‘Windows 10 gaat doen wat 8 niet lukt’ kopte het artikel op de Computable-website een paar dagen geleden. Logisch dacht ik, het zou raar zijn als de nieuwe versie precies hetzelfde deed als de vorige versie.
Ik dacht ook, krijgen we geen Windows 9? Maar nee, deze nieuwe versie is volgens Microsoft zo goed dat ze zelfs een versie overslaan. Nu slaat Microsoft wel eens vaker iets over, dus dat komt niet onbekend voor. Een versie overslaan klinkt ook een beetje als een klas overslaan. Dat is ook meestal niet zo’n goed idee. Iedereen heeft wel een kind in zijn omgeving dat een klas overslaat. Dat is meestal een kind waarvan jij denkt, als hij superintelligent is dan is het geen kind van zijn ouders. Die zit over een paar jaar bij Carolien Tensen op de bank in het tv-programma, DNA onbekend. Het is ook meestal een kind waarvan jij denkt, die gaat niet een nieuw medicijn tegen Ebola ontdekken. Of hij goed in rekenen is weten we niet, maar we zijn allang blij dat hij niks vernielt in de klas.
Muis en toetsenbord
De meest in het oog springende verandering in Windows 10 is dat we weer terug gaan naar een startmenu. De tegeltjes in Windows 8 waren te moeilijk voor de Windows-gebruikers die geen klas hadden overgeslagen. Eigenlijk slaan ze dus niet een versie over maar gaan ze weer terug naar de vorige versie. Je kunt het dus beter Windows 7 en een half noemen.
Windows-gebruikers willen een muis en een toetsenbord. Het liefst ook weer met WP 5.1 erop. Echte innovaties hoeven we dus ook niet van Microsoft te verwachten. We kijken daarom ook met smart in de richting van Apple, maar sinds de dood van Steve Jobs krijgen we vanuit daar ook alleen maar nieuwe modellen die hetzelfde kunnen als de vorige versie, maar dan in verschillende inches.
Beter wordt het niet
Blijft er dus eigenlijk alleen nog maar over om gewoon tevreden te zijn met wat we nu hebben. Beter wordt het niet meer.
Ik ben het volledig eens met de stelling dat Windows 7,5 een betere naam zou zijn, en dat deze versie weer een stuk toegankelijker geworden is. Ik ben het echter pertinent oneens met de stelling dat Windows 8 niet aanslaat omdat het te moeilijk zou zijn, of dat de gebruikers te behoudend zijn.
Er zijn nou eenmaal werkwijzen die mensen handig vinden. Met je vinger op een desktop monitor is niet een van die werkwijzen. Het volledig verbergen van je desktop als je even een zoekopdracht wil doen of een programma wilt starten ook niet. De idiote apps, die aanvankelijk alleen maar full-screen mogelijk waren, zijn ook een draak. Mensen kopen allemaal 24″beeldschermen, en niet om maar 1 app in beeld te krijgen! Microsift heeft de essentie van Windows (méér vensters op 1 beeldscherm) verloochend, en het publiek trekt dat niet. Het afwijzen van Windows 8(.1) heeft niets te maken met een hang naar vroeger (WP5.1). Het heeft ook niks te maken met de interface op zich. Android en IOS bewijzen dat mensen vingerbediend interfacen echt wel zien zitten. Alleen niet op hun desktop. Mensen hebben daarin groot gelijk! Het consequent negeren van een OS dat hen dat opdringt vind ik een sterk staaltje kritisch consumenten gedrag. Ik zou graag willen dat ik dat meer zag. Een leverancier die niet levert wat je van hem verlangt moet gepasseerd worden. Je pikt het van je bakker ook niet als hij alleen nog maar witbrood gaat bakken.
@Pascal
ik wil niet terug, heb naast Linux ook Windows 8.1 en dat werkt gewoon.
Als je bij windows 2000 blijft “wordt” je niet oud, je “bent” oud.
Overigens is deze diskussie zo oud als methusalem, we zijn inmiddels op weg naar een situatie waar veel applikaties so wie so op de een of andere webserver draaien (of in de cloud), dan is het OS thuis niet meer interessant (of android!).
Ik kan me niet vinden in al die kritiek op de tegels / Metro style design in Windows 8 en 8.1 en Windows Phone 7/7.5/8. Op systemen met aanraakschermen, zoals tablets en smart phones, werkt deze user interface uitstekend. De dynamische tegels geven direct visuele informatie, de desktop oogt overzichtelijk en rustig en de applicaties die ook met een Metro Style design vernieuwd zijn, zoals Windows Mail, werken prima en intuïtief. Ook applicaties als de Agenda, de Lezer (voor o.a. PDF-documenten), de Scanner-applicatie (een topper in gebruiksgemak) en de Foto-viewer zijn ontworpen volgens het Metro Style ontwerp en werken goed en intuïtief.
Wat jammer is, is dat Microsoft veel van haar andere producten nog niet op deze interface heeft aangepast. Outlook, Word, PowerPoint ed. werken nog volledig volgens het oude concept van aansturing met muis en toetsenbord en maken ook gebruik van de Bureaublad-weergave van Windows 8.1. Het steeds weer terugkeren naar een Windows 7-interface is voor eindgebruikers verwarrend en ondermijnt de vernieuwende meerwaarde van Windows 8.
Microsoft zit met haar producten in een overgangsfase. Over een paar jaar weten we niet beter meer en liggen de muis en waarschijnlijk ook het toetsenbord bij de Spullenhulp. Virtuele toetsenborden kunnen dynamisch aangepast worden aan de wensen van de gebruiker, met bijvoorbeeld een Qwerty- of Azerty-inrichting, een Cyrillisch schrift of een groot numeriek gedeelte. Op een smart phone zijn we niet anders meer gewend.
Wat in dit artikel ook niet genoemd wordt is de sterke focus op werken in de cloud (lees: OneDrive) die met Windows 8 geïntroduceerd is. Office 2007 op een Win8-systeem laat gebruikers default bestanden opslaan op de OneDrive site, ook als je de C:-schijf als default directory instelt. Alles terug kunnen vinden op één plek (OneDrive of SharePoint) en vanaf elk device kunnen benaderen: ik wil niet meer terug naar harddisks met backups op een ZIP-drive en vijf versies van een bestand.
Computable,
Graag Jacob Spoelstra niet meer inhuren! Dit trekt de kwaliteit van Computable wel heel erg naar beneden.
@Hans Bronkhorst, Icons zoals tegeltjes zijn prima voor het werken op smartphones of tablets. Maar snel veel data invoeren kan je beter doen door conventioneel te werken achter een (hybride)laptop of desktop PC. Maak maar eens een rapport in de trein op een tablet zonder hulpmiddelen zoals een toetsenbord en tablet muis. Bovendien is een liggend beeldscherm ergonomisch ook slecht voor je nek.
Microsoft heeft bij Windows 8 daarmee onvoldoende rekening gehouden, zodat ze veel kritiek kregen. Derden moesten de tooltjes ontwikkelen om normaal te kunnen werken.
De interfaceproblemen met applicaties die je noemt hebben ze nog steeds niet opgelost (net als hun Linux en Mac concurrenten).
En daarom is Windows X niet de grote stap vooruit, zoals Jacob als columnist en stand-up comedian gekscherend heeft aangegeven. Hij neemt overigens ook de nostalgie op de hak.
Goed te lezen dat er meer mensen zijn die het gehad hebben met de Muppet mopperaars die de lachers op hun hand proberen te krijgen door jaar in jaar uit te blijven roepen dat er niks deugt aan Microsoft. Koop gewoon wat anders als je het niks vindt. Keuze genoeg.
Wat een zure reacties over een stukje dat misschien niet het meest briljante schrijven van Spoelstra is maar toch echt een paar dingen naar voren brengt waar de kudde hier blijkbaar blind voor is.
Nu zal Spoelstra natuurlijk een roepende in de woestijn zijn met zijn schrijfsels maar het wegwimpelen van kritiek, hoe ongefundamenteerd deze ook is lijkt me niet de meest handige werkwijze in een tijd waar sociale media een bedrijf kan maken en breken. Kijkend naar Windows Vista – en de onthechtingsverschijnselen met Windows XP – is min of meer al eerder een versie overgeslagen door Microsoft, de gebruiker neemt dus blijkbaar niet meer klakkeloos over wat de softwarereus uit Redmond presenteert. Terugkeer van de startknop lijkt me namelijk ook ingegeven door de vraag vanuit de markt want uiteindelijk is gebruikersvriendelijkheid belangrijker dan de laatste nieuwe technologische ontwikkeling. En kijkend naar de wijze waarop de ontwikkeling van Windows 10 gedaan wordt dan is deze eigenlijk best wel revolutionair en begint zelfs een beetje op de Linux desktop inititiatieven te lijken.
Nu schreef ik al eerder eens wat over een Linux desktop in de zakelijke omgeving, heel zeldzaam doordat gebruiksvriendelijkheid en onderhoudbaarheid doorslaggevender zijn dan alle ‘eye candy’ van een interface. Reacties even doornemend vraag ik me dan ook af hoeveel van deze ‘experts’ uiteindelijk ervaring hebben met desktop migratie trajecten omdat dit meer is dan een technische exercitie als je gebruikers geheel opnieuw wegwijs moet maken in een volledig nieuwe interface. Mijn ervaring is dat alle nieuwe functionaliteiten van de laatste versies nimmer bij zakelijk gebruiker bekend zijn en dus ook niet gebruikt worden als ik kijk naar alle repetitieve handelingen die de terugkeer van de startknop afdwongen. Een groot deel van de gebruikers zet trouwens de computer gewoon uit door gewoon de powerknop te bedienen, die zitten qua bedieningsvaardigheden dus inderdaad nog in het DOS/WP5.1 tijdperk zoals Spoelstra al aangeeft.
Laten we dus niet te ver voor de muziek uit gaan lopen want hoewel deze stand-up comedian misschien evenveel verstand heeft van IT als Ton Elias hij heeft een punt.
Jacob je was Bill Gates voor. Die zegt in College Tour dat Microsoft bij de ontwikkeling van Windows 8 doorgeschoten is en dat de GUI tot verwarring leidt. Hij noemde Windows Ten ook per ongeluk Windows 9. Dus hij wist het ook niet meer zo goed.
@Ewout
Wie met Windows werkt en dat zakelijk doet heeft iemand die de boel onderhoud. Het is opgave van zo iemand om zijn gebruikers wegwijs te maken in een “veranderde” Desktop (“volledig nieuwee interface” is onzin, de desktop is er nog steeds).
Nu is Windows helemaal niet zo grondig veranderd, dat je geen desktop met icons voor de neus van de gebruiker kan zetten, daarna start hij zijn programma’s en die veranderen heel veel langzamer.
Wat is er dan veranderd? Het fundament waarop de boel is opgebouwd, en dat is merkbaar verbeterd, zeg ik als Linux-gebruiker met ervaring in IBM OS38, RSX11, VaxVMS, Digital Unix en nog zo een paar OSsen.
Mijn gebruikers, die van XP naar 8.1 (met classic shell) zijn gegaan, ondervinden daar geen problemen mee omdat ze gewoon verder werken met hun programma’s voor de bouw / autobranche / de zorg etc. etc.
Er is er zelfs 1 die met “metro” wil werken en die nauwelijks wat van IT weet.
Dus komt dat gezeur van mensen die niet met hun tijd mee willen gaan als het Windows betreft maar wel schreeuwen om de laatste versie van Android.
Als je bij klanten de boel een beetje inricht naar de gebruikers kunnen ze zelfs linux en windows door elkaar gebruiken.
@Jan
Recentelijk was ik nog in Wenen en reden ze er nog met koetsen rond, ik denk dat jouw gebruikers niet echt representatief zijn. Zeg maar zoiets als een koetsenbouwer uit Wenen vergelijken met de autofabrikant in München;-)
Dat je met een ‘gymschoenen’ migratie de boel een beetje leuk voor de gebruikers in kunt richten wil ik best geloven maar als je duizenden gebruikers en nog meer applicaties hebt dan wordt het technisch, organisatorisch en economisch een heel ander verhaal. Dat ‘sterrenkleuters’ er hier anders over denken is prima maar de cijfers spreken voor zich, veel organisaties migreren nieuw geleverde desktops met Windows 8.x terug naar Windows 7 omdat er compabiliteitsproblemen zijn met niet alleen de business applicaties maar ook allerlei drivers. ROI van dit soort migraties is gewoon negatief, eerste vraag die bij dit soort projecten begint opmerklijk vaak met wie het gaat betalen omdat de business er geen toegevoegde waarde in ziet.