De grote jongens worden op de hielen gezeten door een aantal innovatieve Nederlandse bedrijven.
Hoe snel en ingrijpend ict ons leven ook verandert en hoe beroerd de economie er de laatste jaren ook voorstond, de ict-sector blijkt alle stormen vrij goed te doorstaan. De financiële resultaten, die dit jaar extra zwaar meetellen, geven een stabiel en tamelijk rooskleurig beeld van de ict-sector. Welke ondernemingen zijn het best bestand tegen de financieel onzekere omstandigheden? Dat is te zien in de lijst van financieel krachtigste ict-bedrijven in Nederland. De eindlijst van de Computable 100 geeft een totaalbeeld van de kracht van ict-bedrijven, omdat ook hun imago onder ict-professionals wordt meegewogen. Welke ict-bedrijven mogen zich de krachtigste van Nederland noemen?
Apple krachtigste ict-bedrijf in Nederland
Allereerst zien we een nieuwe nummer 1. Apple voerde twee jaar geleden al eens een jaar de Computable 100 aan. Vorig jaar was Google de ultieme winnaar, maar dit jaar gaat de computer-, telefoon-, tablet- en horlogemaker uit Cupertino er weer met de hoofdprijs vandoor. Dat is vooral te danken aan de bijzonder sterke financiële positie die Apple ook in Nederland blijkt te bekleden. Google scoort in de imagolijsten iets beter dan Apple, maar levert financieel net te weinig resultaten om de eerste plek te behouden. Groot is het verschil niet: Google behaalt bijna 90 procent van Apples eindscore.
Ook dit jaar kunnen we weer spreken van de inmiddels traditionele Grote Drie. Het is geen grote verrassing: Microsoft bezet de derde plek. Het bedrijf behaalt van alle ict-bedrijven de hoogste score in de imago-onderzoeken en komt uit op bijna 73 procent van de score van Apple.
Nederlandse ict-bedrijven behoren tot de krachtigste
Vorig jaar vroegen we ons af wie de Grote 3 zou kunnen verslaan. Dit jaar dienen zich enkele serieuze kandidaten aan. Cisco stijgt een plaats ten opzichte van vorig jaar en komt met 66,3 procent van Apples score aardig in de buurt van de top-3. Op alle fronten scoort het bedrijf goed, vooral ook wat de financiële resultaten betreft.
Nog verrassender is de sprong die Afas Software opnieuw maakt. De erp-leverancier staat op een heel nette vijfde plaats. Het eveneens Nederlandse Chipsoft, altijd goed voor uitstekende financiële cijfers, stijgt dertig plaatsen en komt uit op de zesde plek.
Als we dan toch Hollands glorie vieren, kan de zevende plaats voor WoodWing Software er ook nog wel bij. Het bedrijf kwam niet eerder voor in de Computable 100 en is daarmee de absolute verrassing van 2014. Al dat Nederlandse geweld van softwarebedrijven met een duidelijke niche gaat ten koste van IBM, Oracle en Capgemini, die de top-10 verlaten. Deze ondernemingen doen het alle drie goed in de imagolijst, maar in financieel opzicht moeten ze in de Nederlandse bedrijven duidelijk hun meerdere erkennen.
SAP en HP verliezen terrein
Bedrijven die van een financieel sterke positie profiteren en daarmee flinke sprongen maken in de Computable 100 zijn Avanade, ASP4all, Raet, SG Automatisering, CA Software, Tele2 en ADP.
SAP (inclusief de onderdelen Business Objects en Sybase) was altijd verzekerd van een plaats in de top-10, maar daalt dit jaar van 8 naar 20. Nog ongunstiger liggen dit jaar de kaarten voor HP, dat van 9 naar 30 daalt.
De grootste stijgers in de Computable 100 van 2014 zijn Econocom (53 plaatsen winst, dit jaar op 41), Interxion (45 plaatsten de goede kant op, dit jaar op 40) en Verizon (44 plekken winst, nu op 26). Digitale dienstverlener Econocom realiseerde in 2013 uitstekende financiële cijfers. Eind 2013 deed het bedrijf een grote overname. Door de acquisitie van Osiatis heeft het bedrijf nu meer dan achtduizend medewerkers in twintig landen en is het goed voor een omzet van rond de twee miljard euro.
De vijf hoogste binnenkomers
7. WoodWing Software
Dé verrassing van 2014 is WoodWing Software. Het Zaanse bedrijf ontwikkelt software-oplossingen voor multichannel publishing en digital asset management. Klanten zijn vooral kranten en tijdschriften-uitgeverijen, corporate uitgevers en bureaus die hun processen willen stroomlijnen en al dan niet interactieve content willen publiceren in print, op het web, en via social-mediakanalen.
Dankzij indrukwekkende financiële resultaten dendert WoodWing vanuit het niets de top-10 van de Computable 100 binnen. Waar komt die financiële kracht vandaan? ‘Vooral van het feit dat we innovatieve oplossingen bieden die de kernactiviteiten van onze klanten verbeteren’, zegt ceo Roel-Jan Mouw.
‘Sinds onze oprichting in 2000 helpen we onze klanten hun publiek op een efficiënte manier te bereiken. Dankzij de oplossingen kunnen klanten snel aanhaken bij nieuwe technologie. Zo kon Time Inc. een iPad-magazine presenteren op de dag dat het apparaat op de markt kwam. Een andere reden voor ons succes: We hebben kantoren in Amerika, Europa en Azië-Pacific en werken wereldwijd samen met een groot aantal ervaren partners voor de implementatie van onze oplossingen. Op die manier zitten we zo dicht mogelijk op de regionale markten.’ Dankzij de open architectuur van de softwareoplossingen zijn deze eenvoudig te integreren in oplossingen van derden, bijvoorbeeld voor e-mailmarketing, digital publishing, contentmanagement voor het web en meer.
In de imagolijsten is WoodWing (nog) nauwelijks zichtbaar. Gaat dat de komende tijd veranderen? Roel-Jan Mouw: ‘Daar ga ik vanuit. Onze roots liggen in de wereld van uitgeverijen, maar je ziet dat bedrijven zelf steeds meer uitgever worden. Bedrijven buiten de publishing-markt zoals G-Star en Bavaria gebruiken onze oplossing voor digital asset management. Weke ﷽﷽﷽﷽l. “asset management al. lossing d veranderen? Roel-Jan Mouw: rs kwam.ken krijgen, groeit enorm. jaren zijn Avanade, ‘
De digitale wereld verandert snel, zeker als het om publishing en communicatie gaat. Welke innovaties kunnen we de komende tijd van WoodWing verwachten? ‘We hebben onlangs de businessunit Digital Services gelanceerd. Met een ervaren en betrokken team in Maleisië nemen we onze klanten werk uit handen op het gebied van conversie van print naar aantrekkelijke digitale producties. Daarnaast lanceren we continu nieuwe producten.’ Een recent voorbeeld is het cloudgebaseerde Enterprise Analytics. ‘Dit is het eerste product ter wereld waarmee uitgevers de effectiviteit van hun contentproducties kunnen meten en verbeteren. Contentproductie is op die manier geen black box meer.’
14. Raet
Natuurlijk is Raet bepaald geen nieuwe naam in de ict-wereld. Vorig jaar viel de leverancier van hr-software net buiten de lijst. Dit jaar komt het bedrijf glorieus (opnieuw) binnen op de veertiende plaats.
De lange historie van Raet begint al in 1957, als Heidemij (het tegenwoordige Arcadis) zijn eerste mainframe in gebruik neemt en een paar jaar later besluit een rekencentrum in te richten: het Rekencentrum voor Administratie, Efficiency en Techniek.
Na een aantal jaren als zelfstandig bedrijf en enkele overnames komt Raet in 1996 in handen van Getronics. Sinds 2011 is het onderdeel van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Tegenwoordig is Raet vooral leverancier van de cloudoplossing Youforce voor e-hrm. Daarnaast zijn er oplossingen voor talent management, workforce management en hr-analytics.
Het bedrijf profiteert in de Computable 100 sterk van de uitstekende financiële cijfers. In de lijst van financieel krachtigste ondernemingen in Nederland staat het op de achtste plaats. In het imago-onderzoek doet Raet het vooral goed in de lijst van meest geliefde zakenpartners.
21. McAfee
Ook McAfee zagen we eerder terug in de Computable 100. Het bedrijf was enkele jaren afwezig omdat financiële cijfers niet beschikbaar waren. Die gegevens zijn er dit jaar wel en de leverancier van beveiligingssoftware blijkt goede zaken te doen in Nederland: het behaalt de veertiende plaats in de lijst van financieel krachtigste bedrijven. Naast de bekende antiviruspakketten voor particuliere gebruikers biedt het bedrijf ook geavanceerde oplossingen voor het bedrijfsleven.
McAfee, inmiddels onderdeel van Intel Security, maakte in september 2014 bekend dat het in samenwerking met onder andere concurrent Symantec de Cyber Threat Alliance heeft opgericht. Het doel van deze alliantie is om binnen de sector te zorgen voor een betere coördinatie van de inspanningen tegen cybercriminaliteit, door nauwe samenwerking en het uitwisselen van informatie over dreigingen en over aanwijzingen dat organisaties zijn gecompromitteerd (Indicators of Compromise). Hierover zei Gert-Jan Schenk, President EMEA & Canada van McAfee: ‘We zijn steeds afhankelijker van internet, waardoor we ook kwetsbaarder zijn voor aanvallen die steeds vaker voorkomen en steeds geavanceerder worden. Aanvallen die cybercriminelen plegen op zowel bedrijven als consumenten. We moeten deze agressieve aanvallen niet alleen aanpakken met innovatieve technologie en expertise, maar ook door een betere samenwerking binnen de industrie. Zo kunnen we zorgen voor een zo sterk mogelijke verdediging.’
30. Quinity
Bedien je een interessante nichemarkt en bied je mission critical-diensten, dan ligt de wereld aan je voeten, zo lijkt het. Dat veel Nederlandse ondernemingen dat goed hebben begrepen, bewijst ook Quinity, dat dit jaar op 30 binnenkomt in de Computable 100. Quinity is de Nederlandse marktleider in schadeverzekeringssoftware en biedt verzekeraars oplossingen op het gebied bedrijfsprocessen en klantcontact. De Quinity Insurance Solution is een systeem dat alle primaire verzekeringsprocessen ondersteunt. Grote verzekeraars als AEGON, Dela, Monuta en Unigarant zijn klant bij de softwareleverancier. Met het QIS-project bij verzekeraar Univé werd het bedrijf genomineerd voor een Computable Award voor ict-project van het jaar 2014.
Sinds april 2014 maakt het bedrijf deel uit van Keylane, een groep leveranciers die internationaal flexibele standaardsoftware biedt voor leven- en schadeverzekeraars, pensioenfondsen en pensioenuitvoerders. Samen moeten de bedrijven hun Europese groeiambitie waarmaken. Dat kan door De Europese groei zowel op eigen kracht als via overnames te realiseren. Met de steun van investeerder Waterland moeten de buitenlandse plannen sneller kunnen worden uitgevoerd. De samenwerking betekent overigens niet dat Quinity na één jaar notering volgend jaar niet meer in de Computable 100 voor kan komen: de aangesloten bedrijven, inmiddels zijn het er drie, behouden in Nederland vooralsnog hun naam.
31. SCH (SCC Services)
Vier van de vijf hoogste binnenkomers in de Computable 100 zijn in Nederland opgericht. Ook SCC Services is (van oorsprong) Nederlands. De Utrechtse ict-leverancier en dienstverlener meldde in 2013 een groei van 20 procent en realiseerde vorig jaar een omzet van 103 miljoen euro. De dienstverlener haalde onlangs een aantal grote contracten binnen in de publieke sector, waaronder de levering van flexwerkplekken aan de Sociale Verzekeringsbank en een Europese aanbesteding bij het ministerie van Economische Zaken. Daar levert het bedrijf beheer en onderhoud van de ict-infrastructuur.
SCC Nederland maakte tot voor kort deel uit van Specialist Computer Holdings (SCH). Dat netwerk van ict bedrijven telt ruim zesduizend medewerkers verdeelt over zeventig kantoren in Europa en boekt een jaaromzet van zo’n drie miljard euro. Het bedrijf is via partners wereldwijd actief.
Inmiddels is SCC overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot Systemax. Het nieuwe moederbedrijf wil door de overname zijn activiteiten in Nederland uitbreiden. Systemax is al in Nederland actief via dochteronderneming Misco.