Het aantal faillissementen bij ict-bedrijven is fors gedaald. In oktober 2014 was het aantal faillissementen de helft lager dan in dezelfde maand in 2013. Dat stelt Faillissementsdossier.nl. Er gingen vooral minder softwarebedrijven kopje onder, stelt branchevereniging Nederland ICT in een toelichting.
Volgens Nederland ICT zit vooral de vraag naar software in de lift. ‘We zien vooral groei op het gebied van serviceabonnementen en dienstverlening via de cloud, het beschikbaar stellen van onder meer software via internet’, licht Michel van Schie, woordvoerder van de branchevereniging toe. Hij stelt dat, mede door de zware concurrentie, aanbieders van hardware het moeilijker hebben.
In de detailhandel daalde het aantal faillissementen bijna 40 procent. Vooral kleding-, doe-het-zelf- en meubelwinkels sluiten minder vaak gedwongen hun deuren.
In totaal gingen in oktober 2014 773 bedrijven en instellingen failliet. Dat is 35 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Over de periode januari tot en met oktober daalde het aantal faillissementen met 24 procent tot 8431. Volgens de makers van het failissementsdossier houdt die terugloop onder meer verband met het aantrekken van de economie en het nog fragiele herstel van het consumentenvertrouwen. ‘Het consumentenvertrouwen bereikte in juni dit jaar de hoogste stand sinds het begin van de crisis.’
Zuid-Holland
Gemeten over de eerste tien maanden van het jaar vertoonde vooral de bouwsector een krachtig herstel. Binnen deze sector gingen 902 bedrijven onderuit, 37 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Met name timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven brengen het er beter vanaf. De afgelopen jaren gingen veel van deze specialisten failliet.
Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen wederom het sterkst in Zeeland. In deze provincie verklaarde de rechter 131 bedrijven en instellingen failliet tegen 223 in de eerste tien maanden van 2013. In Zuid-Holland, de provincie waar de meeste bedrijven op de fles gingen, sprak de rechtbank 1568 keer een bankroet uit. Dat was een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.