Er is geen sprake van structurele fraude in de ict-branche. Het beeld dat door actualiteitenrubriek Zembla geschetst wordt van Ordina en de sector is lasterlijk. Dat zei Bart Hogendoorn, voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT, tijdens de uitreiking van de Computable Awards 2014 op donderdag 6 november 2014 in SugarCity in Halfweg. Hij deed wel een nadrukkelijke oproep aan ict-bedrijven om integer te zijn in de relatie met klanten, voornamelijk bij aanbestedingen en samenwerkingen met de overheid.
Hogendoorn gaf tijdens het gala een toelichting op een eerdere oproep van de branchevereniging tot meer integriteit van leden. Hij nam de tijd om ‘de andere kant’ te schetsen van het beeld dat van de sector is ontstaan.
‘Er gebeuren in onze branche weleens dingen die niet heel erg handig zijn, waar wij last van kunnen hebben. Dat kan zijn dat je een mailtje stuurt naar iemand bij de overheid of een klant met de vraag ‘mag ik iets zien?’ of de melding ‘ik heb al iets gezien’. Of je stuurt naar je manager: ‘Die aanbesteding komt wel goed, want ik heb een goede relatie met die partij.’ Dat is niet zo slim. Bovendien is het niet integer.’ (…) ‘Ik doe een oproep aan jullie allemaal: Denk goed na hoe je met klanten en met de overheid omgaat.’
Hogendoorn tegen de zaal met afgevaardigden uit de Nederlandse ict-branche: ‘Als ik jullie laatste duizend e-mails zou lichten, dan zit daar altijd wel iets tussen waarvan je kan zeggen: ‘Is dat wel zo slim geweest?’ Meestal gaat het nergens over en zijn het enthousiaste mensen die laten weten met wie ze gesproken hebben. Maar op het moment dat die mails worden gelicht (zoals in het geval van Zembla, red.) wordt een heel ander verhaal gecreëerd.’
Kritiek op Zembla
Over de uitzending van actualiteitenrubriek Zembla, over belangenverstrengeling rond aanbestedingen van Ordina, zei Hogendoorn: ‘Ik vond de uitzending van Zembla buitengewoon pretentieus en gewoon laster naar Ordina. Daar hebben we als branche veel last van gehad.’
De voorzitter van de branchevereniging: ‘Waar ze naar toe wilden bij Zembla is dat de ict-sector een soort bouwindustrie is met gezamenlijke prijsafspraken, met enorme fraudes, met huizen in het buitenland (bouwfraude, red.).’ Hogendoorn, die al dertig jaar in de ict-branche werkt, zegt zich niet in dat beeld te herkennen. Volgens hem gaat het, als fraude al kan worden aangetoond, om incidenten en is er geen sprake van grootschalige misstanden in de ict-sector.
Niemand zat hierop te wachten deze avond. Onnodige toespraak. Om vervolgens Ordina ook nog eens een award toe te kennen voor beste dienstverlener van het jaar.
Precies die volgorde, Bart : “dat is niet zo slim, bovendien” 🙂 “is het niet zo integer”.
Daarna een oproep om na te denken, niet om integer te zijn.
Ik was erbij en vond het optreden van meneer Bart Hogendoorn te gek voor woorden. Ik heb mijn ergernis zelfs van me afgeschreven in een column: De grote Ordina-PR-show. Die column is hier te lezen als reactie van itk_01018 of op https://dayone.me/100lzmU
“er geen sprake van grootschalige misstanden in de ict-sector”
Hoe verklaart hij dan milliarden die in het zand gezet worden bij het rijk, ben ik toch benieuwd.
@Gerwin: vermakelijke column!
De grote Ordina-PR-show
Vanochtend stond ik gewond en gehavend voor de spiegel. Gewond, omdat de stijve kraag van mijn smokingblouse gisteravond steeds over de huid in mijn nek had geschuurd en daar ruwe, rode schaafplekken had achtergelaten. Gehavend, omdat ik er gisteravond tijdens het gala voor de uitreiking van de Computable Awards 2014 getuige van was geweest hoe de groten in de Nederlandse ICT elkaar onbeschaamd en openlijk de bal toespeelden, met Ordina, de ICT-dienstverlener die onlangs door Zembla werd ontmaskerd als stelselmatig fraudeur in overheidsaanbestedingen, voorop.
De avond werd gepresenteerd door Art Rooijakkers. En ik moet zeggen: dat deed ie leuk. Hij was eigenlijk het enige lichtpuntje van de hele avond.
Hij haalde als eerste Bart Hogendoorn op het podium, directeur van HP Nederland en voorzitter van ICT-branchevereniging Nederland ICT. Meneer Hogendoorn had een boodschap voor ons, over de fraude in de ICT-wereld, en dan met name over Ordina. Want wat Zembla allemaal over Ordina had beweerd was allemaal helemaal niet waar man! Nee joh, wat Ordina had gedaan was ‘onhandig’, meer niet. Meneer Hogendoorn hield ons voor: “Als ik 1.000 e-mails van u licht, dan zit er daar vast wel één tussen waarvan u nu denkt: Mmm, dat was achteraf misschien toch niet zo slim.”
Mijn bek viel open. Hier stond het gezicht van de Nederlandse ICT-branche ongegeneerd van de gelegenheid gebruik te maken om het straatje van één van haar leden schoon te vegen. De verbazing daarover was van bijna ieders gezicht af te lezen, met uitzondering natuurlijk van die van de ‘Ordinisten’ en andere aanwezigen die net als Ordina de boel systematisch hadden belazerd.
Waarom stond meneer Bart Hogendoorn daar nou in vredesnaam op het podium de grote Ordina-PR-show te geven, in plaats van Ordina en alle overige aanwezige bedrijven nadrukkelijk te wijzen op het belang van eerlijk en integer handelen?!
Je zou zeggen dat je daar nooit achterkomt, maar in dit geval was het een eitje. Gewoon even Googelen op ‘Bart Hogendoorn Nederland ICT’. Dan kom je al snel een nieuwsbericht tegen op de website van Computable over de aanstelling van meneer Bart Hogendoorn als voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT per 1 juli 2013. Even verderop in datzelfde bericht lees je dan vervolgens wie tegelijk met meneer Bart Hogendoorn als nieuwe vice-voorzitter van de branchevereniging werd aangesteld. Inderdaad: de CEO van Ordina, Stepán Breedveld.
Helemaal potsierlijk werd het toen Ordina ook nog eens een Computable Award won in de categorie beste ICT-dienstverlener van het jaar. De dames en heren aan de Ordina-tafel, die de uitzending van Zembla waarschijnlijk allemaal nagelbijtend hebben gekeken en vurig hoopten dat niet één van hun ‘onhandige’ mails in de uitzending zou verschijnen, sprongen juichend op van hun stoel toen de naam van hun bedrijf als winnaar werd genoemd, daarmee het verbaasde geroezemoes van de rest van de zaal overstemmend.
Hoe had Ordina het in hemelsnaam voor elkaar gekregen om deze avond als podium te kunnen gebruiken in een poging haar bevlekte blazoen weer op te poetsen?
Het lijkt erop dat Computable geen weerstand heeft kunnen bieden tegen de macht en zich heeft gehoereerd aan grote concerns zoals HP en Ordina en hun PR-speeltje dat Nederland ICT heet. En dat is erg. Tot gisteravond beschouwde ik, en met mij de rest van de branche, de Computable Award zo ongeveer als de Oscar in de ICT. Nu is deze award voor mij verworden tot een speeltje van de groten. Matchfixing, FIFA-esk gedrag, Blatter, zomaar enkele woorden die in mij opkomen.
Binnen de Nederlandse ICT-sector is kennelijk sprake van zo’n enorme normvervaging, dat ze dat wat ze elkaar, de overheid en daarmee alle hardwerkende, belastingbetalende mensen in dit land flikken niet eens proberen te verbergen. “Hé, ik ga alles en iedereen even gigantisch naaien, maar als dat uitkomt, dan moet jij me dekken. Goed?” Klinkt inderdaad als HP meneer Bart Hogendoorn.
Zo’n 45 jaar geleden, in 1969, schreef Mario Puzo het boek De Peetvader. Puzo begint dat boek met het volgende citaat van Honoré de Balzac: “Achter elk groot fortuin schuilt een misdaad.” Spijtig genoeg doet dat citaat anno 2014 kennelijk nog steeds opgeld.
Gerwin Berentschot is directeur van Maxys Software B.V., een creërend softwarebedrijf waar iedereen nog echt kan programmeren. Hij schrijft in dit soort incidentele columns op persoonlijke titel gevoelens van onrecht en ergernis van zich af.
Meer: https://dayone.me/100lzmU
@itk_01018
Dank.
Computable mag zich afvragen of het wel verstandig is om zo dicht tegen het ‘old boys’ netwerk aan te schurken nu een paar van hen daadwerkelijk schurken blijken te zijn. Al was het maar om de journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen.
Nederland ICT is al dik door de mand gevallen als spreekbuis van de gevestigde orde en dient derhalve door niemand meer serieus genomen te worden.
Wat ontstellend krom is, praat je echt niet even recht. Een andere doorn in het oog voor menig ex-medewerker van een grote bank, verzekeraar of softwarehouse is het vervangen zijn/worden door onshore medewerkers van buiten Europa met minder goede kwalificaties dan zijzelf. Mensen die in principe niet welkom zijn in de EU omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. De graaiers echter, zien kans om hun dure personeel te vervangen door 3e wereld werkers die geen bal weten van enige vorm van structured programming, maar dat mag de pret kennelijk niet drukken. Wat mij betreft wordt deze misdaad nog uitgebreid toegelicht en worden er ook schuldigen aangewezen die Nederland kennisland, structureel ondermijnen.
Nu gun ik ieder zijn feestje en wie daarbij wie een veer in de reet steekt zal me om het even zijn want spreekwoord zegt het al: Goede wijn behoeft geen krans. En een predicaat integer bestaat niet zoals we al weten na de ‘Noblesse Oblige’ uitspraken van Wim Kok.
Je er niet in herkennen is op halfslachtige manier toegeven dat je geen idee hebt wat er allemaal gebeurt. Kan me nog een ‘mail incident’ herinneren met LIBOR rente, ook een duur incident. Natuurlijk is het goed mogelijk dat Zembla op zoek was naar een scoop maar de heer Hogendoorn vergeet welke rol de journalistiek in ons democratische stelsel heeft.
Stellen dat de sector van aantijgingen schade ondervindt is maar ten dele waar want een kritische houding ten opzichte van mooie verhalen die marketing presenteert is helemaal niet zo slecht. Bartje bidt misschien niet voor bruine bonen maar zijn verhaaltje is een scheet in een netje, een warme maar onwelriekende lucht dus.
Betreffende fraude, in essentie niets anders dan een vorm van bedrog kunnen we stellen dat dit op grote schaal wordt toegepast. Niet alleen in de ICT sector want marketing is dus de firma ‘list en bedrog’ die slechte wijn met een nietszeggende predicaat probeert te verkopen.
Tsjonge, kom ik er zojuist ook nog eens achter dat één van de juryleden van de Computable Award 2014, meneer Fred Brons, voor Ordina werkt! De geloofwaardigheid van deze award is nu helemaal naar z’n grootje.