Donderdag 6 november was ik op Cloud Computing Event Ngi-NGN waar veel interessante en afwisselende sessies waren. Misschien zelfs wat teveel omdat sommigen gelijktijdig waren. Sessies werden opgedeeld in drie verschillende tracks: Security in de cloud, Impact van de cloud en Beheer van de cloud waaruit ik om-en-om gekozen heb. Ik zal daarom geen volledig verslag doen maar me vooral beperken tot een algehele indruk.
Eerste wat me opviel was de sterke focus op delivery. Het kan uiteraard liggen aan de gevolgde sessies, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat veel van de presentaties productgedreven in plaats van dienstgedreven waren. Ik vermijd hier even de term service, want ook krijg ik de indruk dat er nog weleens sprake was van een erosie aan definities. Soms leidde dit bij mij tot verwarring waardoor ik benieuwd ben hoe anderen de wirwar aan termen hebben ervaren.
Track 1: Security van de cloud
Zoals al gezegd was het onmogelijk om alle sessies te volgen door het veelzijdige programma omdat onderwerpen in andere tracks ook mijn interesse hadden. De keuze tussen privacy in de cloud en mijn geliefde ‘koppelvlakkenklutser’ het leven zuur maken was moeilijk, maar loyaliteit is ook wat waard. In elk geval constateerde ik dat er wel een bewustzijn aangaande beveiliging was, maar dat het ook hier vooral vanuit de techniek opgelost wordt.
Een proces als beveiliging met een keten aan producten invullen heeft naar mijn opinie enige nadelen, zeker als dit leidt tot een architectuur van ‘disconnected silos’ waardoor de term GRC (Governance, Risk and Complaince) weliswaar vaak genoemd werd maar onduidelijk bleef hoe dat te implementeren. Veel voorbeelden waren interessant, maar ze leken me sterk gericht op de mogelijkheden van techniek. Dat deze kansen biedt zal ik niet ontkennen, maar een sportwagen met vastgelast stuur en zonder rem lijkt me toch te knellen met uitdaging van Governance, Risk and Complaince.
Track 2: Impact van de cloud
Hier heb ik de non-technische sessies gevolgd, juridische aspecten die komen kijken als je niet een product maar een dienst afneemt. Het contractmanagement waar Robert Grandia terecht over opmerkte dat deze nog te weinig aandacht krijgt. Hierdoor lijkt de cloud nog weleens het wervingsbureau van het leger te zijn. Na tekenen weet je niet hoe en waar je naartoe wordt gestuurd, blijkens voorbeelden nog te vaak van het kastje naar de muur. Meest aansprekende advies hier was dat je bij het begin al moet nadenken over het einde. Service level agreements blijken met name in de cloud vaak ‘leveranciersvriendelijk’ te zijn. Herkenbare voorbeelden van exoneratieclausules, die voor erosie van de inspanningsverplichting naar afnemer zorgen, doordat aansprakelijkheid afgeweerd wordt. Kortom, begin over de huwelijkse voorwaarden tijdens deverkeringsperiode om een vechtscheiding te voorkomen.
Natuurlijk valt er wat voor te zeggen om productgericht te denken, je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Maar paradigmaverschuiving van de cloud lijkt niet zoveel met techniek te maken te hebben,maar de aansturing, doordat het niet om producten maar diensten gaat. En de deur naar it-afdeling vervangen door een contract onderin een bureaula is niet handig. Want voor je het weet zit je in een situatie zoals de film ‘The Mouse That Roared’.
Track 3: Beheer van de cloud
Ik had al gezegd dat ik een keus moest maken om wel of niet de sessie van ‘koppelvlakkenklutser’ Henri Koppen aangaande webservice te volgen en misschien heb ik niet de beste keus gemaakt. Want hoewel het verhaal niet slecht was vond ik het niet helemaal passen bij de track, het ging nauwelijks over beheer. Mijn eigen woordspeling over beheer(s)baar kwam wel terug en dat het configuratiemanagement moeilijk is als je kralen gaat rijgen, maar verder weinig over lifecycles van services die vaak niet ‘loosely coupled’ zijn aan componenten waarvan de leverancier de lifecycle bepaald. Configuratiemanagement is hierdoor niet meer dan verwachtingsmanagement en bemoeilijkt vaak genoemde GRC, uiteindelijk niet meer dan verrassingsmanagement.
Misschien kleur ik sessies in deze track teveel in vanuit mijn eigen architectuur-ervaringen, maar ook de sessie over hybride cloud vond ik enigszins teleurstellend. Nu is het maar net welke winkel je gebruikt voor definities, maar Gartner definieert een hybride cloud dus als een samengesteld ecosysteem dat bestaat uit een combinatie van private, publieke en community cloud services van verschillende dienstverleners. Terugspringend naar de sessie over contractmanagement geen slecht idee, want plotselinge beëindiging van Nirvanix met de ‘short notice’ kwam deze dag ook ter sprake, net als Enron wat dan ook tot data- en geldverlies bij veel klanten leidde. Vertrouwen is goed maar controle altijd beter, want zoals eerdere virtualisatieslag het meeste al geleerd hebben zal verschuiven van CapEx naar OpEx weinig veranderen aan de aansturing.
Samengevat
Mogelijk heb ik verkeerde keuzen gemaakt in sessies, zoals gezegd teveel en te gevarieerd om alles te volgen. Maar de sessies van de speciale interesse groepen (SIG) van Ngi-NGN waren de moeite waard om te volgen.
Hey Ewout, ik kan me goed vinden in je verhaal, maar het is in die zin ook wel logisch op een event voor en door IT-ers.
Zelf heb ik een top dag gehad. Ik vond het leuk om een sessie te geven en heb bewust gekozen voor een goed te verteren verhaal als “loosely coupled” tussen de andere onderwerpen en in mijn ogen kwam dat verrassend goed tot zijn recht. Marcel Krom gaf een in mijn ogen sterk verhaal (ik ga ook nog een expert verslag doen) wat naar mijn gevoel mijn boodschap versterkte. Een belangrijk onderdeel waarin ik verder niet dieper op in ging -IAM- kwam in een vervolg sessie weer uitgebreid aan bod.
Wat ik ook erg sterk vond was dat het geen reclame verhaal sessies waren. Ondanks dat hybride cloud verhaal best wat ruwe kantjes bevatte was het een razendsnelle sessie met veel interactie.
Als laatste was er nog de keynote van “Prof Dr Peter Muller”, zeer verrassend! Een perfecte afsluiter! Vorig jaar stonden we aan de rand van de afgrond, dit jaar hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt (voor insiders).
Dus hulde dat je zo snel een verslag hebt gemaakt, en ondanks dat je observaties goed zijn, is het in de “eye of the beholder” hoe de sessies zijn geweest. Ik ben positief verrast.
@Henri
Volgens mij is correcte zin: ‘Beauty is in the eye of the beholder’ wat betekent dat schoonheid subjectief is, voor een miss cloud contest lijk je me niet geschikt en daarom hanteer ik de term interessant want het ging niet alleen om het zien maar ook het horen. En ik heb zeker interessante dingen gehoord alleen niet van jouw als het om term beheer(s)baar gaat, door mij gebruikt in de opinie ‘Cloud beheersbaar, maar niet beheerbaar’ die om de ruilhandel tussen flexibiliteit en betrouwbaarheid ging.
Ik wil niets afdoen aan verhaal van hybride cloud want loyaliteit naar één leverancier kan voortkomen uit de wens om betrouwbaarheid alleen gaat dit wel ten koste van de flexibiliteit. Maar let vooral even op het stukje community in de definitie van Gartner, een interessant gedachte als je uitgaat van door Bart genoemde ‘cloud beurs’ maar de public cloud nog een stap te ver vindt. En met name aangaande het sluipende GRC issue wint deze vorm dan ook stilletjes aan populariteit.
Zo te horen was het een soort tupperware party waarbij alleen de producten wat vager waren. Noem de bekers vooral geen cups want dat betekent misschien ergens weer wat anders en welke setjes er tightly coupled zijn werd blijkbaar ook niet duidelijk. Alhoewel de produkten vanzelfsprekend in gebruik leken, wordt toch maar wel aangeraden de aanwijzigingen op de verpakkingen goed te lezen. In ieder geval moest je natuurlijk meedoen of je nou wilt of niet en was het event een groot succes.
Beste Ewout,
Ik heb zojuist de video van de sessie over hybride clouds online gezet. te vinden op dit URL: http://youtu.be/rCthHUtfM8Q
Ik heb even de moeite genomen om de vragen uit de zaal te ondertitelen en daarbij viel het me op dat 90% van de vragen van jou waren Ewout. Dus nogal verbazingwekkend dat je opschrijft dat de sessie over hybride cloud teleurstellend was als je zelf zo’n grote invloed hebt gehad op de sessie. Ik zou zeggen, kijk de opname nog even na 🙂
Bart,
Het staat iedereen natuurlijk vrij om citroenen te beschrijven en knollen te verkopen.