Clouddienstverlener Interoute heeft de capaciteit van zijn datacenter in Amsterdam uitgebreid met vier nieuwe dataruimten. Volgens de leverancier gaat het om een verdubbeling van de capaciteit en omvat het vloeroppervlak na de uitbreiding twaalfhonderd vierkante meter. De clouddienstverlener zag zich genoodzaakt om de capaciteit uit te breiden door de groeiende vraag van klanten naar clouddiensten.
Volgens Martijn ten Kate, verkoopdirecteur zakelijke markt bij Interoute Nederland, wordt de toename van de datacentercapaciteit veroorzaakt doordat klanten steeds vaker vragen naar virtuele datacentercapaciteit en video- en teleconferencing-oplossingen van Interoute. ‘Daarnaast zorgt de data-explosie bij huidige en nieuwe klanten voor extra vraag naar hostingdiensten. De uitbreiding van het datacenter geeft een nieuwe impuls aan onze dienstverlening. DC Amsterdam is een belangrijke hub binnen ons bijna zeventigduizend kilometer glasvezel tellende netwerk’, aldus Ten Kate.
Van de vier nieuwe datarooms is inmiddels één ruimte in gebruik genomen voor managed hostingdiensten. De tweede dataroom moet komend kwartaal worden ingericht voor colocatie. ‘De overige ruimten zullen naar behoefte worden ingericht, zodra opschaling gewenst is. Optioneel kunnen in de toekomst nog eens vier extra dataruimten worden ingericht’, licht de clouddienstverlener toe.
Momenteel maken onder meer Grontmij, UEFA, CMS en Omron gebruik van het datacenter in Amsterdam, dat gecertificeerd is volgens de internationale normen ISO 27001, ISO 20000, PCI DSS, ISAE 3402 / SSAE 16. Het datacenter kent een PUE-waarde van 1,6 (efficiënt gebruik van stroom red.)
Koeling
In het uitgebreide datacenter wordt zogenoemde InRow-koeling toegepast, waarbij de warme lucht direct uit de warme gang gezogen en gekoeld wordt, daarna wordt de gekoelde lucht in de koude ruimte geblazen. Hierdoor wordt de kans op vermenging van warme en koude lucht tot een minimum beperkt.
De leverancier: ‘De elektriciteit en koeling zijn redundant uitgevoerd volgens het N+1 principe. Interoute is direct aangesloten op het knooppunt van AMS-IX. Dit is de grootste Internet Exchange in de wereld als het gaat om verbonden ip-netwerken, en de op een na grootste in termen van dataverkeer (gigabits per seconde red.).’