Als ik mijn aangifte niet op tijd inlever of niet goed invul, dan krijg ik een boete. Andersom, als de Belastingdienst haar zaakjes niet op orde heeft, dan gaat de naheffing gewoon door. Ze hadden de naheffing ook kunnen verrekenen met de duizend euro die Rutte ons tijdens de verkiezingen nog beloofd heeft. Waarschijnlijk hebben ze dat ook geprobeerd, maar wordt dat pas in 2020 bekend.
Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is communicatie rondom de naheffing nu het belangrijkste. Ik vraag me af wat hij nu nog wil communiceren. We weten alles al. Het is alleen nog niet verwerkt in de systemen van de Belastingdienst.
Realistische planning
Een overheid waar de ict vlekkeloos verloopt, dat is ongeveer hetzelfde als de PVV die een goed doordacht wetsvoorstel indient. Beide ga je niet meemaken. Probleem met de politiek is dat ze denken dat elke maatregel zo maar even ingevoerd kan worden. Ik hoorde iemand van de VVD laatst roepen dat we maar even een nieuwe OV-chipkaart moeten invoeren. Zullen we er per 1 januari 2015 mee beginnen? Lijkt me een realistische planning.
En daarom wil ik toch opkomen voor de mensen bij de Belastingdienst, want natuurlijk zit er ook een andere kant aan het verhaal. De ict-jongens en -meisjes van de Belastingdienst hebben natuurlijk ook zitten schelden en vloeken dat er weer een verandering tussendoor komt. De partij die een zo klein mogelijke overheid wil en een zo simpel mogelijk belastingstelsel, de VVD, weet elk jaar zo veel nieuwe regels en uitzonderingen te bedenken dat Playstation er over na zit te denken om het belastingaangifteprogramma als spel uit te brengen. Als je alle levels hebt doorlopen, druk je op verzend en heb je aangifte gedaan.
Terug naar loket en papier
Maar wat is dan de oplossing? Misschien is het gewoon verstandig dat we ict helemaal loskoppelen van de overheid. Gewoon terug naar vroeger. Alles weer achter een houten loket en op papier, in drievoud. Snapt Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg het ook weer.
@Spoelstra Je begint af te wijken waar je voor aangenomen bent, het is geen column meer maar een serieuze opinie. Ik ben het met je eens, we moeten terug naar de kaartenbak, postduif en handbediening.
Als we nou gewoon alles opdoeken en nog maar één regel overhouden, dan snapt iedereen het misschien weer. Ik zou zeggen 50% (liefst minder) op pure consumptie vanaf modaal en verder alle maar dan ook alle regels overboord. Kan de Belastingdienst het misschien snappen en tijdig doorvoeren, krijgen we nooit meer blauwe enveloppen, schuiven we nooit meer met potjes en hoeven de politici niet meer telkens nieuwe uitzonderingen te bedenken.
Ok, misschien wat kort door de bocht. Maar toch.
Louis, +1 voor je reactie 🙂
Deze naheffing is al sinds eind 2013 bekend bij de Belastingdienst. Zij zijn toen door enkele softwareleveranciers erop gewezen dat de afbouw van de heffingskortingen in de voorgeschreven rekenregels niet volledig verwerkt waren. Hier is toen niets mee gedaan. Zelfs enkele eenvoudige tijdelijke oplossingen voor 2014 die voorgedragen werden, zijn nooit goedgekeurd. De ophef die nu ontstaat is voor de Belastingdienst dus geen verrassing. Bewijst maar weer eens de onkunde en slechte overlegstructuren tussen de Belastingdienst en het ministerie.
Ach: het kan allemaal zo simpel:
Vul in bij A hoeveel u verdiend heeft dit jaar
Vul in bij B hoeveel u aftrekposten hebt
Vul in bij C = A-B
Betaal ons C…
We hebben natuurlijk goede pogingen gezien van Stevens en Vermeend om de belastingen te vereenvoudigen/verbeteren. Helaas vond een groot aantal, met name linkse, partijen dat er veel geamendeerd moest worden want het was allemaal zo zielig voor “de kleine man”. Kortom, de hele politiek is schuldig aan de complexiteit en onbeheersbaarheid van het belastingstelsel door de vele toeslagen en heffingskortingen.
De Belastingdienst moet inkrimpen, en met minder middelen MEER regels gaan uitvoeren met software die niet is toegesneden op de wensen van de politiek. “Meer met minder” blijkt dus hier zeker niet op te gaan, en goedkoop is zeker duurkoop.
@R.J Tuijnman,
Damm, ik betaal al jaren A+B.
@cyberiad, de VVD en de christelijke partijen doen net zo goed mee met het maken van wet- en regelgeving voor subsidies, aftrekposten en toelagen. Er zijn veel regelingen waar juist wij hoger opgeleiden en entrepreneurs van profiteren. Ook zijn er veel regelingen speciaal voor mensen die heen gaan en zich vermenigvuldigen.
Helaas gaat de Nederlandse politiek die regels ook nog eens om de haverklap aanpassen of afschaffen; ook als een regeling juist het gewenste effect had. Wegens de aanpassingen zijn er vaak regelingen voor oude en nieuwe gevallen naast elkaar in gebruik, soms wel meer dan twee. En ook bij de afschaffing van een regeling krijg je weer een aanpassing van procedures en het systeem dat tot fouten en vertragingen kan leiden.
Daardoor weten burgers en bedrijven niet wat ze van de overheid op de middellange termijn kunnen verwachten en ook niet of de overheid haar belofte op de korte termijn nakomt.
Ja in elke politicus zit er wel een kwibus.
In de tijd dat ik in Gouda voor het RRC werkte, had je al dezelfde problematiek. Daar werd de software gemaakt die ambtenaren en leraren van salaris moesten voorzien. Telkens als er iets veranderde ergens in de regelgeving, moest er weer een update worden geproduceerd.
Ik kan mij nog zeer goed herinneren dat dat proces strak en eenduidig was. En dat in de tijd dat de updates via een telefoonlijn moest worden binnen gehaald of dat men een CD moest bestellen. Dat was destijds knap vooruitstrevend.
Niet zo vooruitstrevend was het gegeven dat er relatief weinig werkelijk verstorende incidenten plaats vonden, behalve dan af en toe een aanvullende vraag van een ambtenaar of systeem beheerder die die software ter plaatse moest installeren.
Hoe dat kwam? Omdat er telkens goed werd nagedacht en goed getest voor iets de deur uit ging begeleid van een ‘idiot proof’ installatie handleiding. Wanneer het toen fout is gegaan daar in Gouda? Nadat men dacht, omdat er zo weinig incidenten waren telkens, dat zij het test en ondersteuningteam wel op kon heffen.
Scheelde weer een slok op een borrel. En een chaos die daarna ontstond. Maar we hebben wel gelachen. Kort en goed, ga je sleuten aan de basale processen in en met IT? Krijg je dit. Heel voorspelbaar.
Next!
Ondertussen gaat de belastingontduiking van de grote jongens gewoon door en worden er via de Luxemburg constructies honderden miljarden aan belasting ontdoken.
Geen wonder dat die alle kleinere bedrijven kunnen opkopen. Die kunnen niet concurreren met partijen die minder dan een procent belasting betalen.