KPN breidt zijn zakelijke ict-dienstverlening uit met infrastructure as a service (IaaS). Het gaat om diensten voor rekenkracht, opslag (storage) en uitbreiding van de netwerkcapaciteit op basis van Microsoft Azure. KPN garandeert dat data en diensten geleverd en beheerd worden via datacenters, netwerken en apparatuur in Nederland.
De ict-dienstverlener plaatst de data van klanten in datacenters in Aalsmeer en Apeldoorn. De leverancier richt zich met de IaaS-diensten op grote organisaties, bijvoorbeeld overheidsinstellingen met veel privacygevoelige data die verplicht zijn om die gegevens op te slaan op Nederlands grondgebied. De dienst is beschikbaar voor Linux- en Microsoft-gebruikers.
KPN bood al Office en Exchange-diensten aan via CloudNL, maar breidt die diensten nu uit naar IaaS-diensten. Adviesbureau Deloitte ziet toe op de compliancy. Het bedrijf gaat audits uitvoeren. Het controleert of IaaS CloudNL, zoals het aanbod is gedoopt, voldoet aan de Nederlandse privacywetgeving, interne veiligheidsnormen en branchespecifieke compliancyregels zoals NEN-normen voor de zorg en financiële sector.
Paradox
KPN maakte bij de bekendmaking van de IaaS-dienst ook bekend dat het in juli 2015 een nieuw datacenter opent in Eindhoven. Daarmee heeft het bedrijf datacenters verspreid over alle windstreken van Nederland.
Alexander van Hooft, KPN-directeur it-solutions zakelijke markt. ‘Het is paradoxaal, aan de ene kant is cloud computing een internationale ontwikkeling. Maar er lijkt ook sprake te zijn van een emotie waarin klanten hun data in de buurt willen hebben en als het ware willen kunnen aanraken.’
Geen ‘020’
Hij vervolgt: ‘We waren laatst in gesprek met een ondernemer uit de Rotterdamse haven die wilde zijn data absoluut niet in ‘020’ plaatsen. We kregen rond die tijd de kans om een datacenter in Rotterdam te starten. Daarna zie je dat het aantal klanten in de regio Rotterdam ineens groeit.’
De eerste afnemer van IaaS CloudNL is softwaremaker voor de bouwsector Ibis. Jeroen van de Laar, managing partner Ibis, vertelt dat het zijn bedrijf aan schaalgrootte ontbreekt om voor alle klanten aan compliancy te voldoen. ‘Voor een klant in Zeeland konden we aanvankelijk niet voldoen aan de hoogste risicocategorie (4 red.) voor data van overheidsinstellingen. Voor ons is het een groot voordeel om die compliance in handen te leggen van KPN. Daardoor kunnen wij ons om onze kerntaken richten.’
Softlayer
KPN kondigde begin oktober 2015 een strategisch samenwerkingsverband aan met IBM. Vanaf 2015 kunnen klanten naast de al bestaande clouddiensten van KPN, gebruik maken van het Softlayer-platform van IBM. KPN richt die dienstverlening vooral op bedrijven aan de bovenkant van het mkb en aan de onderkant van de grote organisaties. KPN-afgevaardigden zeiden tijdens de aankondiging van IaaS Cloud NL dat SoftLayer vooral gericht is op klanten en diensten waarvoor datasoevereiniteit (data op Nederlands grondgebied) een minder belangrijke rol speelt.