Minsiter Kamp van Economische Zaken heeft een actieagenda voor modernisering van de maakindustrie in ontvangst genomen. Daarin staan plannen voor verbeteringen in de Nederlandse maakindustrie door de inzet van ict. Het rapport is samengesteld door Team Smart Industry, een samenwerking van bedrijven, onderzoeksinstellingen en belangenorganisaties (onder andere TNO en Nederland ICT). In de actieagenda staan actiepunten voor modernisering van de industrie met behulp van bijvoorbeeld robotica, sensortechnologie en 3D-printen.
Team Smart Industry schrijft in de actieagenda: ‘Uit alle statistieken blijkt dat ict op dit moment de belangrijkste driver is voor productiviteitsgroei. Bedrijven zullen daarom de ambitie moeten hebben om voorop te lopen. (…) De Actieagenda is een verdieping van het bestaande topsectorenbeleid en het Techniekpact.’
De belangrijkste ambitie die naar voren komt in de actieagenda is om samenwerkingen tussen bedrijven en kennisinstellingen op gang te brengen rondom tien verschillende deelsectoren in de maakindustrie. In het rapport zijn voor verschillende industrietakken actiepunten opgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om de inzet van ict voor voorspelbaar onderhoud in de chemische sector, procesverbetering door maatwerk voor de metaalindustrie, foutloze product- en en procesontwikkeling en verduurzaming van de melkveehouderij door data-analyse. Er moeten zogenoemde field labs ontstaan. Dat zijn testtrajecten waar betrokken bedrijven en onderzoeksorganisaties gezamenlijk nieuwe toepassingen omwikkelen.
Randvoorwaarden
De makers van het rapport benadrukken dat randvoorwaarden op het gebied van ict, maar ook op juridisch gebied, noodzakelijk zijn voor het slagen van vernieuwingen in de maakindustrie. ‘De kern van Smart Industry is de verbinding tussen machines en bedrijven in de keten via ict , met name via internet. Essentieel daarbij is het organiseren van bedrijven in ketens, het uitwisselen van data, cybersecurity en de kwaliteit van de ict-infrastructuur.’
Waarom dient de private sector een actie agenda in bij de overheid? De private sector is zelfstandig en de overheid heeft er, behoudens wat belasting en andere zaken, niet zoveel bemoeienis mee.
Ik zou de indieners van de agenda zelfs even een woord van waarschuwing willen toestoppen: kijk even naar de track-record van de overheid aangaande ICT projecten en het gemiddelde kennisniveau van de Haagsche Meedewerkers…
I rest my case.
@Cpt Die ICT projecten van de overheid die uitgevoerd zijn door de private sector? I rest my case.
De overheid die in dienst is van de samenleving? Daar hoort het bedrijfsleven ook bij. Alleen jammer dat die meer aandacht krijgen dan ze verdienen. (pun intended)
Kijkend naar de agenda hebben we het hier vooral over informatie als een nationale asset verklaren en deze actief bewaken, niet veel anders dus dan wat Amerikaanse overheid al enige jaren geleden gedaan heeft en wat de reden voor plotselinge beschermingsconstructie KPN was. Beschermen van de vitale infrastructuur om zodoende economische spionage te voorkomen dus omdat we straks met IoT helemaal traceerbaar worden.