Ict-projecten bij de overheid falen vaak, is de conclusie van de Tijdelijke Commissie ICT. En toch functioneert onze overheid beter dan menig andere overheid, onder meer dankzij ict-ontwikkelingen en de aanwezigheid van goede systemen.
Wij geloven in de waarde van kennis en ervaring, opgebouwd door ons; duizenden professionals in honderden projecten, die meer of minder succesvol te noemen waren of zijn. Niet voor niets worden ‘ervaren ict’er’, ‘ervaren projectmanager’, et cetera gezocht. Ervaren professionals weten risico’s te onderkennen en vermijden, en weten succesvolle zaken opnieuw toe te passen. Zij hebben hun ’trukendoos’ paraat.
Laat van je horen!
Daarom deze zoektocht naar de succesvolle systemen bij de overheid:
Vind je systeem X van de overheid geslaagd? Dan willen we dat graag van je vernemen. Noem de relevante gegevens (waar, peroide, omvang, doelstelling, et cetera. [mag ook geanonimiseerd]) en geef aan waarom je vindt dat dit een succesvol systeem is. Bovendien vragen we je om de vijf belangrijkste zaken te noemen die bijdroegen aan het succes van dit systeem. Eventuele ‘downsides’ mogen natuurlijk ook genoemd worden, ook ter lering! We hopen zo een lijst te kunnen opstellen van criteria die een systeem succesvol maakt.
Let op, het gaat ons vooral om systemen die nu met succes worden gebruikt. Het traject om daar te komen mag een drama zijn geweest, als het resultaat van al die ellende maar een succesvol systeem heeft opgeleverd.
Wij zoeken daarom de ict-systemen waar ambtelijk Nederland – en de burgers als dit relevant is – het meeste profijt van hebben. (Een zoektocht naar succesvolle projecten kunnen we ook eens doen…).
Deze manier van ‘analyse; is niet nieuw. Steve Covey heeft het vaker toegepast, bijvoorbeeld in zijn bestseller ‘The 7 habits of Successful Managers’. Cmm (capability maturity model), de methode voor het meten en verbeteren van de volwassenheid van (software) organisaties is ook zo ontstaan – door het verzamelen van informatie over succesvolle organisaties. Als we er in slagen om een echte ‘lijn’ te vinden, hebben we misschien met zijn allen de nieuwe ‘silver bullet’ voor systeemontwikkeling. Maar, zelfs als we de zilver bullet niet hebben gevonden, is dit een snelle manier om onze ervaring te delen en discussies te ontketenen over de basis van ons vak.
Deze opinie is geschreven in samenwerking met Martin de Haas, ict business consultant bij PenQ.
Helemaal mee eens: laten er nu eindelijk eens succesvolle projecten in het nieuws komen. Deze zijn er zeker!!
Aantal managementboeken overstijgt het aantal rapporten dat geschreven is door onderzoekscommissies maar nipt want zoals Romiszowski al stelde met zijn taxonomie zit er nog groot verschil tussen begripsmatige kennis en feitelijke kennis. Krijg het idee dat hier – op gemakkelijke wijze want doe eerst maar eens wat speurwerk door alle voorgaande rapporten te lezen – weer sprake is van een ‘vijfde wiel’ dat ervoor zorgt dat een proces niet niet als middel maar doel gezien wordt.
En op die manier is er al snel een zestallig team nodig om een lamp in een plafonnière te draaien: één die bepaald of er linksom of rechtsom gedraaid wordt, één die lamp fier en zolang mogelijk in de hoogte houdt en vier die de tafel optillen waar ‘lampophouder’ opstaat om deze op aanwijzingen van ‘bestuurder’ links- of rechtsom te draaien.
Bovenstaande klinkt absurd maar ga eerst eens in de bouw kijken waar bureaucraten regels bedacht hebben die min of meer overeenkomen met mijn voorbeeld van de lamp. De eerste vraag is namelijk wie en wat succes bepaald van een project want de onderzoeksopdracht ging verder dan kosten en dit geeft al aan welke kant Elias c.s. opdraaien.
Die overheidsprojecten zijn nu door onervaren ict- en projectmanagers amateurs zijn uitgevoerd ? Want ervaren professionals weten risico’s te onderkennen en te vermijden, lees ik hier. Toch roept deze adviseur op tot een zoektocht naar succesvolle overheidsystemen.
Zouden Nederland ICT en Ordina niet professioneel zijn ?
Leuk artikel voor het schoolkrantje, niet voor een vakblad.
Een achterhaalde vraagstelling in dit opiniestuk, aangezien het systeemdenken ten aanzien van applicatieontwikkeling allang zijn tijd heeft gehad.
Met “succesvolle systemen” wordt dus waarschijnlijk de robuuste legacy bij de overheid bedoeld.
Waarmee de auteur blijk geeft van een manier van denken die nu juist als één van de hoofdoorzaken van hedendaagse IT-debacles in het algemeen kan worden aangewezen.
Hier een aantal reden waarom ict projecten falen:
– de manager heeft geen harde it achtergrond(meeste managers zijn omhoog gevallen doordat ze goed waren in politiek en niet techniek)
– de leveranciers doet uurtje factuurtje dus geen belang bij snel en sucesvol
– de medewerker raakt zijn baan kwijt door automatisering dus werkt ook niet mee
– medewerkers werken uberhaupt niet graag aan verandering(niemand houdt van verandering behalve degene die aan verdient)
– success has many fathers, failure is an orphan
Ik denk het beste is om een ict project direct aan het primair inkomen van de betrokkenen te koppelen (getoetst door de gebruikers dus niet managers) want de beste motivatie is als het pijn in de beurs doet.
@Hanna,
alle projecten bij de overheid zijn succesvol, want ze staan allemaal op groen op het Rijks-dashboard! Dus je kunt je de zoektocht besparen…
Inkoppertje; “Automatisering is het vervangen van menselijke arbeid door machines of computers en computerprogramma’s. De drijfveer is economisch: de som van arbeid en grondstofverbruik is na automatisering kleiner dan daarvoor.
En die heb ik niet van mezelf….
zo lang aan de laatste stelling recht wordt gedaan, hebben we te maken met succesvolle automatisering.
Veel businessmodellen van ICT bedrijven hebben hier alleen volgens mij weinig tot geen raakvlakken mee… raar eigenlijk hè?
Goede vraag, maar wat is een succesvol project? Een project met als uitkomst tevreden gebruikers, een systeem wat doet wat het moet doen, afgeleverd binnen de tijd en vooral voor een vriendelijke prijs? Tijdens de verhoren van de ICT commissie kwam dat ook al eens voorbij, zo was er een project met vergelijkbare functionalitei/techniek wat in het ene geval 5 en het ander 100 miljoen had gekost. Kan me zoal een paar randvoorwaarden voorstellen met het boerenverstand. Zo min mogelijk mensen in het project, alle overbodige in de weg loop rollen weg, realistische ambities uitgaande van wat er is, korte lijnen tussen de uitvoerenden. Ik denk dat het allemaal helpt.
@Felix Ja, daar zit wat in!
Een project is toch geslaagd als de rekeningen betaald zijn?
@Felix, Louis,
Profesioneel wil zeggen dat je iets tijdens je werk doet en daar dus voor betaald wordt.
Een student die in zijn vrije tijd een besturings systeem verzint dat wereldwijd gebruikt wordt is een hobbieist,
en als ik tijdens kantooruren zit te schijten, ben ik een profesional.
Vandaar dat er zoiets als de Kimberly-Clarc professional wc-rol houder bestaat.