Eiger Acquisition, een onderdeel van de Britse investeringsmaatschappij Apax, verwacht eind december zijn overnamebod op het beursgenoteerde softwarebedrijf Exact gestand te kunnen doen. Eiger biedt 32 euro per aandeel; het totale bod komt daarmee op 730 miljoen. Dit melden beide partijen in een korte verklaring. Volgens bestuursvoorzitter Erik van der Meijden wil zijn bedrijf met de steun van Apax wereldwijd tot de top drie van leveranciers van bedrijfssoftware uit de cloud gaan behoren.
Topman Erik van der Meijden trapte vanochtend de drukbezochte klantendag Exact Live 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht af met een korte speech. Daarin stond hij stil bij het dertig jaar bestaan van de Delftse leverancier van bedrijfssoftware en benadrukte hij de ambitie van Exact voor de komende jaren. ‘Dat is tot de wereldwijde top drie van leveranciers van business software uit de cloud behoren.’
Volgens Van der Meijden is de overname door een investeerder als Apax daarvoor noodzakelijk om de huidige strategie versneld uit te voeren. Met de financiële steun van deze kapitaalverschaffer kan Exact de internationale uitrol van de cloudsoftware acceleren. Daarnaast is het kapitaal nodig om de traditionele softwareproducten, die klanten nu nog zelf hebben draaien, de komende tijd sneller naar de cloud te brengen.
Glazen bol
Tijdens zijn toespraak meldde de bestuursvoorzitter dat Exact zijn omzet uit cloudsoftware jaarlijks met zo’n 45 procent ziet stijgen. ‘Als bedrijf zitten we momenteel in het oog van de orkaan die wordt voortgedreven door vier trends: social, cloud, mobile en big data. In Europa zijn we de snelstgroeiende leverancier van cloudsoftware. Naast de Benelux bieden we onze Exact Online-producten aan in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland; Frankrijk is in voorbereiding. Daarnaast hebben we een app-center ingericht waarin we al met zo’n honderd app-partners werken.’
Op de vraag van dagvoorzitter Jim Stolze of Exact over tien jaar nog bestaat en elke klant zijn software niet meer uit de doos haalt maar als service afneemt, antwoordde Van der Meijden bevestigend. ‘Ja, Exact bestaat dan nog en tegen die tijd haalt het merendeel van de klanten hun software uit de cloud. Maar helemaal zeker weten doe je het nooit. Misschien is er dan wel een ander softwaremodel opgekomen. De veranderingen gaan tegenwoordig zo snel; ook de verandering lijkt te veranderen. Het is een hele interessante tijd en wij helpen onze klanten daarin mee te gaan.’
Cijfers derde kwartaal
Exact boekte in het afgelopen derde kwartaal een omzet van 46,2 miljoen euro, een stijging van 5,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet in de eerste negen maanden van 2014 steeg met 3,2 procent naar 137,2 miljoen. De brutowinst steeg in het derde kwartaal met 8,0 procent naar 9,8 miljoen euro, maar over drie kwartalen genomen zakte de brutowinst (Ebitda) met 4,8 procent tot 30,7 miljoen euro. Dat komt door de flinke investeringen in de cloudorganisatie en de productontwikkeling.
De cloudomzet via Exact Online steeg met 46,9 procent in het derde kwartaal van 2014 tot 7,8 miljoen euro, met name voortgestuwd door een groeiende vraag in de Benelux. De omzet uit standaard zakelijke software viel in het derde kwartaal terug met 3 procent tot 26,4 miljoen euro. Wel zag Exact de vraag naar gespecialiseerde (branche)oplossingen groeien: dat leverde een omzetstijging op van 7,3 procent (opbrengsten: 12 miljoen) in vergelijking met het derde kwartaal van 2013.
In de omzetcijfers zijn de resultaten van de dit jaar verkochte onderdelen Longview (aan Merlin Equity Partners) en Lohn (aan Sage) weggelaten. De verkoop van Lohn leverde Exact in het derde kwartaal een nettowinst op van 14,7 miljoen euro.