‘Windows 10 gaat doen wat 8 niet lukt’ kopte het artikel op de Computable-website een paar dagen geleden. Logisch dacht ik, het zou raar zijn als de nieuwe versie precies hetzelfde deed als de vorige versie.
Ik dacht ook, krijgen we geen Windows 9? Maar nee, deze nieuwe versie is volgens Microsoft zo goed dat ze zelfs een versie overslaan. Nu slaat Microsoft wel eens vaker iets over, dus dat komt niet onbekend voor. Een versie overslaan klinkt ook een beetje als een klas overslaan. Dat is ook meestal niet zo’n goed idee. Iedereen heeft wel een kind in zijn omgeving dat een klas overslaat. Dat is meestal een kind waarvan jij denkt, als hij superintelligent is dan is het geen kind van zijn ouders. Die zit over een paar jaar bij Carolien Tensen op de bank in het tv-programma, DNA onbekend. Het is ook meestal een kind waarvan jij denkt, die gaat niet een nieuw medicijn tegen Ebola ontdekken. Of hij goed in rekenen is weten we niet, maar we zijn allang blij dat hij niks vernielt in de klas.
Muis en toetsenbord
De meest in het oog springende verandering in Windows 10 is dat we weer terug gaan naar een startmenu. De tegeltjes in Windows 8 waren te moeilijk voor de Windows-gebruikers die geen klas hadden overgeslagen. Eigenlijk slaan ze dus niet een versie over maar gaan ze weer terug naar de vorige versie. Je kunt het dus beter Windows 7 en een half noemen.
Windows-gebruikers willen een muis en een toetsenbord. Het liefst ook weer met WP 5.1 erop. Echte innovaties hoeven we dus ook niet van Microsoft te verwachten. We kijken daarom ook met smart in de richting van Apple, maar sinds de dood van Steve Jobs krijgen we vanuit daar ook alleen maar nieuwe modellen die hetzelfde kunnen als de vorige versie, maar dan in verschillende inches.
Beter wordt het niet
Blijft er dus eigenlijk alleen nog maar over om gewoon tevreden te zijn met wat we nu hebben. Beter wordt het niet meer.
@Ewout
Daar zijn we weer. Kun je ook maar enig bewijs leveren voor je uitspraken?
Of komt dat weer uit de toch wel erg beperkte koker van een verstokte unisysmedewerker?
Had je alle kommentaren gelezen dan wist je dat ik het OS minder belangrijk vindt dan de business-applikaties. Ook als je 1000 werkplekken omzet blijft altijd de vraag naar de compatibiliteit van de businessapplikties en als ik jou reaktie zo lees dan krijg ik de indruk dat unisys daar problemen mee heeft. Waarschijnlijk ook met drivers voor windows 8.
@Jan
Misschien ben ik een verstokte Unisys medewerker maar procesmatig denk ik wel enige ervaring met dit soort projecten te hebben opgedaan. Want of het nu om platform X of platform Y gaat is alleen een kwestie van techniek waarvoor altijd wel tools te vinden zijn. Van Kixtart tot SCCM zullen we maar zeggen en het is na Windows 2000 alleen maar makkelijker geworden.
Chapeau voor Microsoft die niet alleen installatie van het platform zelf makkelijker heeft gemaakt met powershell maar dus ook veel van hun applicaties.
Voordat je mij ‘zwarte piet’ toe wilt spelen moet je even bij jezelf te rade gaan, een groot deel van business applicaties die problematisch zijn blijken gemaakt te zijn door ZZP-ers. De ‘gympen boys’ die dus niet alleen de discipline missen om wijzigingen vast te leggen binnen het configuratie management maar zich ook niet conformeren aan door Microsoft opgestelde regels rond installatie en configuratie.
Exacte cijfers kan ik je niet geven omdat dit per sector verschillend is maar de uitdaging is inderdaad wel groter in jouw werkgebied.
En de ‘due diligence’ in dit soort projecten gaat dan ook vooral om de aannames te verifiëren, niet zelden blijken bij de grotere organisaties de licentievolumes af te wijken met daadwerkelijk gebruik. Ook hier ga ik geen exacte cijfers noemen maar gemiddeld genomen is er sprake van 40% aan ‘shadow IT’ wat dus een verrassende impact kan hebben op de budgetten.
Een rare uitspraak Ewout, de business applicaties waar problemen mee zijn zijn gemaakt door ZZP’ers. Is dat iets wat voorbehouden is aan de ZZP’ers? Wat een onzin.
En wat Windows betreft, mooi systeem hoor, 98, XP, 7 prima. Maar Windows 8.1 is een gedrocht waarvan je je afvraagt hoe ze het hebben kunnen bedenken, vlees noch vis of beter vlees en vis. Hinken op twee gedachten om aan te haken bij Google en Apple met hun App winkeltjes. En Pascal, prachtig systeem voor het maken van muziek hoor! Ik reken erop dat met Windows 10 men weer de zaken op de rit krijgt, zal vast lukken nu Bill Gates zich weer met Microsoft gaat bemoeien.
@Louis
ik heb de laatste tijd een berg gebruikers van XP naar 8.1 gebracht,
Nadat ik de systemen klaar had werken ze gewoon verder met hun businessapplikaties (als die op 8.1 draaien) ze merken het verschil nauwelijks.
@Ewout
ik ben geen programmeur, eerder systemmanager. Zoek de beste oplossing uit de markt en implemeteer die.
@Jan De tevreden gebruiker heeft uiteraard altijd gelijk, dat de meeste applicaties meegaan geloof ik ook maar heb je ook kunstgrepen moeten uithalen om Windows 8 er net als vroeger eruit te laten zien? Of werkt men met de tegeltjes? Sluit me aan bij de post van JvanVoren en nu begrijp ik dat Gates zelf de GUI verwarrend noemt en daar heeft hij gelijk in. Microsoft heeft het lastig met de mobiele telefoons maar denk ook dat bij de meeste bedrijven er nog steeds met Windows wordt gewerkt. Ben wel benieuwd naar windows 10.
@Louis
als je “Classic Shell” een kunstgreep wilt noemen ok.
Ik ben erg pragmatisch op dit gebied wie moeite heeft met tegeltjes krijgt direkt een “normale” Desktop te zien.
Dat programmaatje installeert in 5 minuten en inrichten is kinderlijk eenvoudig, Als je de GUI een keer wat langer probeert (die van 8.1) kun je er eigenlijk goed mee werken, op Ubuntu heb ik ook Unity staan alhoewel ik met KDE werk, beide werken en zijn eenvoudig.
De ophef zit in de gebruikers die bang voor verandering zijn en dat kun je als beheerder makkelijk oplossen, er gewoon even bij blijven. Bij grote installaties even de applikatiebeheerders trainen.
@Louis
Misschien dat mijn uitspraak wat prikkelend is en zijn het niet altijd ZZP-ers maar dat komt waarschijnlijk dus door mijn verstokte Unisys blik, laten we het afzwakken tot de ‘uurtje-factuurtje’ mentaliteit die vooral om de inspanning in plaats van het resultaat gaat.
Primair ging mijn eerste reactie om ‘voor de muziek uitlopen’ aangaande de adoptie van de laatste ontwikkelingen, nieuw is natuurlijk sexy maar ouderdom is de realiteit. Daarop kwamen uiteraard de gebruikelijk verwijten, roepen dat anderen niet willen veranderen om zodoende oude kunstjes te kunnen blijven herhalen.
Binnen de psychologie heet dit cognitieve dissonantie, blijven geloven in iets wat al lang door de realiteit achterhaald is om zodoende zelf niet te hoeven veranderen. Bijvoorbeeld de attitude van ‘…programmaatje installeert in 5-minuten…’ waardoor je dus bij de volgende migratie met 40% Shadow IT te maken hebt.
Ik kan het natuurlijk wederom ontzettend mis hebben maar met ontwikkelingen als DevOps – Kixtart on steroïds – lijkt de tijd van ‘gympenboys’ me toch ten einde te komen. Victor herhaald een reactie die ik al enige geleden hier geplaatst heb, veel installatiescripts gebruiken een regex om zo te bepalen met welke doelplatform ze te maken hebben.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/besturingssystemen/5178724/1277048/microsoft-passeert-9-en-kondigt-windows-10-aan.html
Hiaat met veel DevOps invullingen – SCCM inclusief- is dat ze niet altijd relaties in de vorm van koppelvlakken meenemen, beter om uit te gaan van service releases. En vergeet hierbij niet dat de browser zo’n beetje zelf een platform is want de meeste desktops zijn geen ‘stand-alone’ oplossing hoewel de client-server relaties meestal nog wel bekend zijn.
@Jan
Voordat je op markt gaat zoeken is het handig als je een ‘wishlist’ maakt, met name in beheer vind ik vaak een enorme functionele overlap terwijl informatie-uitwisseling tussen beheergroepen te wensen overlaat. En applicatiebeheerders zijn binnen het model van Looijen meestal niet de technische mensen, ze weten amper of een applicatie op een fysieke of virtuele server draait.
Oja, vergeet niet de AD want als ik kijk naar niet opgeruimde computerobjecten daarin dan kun je zien welke ‘gympenboys’ de laatste migratie gedaan hebben;-)
@Ewout
Classic shell als “shadow IT” daar moest ik hartelijk omlachen.
Een wishlist is voor iedere van mijn klanten verschillend, het zijn meest specialisten in niche-sectoren zei het speciale klimtouwen en val-zekeringen, brandweerslangen, modelbouw vliegtuigen of industriele stuurapparaten. Daar bestaan nauwelijks standaard oplossingen, de kunst is om af te wegen wat voor ieder individueel bedrijf het beste past.
Uurtje faktuurtje werkt daar ook niet, oplossingen bedenken, die onderhoudbaar zijn, en deze implementeren
@Jan
Je reacties zijn hilarisch als ik het verhaal van ‘classic shell’ in de context zet van deze column, met veel woorden onderschrijf je deze niet alleen maar je komt ook terug op je bewering dat de gebruiker zich maar aan moet passen.
Betreffende mijn opmerking aangaande ‘Shadow IT’ ging het trouwens om installeren van allerlei extra oplossingen en niet zo zeer om één specifieke applicatie. Inderdaad het maatwerk dat dus afwijkt van de standaard en vroeg of laat weer voor de verrassingen zorgt, zeker als dit op individuele basis gedaan wordt waardoor automatiseren van het beheer zo moeilijk is.
Mogelijk dat sommigen dit als ‘Microsoft bashen’ zien maar dat Microsoft met de marketing is gestart van Windows 10 doet me denken aan de wijze waarop over fouten van Windows Vista heen gesprongen werd, overslaan van een release lijkt een trend te worden. En zoals ik al stelde is cognitieve dissonantie het gevolg van een selectieve kijk op ontwikkelingen, uiteindelijk zitten er nog wel wat verschillen in processor architecturen.
Oh jee Ewout heeft het weer moeilijk, last van zijn emotionele dissonanten, is dat de leeftijd Ewout, de penopauze?
Welke “standaard” bedoel je eigenlijk? “De Ewout-Standaard”?