‘Windows 10 gaat doen wat 8 niet lukt’ kopte het artikel op de Computable-website een paar dagen geleden. Logisch dacht ik, het zou raar zijn als de nieuwe versie precies hetzelfde deed als de vorige versie.
Ik dacht ook, krijgen we geen Windows 9? Maar nee, deze nieuwe versie is volgens Microsoft zo goed dat ze zelfs een versie overslaan. Nu slaat Microsoft wel eens vaker iets over, dus dat komt niet onbekend voor. Een versie overslaan klinkt ook een beetje als een klas overslaan. Dat is ook meestal niet zo’n goed idee. Iedereen heeft wel een kind in zijn omgeving dat een klas overslaat. Dat is meestal een kind waarvan jij denkt, als hij superintelligent is dan is het geen kind van zijn ouders. Die zit over een paar jaar bij Carolien Tensen op de bank in het tv-programma, DNA onbekend. Het is ook meestal een kind waarvan jij denkt, die gaat niet een nieuw medicijn tegen Ebola ontdekken. Of hij goed in rekenen is weten we niet, maar we zijn allang blij dat hij niks vernielt in de klas.
Muis en toetsenbord
De meest in het oog springende verandering in Windows 10 is dat we weer terug gaan naar een startmenu. De tegeltjes in Windows 8 waren te moeilijk voor de Windows-gebruikers die geen klas hadden overgeslagen. Eigenlijk slaan ze dus niet een versie over maar gaan ze weer terug naar de vorige versie. Je kunt het dus beter Windows 7 en een half noemen.
Windows-gebruikers willen een muis en een toetsenbord. Het liefst ook weer met WP 5.1 erop. Echte innovaties hoeven we dus ook niet van Microsoft te verwachten. We kijken daarom ook met smart in de richting van Apple, maar sinds de dood van Steve Jobs krijgen we vanuit daar ook alleen maar nieuwe modellen die hetzelfde kunnen als de vorige versie, maar dan in verschillende inches.
Beter wordt het niet
Blijft er dus eigenlijk alleen nog maar over om gewoon tevreden te zijn met wat we nu hebben. Beter wordt het niet meer.
Tja, Windows7, beter konden we het niet maken, maar wel leuker!
Tsja, Windows en Apple zijn toch vooral bezig hun gebruikers vast te houden door het hanteren van eigen standaarden in gesloten omgevingen. Windows is wat opener geworden, maar ik moet nog steeds de eerste LibreOffice variant voor mijn iPad tegenkomen.
Als dan de eerste echte vernieuwing van Windows door de conservatieve gebruikers afgewezen wordt en de vernieuwingen van Apple vooral gaan om uiterlijk van icoontjes zijn we gauw klaar.
Nee, dan liever Linux, waar de vernieuwing nog steeds doorgaat.
Sorry hoor, maar ik kan in dit stuk echt geen enkele toegevoegde waarde ontdekken. Waarom schrijf je dit en waarom publiceert Computable dit? Je klinkt zelf een beetje als een stampvoetend kind. Ik zie dat je ook stand-up comedian bent. Als dit het niveau is, geloof ik niet dat ik naar een optreden hoef te komen.
Dat waren twee minuten van mijn tijd die ik nooit meer terug krijg *zucht*
Spoelstra’s glas blijkt halfleeg ipv halfvol.
Natuurlijk is er geen nieuwe visie met MS Windows v10 maar misschien moet je er een punt bijdenken: Windows 1.0 Dan suggereert het plotseling een volwassen produkt. En dat is wel goed nieuws want de visie van MS om één OS voor allerlei personal hardware te hebben is ook een volwassen visie. En een passend produkt hierbij lijkt mij belangrijker dan weer een volledig nieuwe interface. Met de huidige kunnen we ook best tevreden zijn. Laten we eerst maar eens afwachten wat we nodig hebben als internet_of_things 1.0 voor de deur staat.
Meneer Spoelstra had ook kunnen zeggen:
Windows 10 wordt veel stabieler.
Een printerdriver kan echt geen crash meer veroorzaken.
Dat systeem is er gewoon niet meer onderuit te halen zelfs niet als citrix server!
En dan kan je het nog helemaal customiseren ook!
Je kunt het precies naar je hand zetten.
En dan hebben we het nog niet over de scripting tools!
Geen bug meer te vinden en werkt snel simpel!
Maar ja.
Dat is jammer genoeg niet zo.
Vandaar bovenstaand verhaal.
Jacob, waarschijnlijk zat in Windows 9 de 19 jaar oude WinShock bug en hebben ze daarom versie 9 maar overgeslagen. Misschien was het ook wel een backdoor die door Snowden onthult zou worden.
Het WinShock foutje zat al in Win 95; over compatibiliteit gesproken.
De echte reden dat Windows 9 wordt overgeslagen is dat er veel software is geschreven die bij detectie van de versie van het besturingssysteem test of deze begint met “Windows 9”, dit wordt vervolgens geïnterpreteerd als “Windows 95″/”Windows 98”. Die software gaat dan melden dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn, omdat er een ‘nieuwere’ Windows versie is vereist, zoals XP.
Dergelijke code is eenvoudig terug te vinden op open source repositories, zoals GitHub, en komt zo veel voor dat Microsoft wel gedwongen was Windows 9 te passeren.
Ik begrijp dat klagen niet.
Van 95-98-ME-XP-8.1 kun je niet zeggen dat er geen vooruitgang is.
Als Linux-gebruiker vindt ik windows langzaam een heel erg bruikbaar systeem en dat eeuwige klagen over de tegeltje, zet er dan classic shell op dat kan iedere amateur.
Jan, jij wil terug naar Windows-7, en hoewel ik Windows-7 nog steeds een zeer onhandig, gebruikers onvriendelijk en ondoorgrondelijk systeem vind en ik er van schrik hoe weinig de ‘so called experts’ er van af weten moet ik toegeven dan Windows-7 iig wel te gebruiken is (zeker als je er cygwin op zet).
De enige Windows versie waar ik ook zonder al te veel ergernis mee kon werken was Win-2000… oef we worden oud !