Ik heb twee weken gewacht met het schrijven van deze column omdat ik dacht dat er nog wel een bericht zou komen dat het een grap was. Maar ik vrees dat het geen grap was. Ik vrees dat Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg niet de lolbroek aan had toen ze bij de overhandiging van het onderzoeksrapport ICT zei dat ze even moest googlen om te weten wat ‘ict’ betekent.
Ik ben bang dat ze dit echt heeft gedaan. Ze heeft echt ‘ict’ ingetypt en kwam vervolgens op de Wikipedia pagina van ict terecht. Het vervelende is, Wikipedia geeft vier verschillende betekenissen van ict, waaronder ‘informatietechnologie’ maar ook ‘international campaign for tibet’. Dus voor hetzelfde geld dacht ze dus dat de Dalai Lama op bezoek kwam. Vandaar ook dat ze zo’n net jasje had aangetrokken.
Slechte schatting
Maar deze onkunde van mensen die ons land besturen is geen grap. Dit is ook precies de reden waarom er per jaar volgens een speciale commissie onder leiding van Ton Elias één tot vijf miljard euro bij de overheid wordt weggegooid dankzij ict. En de schatting één tot vijf miljard is tevens de tweede reden. Wat is dat voor slechte schatting?
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen één of vijf miljard. Dan ben je of een heel onzeker type of je kunt niet schatten. Eén miljard of vijf miljard, dat is vijf keer zo veel! Hoe gaan die schattingen? Hoeveel gaat dit project kosten? Het project kost honderdduizend euro en als Capgemeni meedoet vijfhonderdduizend euro. Zelfs meteorologen schatten beter. Ik heb nog nooit een weerman horen zeggen: ‘Het wordt morgenmiddag zeven tot 35 graden.’
Toch een glimlach
Maar als je en niet weet wat je koopt plus je schat de kosten met een marge van 500 procent, dan is het ook niet gek dat je iets anders krijgt dan wat je dacht te kopen en dat het ook nog eens vijf keer zo veel kost. Andere bedrijven waren allang failliet gegaan maar bij de overheid gebeurt precies het tegenovergestelde. Bij een normaal bedrijf heb je dankzij ict minder mensen nodig. De overheid houdt dankzij ict heel veel mensen aan het werk. En zo tovert Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg toch nog een glimlach op het gezicht van ons ict’ers.
Ik denk dat het bedrag dichter bij 1 miljard euro ligt dan bij 5 miljard, maar dat niemand wakker ligt van 1 miljard euro. Dit bedrag is nl. jaren geleden al genoemd en daarop waren de reacties te verwaarlozen. Als je een “schatting” geeft, die wat meer verontwaardiging oproept is de kans dat iemand erop reageert en er daadwerkelijk wat aan probeert te verbeteren misschien net iets groter. Als in je omgeving mensen (hard) getroffen worden door bezuinigingen van de overheid, die vaak maar een fractie zijn van deze verspilling, kan je niet anders dan verbijsterd zijn over het gebrek aan kennis bij degenen, aan wie we het besturen van het land hebben overgelaten.
Paul-Peter, ook voor een miljard per jaar kun je in de zorg een hoop handen aan een bed zetten, of goede docenten voor de klas… of wellicht allebei.
Blijft er nog genoeg geld over om eens gezellig naar de Chinees te gaan.
Tweede keer op rij dat ik mij kan vinden in zowel de boodschap als de satire van Jacob… het moet niet gekker worden!
Kijk, dat je effe niet weet waar de letters ICT voor staan, ach… Met enig schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat ik het ook even op moest zoeken.
Maar dat je als onderzoekscommissievoorzitter niet eens paraat hebt wat een IP-adres IS, dát is pas rampzalig.
De incompetentie viert hoogtij in bestuurlijk Den Haag en dat dan ook niet alleen bij de afdeling ICT. Baantjesjagerij en en elkaar leuk betaalde commissiebaantjes toeschuiven is aan de orde van de dag. Enige know-how is geen issue, ICT, Woningbouw, voetdselindurstrie, verkeersveiligheid, noem maar op…
Ook na opzichtig falen worden er doodleuk weer nieuwe jobs opgehoest voor de happy few met hun modieuze slappe haar en hun al dito ruggegraat. Alleen die zakken: die staan altijd open voor nieuwe ‘opdrachten’…
Top stuk! Ik heb spreekwoordelijk op de grond gelegen van het lachen.
@Paul-Peter Polak. Als het jaren geleden 1 miljard was, dan is het nu 5 miljard. Omdat t jaren geleden 1 miljard was en nu 5 miljard, kan je d.m.v. te zeggen dat het een schatting is van 1 tot 5 miljard het ergste verbloemen.
Ja politiek en ICT is een love-story. Niet alleen de uitblijvende succesverhalen, maar ook de krachten die er spelen m.b.t. automatisering. Bij bedrijven is er een drive om automatisering uit te voeren omdat de toekomst van het bedrijf op het spel staat. Wat is de drive bij de overheid?
Ook zitten er geweldige IT-specialisten in het politiek bestel. Wat denk je bijvoorbeeld van Günther Oettinger die Nelie Kroes moet vervangen? Deze man zit – jawel – elke dag op internet en hij kan ook heel goed omgaan met zijn iPhone. De juiste man op de juiste plek! Wat een topper!
De wet en regelgeving, en en ook het strafrecht is nog lang niet 2.0 ready. Overheidsprojecten die uit de klauwen lopen en discussies over de digitale vrijheid als SOPA, PIPA en ACTA worden nu gekaapt door anarchisten als Anonymous bij gebrek aan visie en kennis in de politiek.
Op allerlei vlak speelt de ICT een grote rol die alleen nog maar groter wordt en in de komende jaren zal ook de politiek belangrijke keuzes moeten maken. En wetten. En het wordt steeds complexer. Mogen wij van de landelijke, provinciale en lokale politici verwachten dat zij de impact van de keuzes kunnen overzien als zelfs de beste IT architecten er al niet uitkomen?
Jawel. Dat mogen wij. In de politiek worden keuzes gemaakt die ons hele leven, onze samenleving beïnvloedden. Juist met het oog op deze aspecten is wordt het steeds belangrijker dat juist de politici de technologie gaan snappen, dat partijen over de IT impact van de voorstellen in hun partijprogramma gaan nadenken. Het is de hoogste tijd dat de politieke partijen een CTO, een Chief Technology Officer gaan aanstellen die dit in het snotje gaat houden.
@Michiel
Er is een prachtige video op youtube waar Öttinger “engels” spreekt, dat is pas echt lachen.
Kort gezegd, de man heeft de juiste vriendjes.
Als een definitie gezocht wordt voor onkunde dan komt hij op de eerste plaats. Maar ja Duitsland als geheel is na de vereniging te beschouwen als de groot-ddr met een kanselier en een president uit de vroegere.
Nu viert alleen het asocialisme daar hoogtij.
Er is wel degelijk kennis en visie in de politiek. Alleen is deze gericht op de kleine wereld waarin zij leven en zijn totaal vervreemd van die andere wereld. Wat dat betreft zullen zijn wat meer moeten ‘googlen’ om de binding met de burgers weer terug te krijgen.
Ik meen mij te herinneren dat alle kamerleden een tablet hebben gekregen. Als ze daar eens wat meer gebruik van zouden maken, i.p.v. twitteren dus googelen, dan worden ze wellicht wijzer. Dus kamerleden, volg het voorbeeld van uw voorzitter en zoek uit wat er bedoelt wordt.
Verder weten de mensen uit de ICT heel goed waarom er zoveel geld wordt weggesmeten door de overheid. If you can’t convince them confuse them…..