De Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (Taskforce BID) stopt. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) richtte deze taakgroep begin 2013 voor twee jaar op om de informatieveiligheid binnen de overheid te versterken. Volgens Plasterk is het doel bereikt en staat dit thema inmiddels hoog op de bestuurlijke agenda. Om dit zo te houden heeft de bewindsman met bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en rijksorganisaties een verklaring ondertekend en is een nieuwe voorlichtingscampagne iBewustzijn Overheid gestart.
Om de informatieveiligheid binnen de overheidsgeledingen te versterken riep minister Plasterk begin 2013 de Taskforce BID voor een periode van twee jaar in het leven. De taakgroep werd ondergebracht bij ict-uitvoeringsorganiatie Ictu van BZK. Overheidssystemen moeten veilig zijn en weerstand kunnen bieden aan pogingen tot misbruik en aanvallen van binnen en buiten, aldus de bewindsman.
Nu, twee jaar later, constateert hij dat het doel van de samenwerking tussen Taskforce en overheidsorganisaties is bereikt. ‘Informatieveiligheid staat nu hoog op de agenda bij bestuurders en management van alle overheidslagen, en alle overheden hebben zich verplicht tot zelfregulering’, stelt Plasterk.
Digicommissaris
Om het werk van de binnenkort opgeheven Taskforce BID niet te laten verzanden, heeft de minister met bestuurders van gemeenten, provincies, waterschappen en rijksorganisaties een verklaring getekend over de verdere verankering van een veilige en zorgvuldige omgang met gegevens binnen de organisaties. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de activiteiten van de per 1 augustus aangestelde Digicommissaris Bas Eenhoorn en zijn bureau.
Eenhoorn is door het kabinet voor vier jaar aangesteld om als regisseur een programma op te stellen dat wordt uitgevoerd door alle overheden, gericht op het leggen van een infrastructurele basis voor een digitale overheid.
Campagne
Daarnaast is er de campagne iBewustzijn Overheid gestart om ambtenaren nog eens te laten inzien dat informatieveiligheid van groot belang is. In het kader hiervan stellen BZK en Taskforce BID materiaal van de campagne beschikbaar voor overheden, bestaande uit onder andere animatiefilmpjes en workshops. De start hiervan is onderdeel van Alert Online, de sinds 27 oktober lopende landelijke campagne die veilig online gedrag van burgers en organisaties moet stimuleren.
en dan lees je even later dit :’DigiD Soest en Amersfoort wagenwijd open’ (zie : http://www.dichtbij.nl/eemland/regionaal-nieuws/artikel/3758070/digid-soest-en-amersfoort-wagenwijd-open.aspx )
Plasterk heeft een gerust hart? Dan slapen we dus weer met z’n allen
Ik zag vanavond op de TV dat 24 gemeentelijke standaardwebsites (gebaseerd op Seneca SmartSite CMS) toegankelijk waren via een standaardwachtwoord voor de root. Dat wachtwoord was online te vinden. De gegevens van de systeembeheerder van de Microsoft IIS server waren te lezen. De betrokken gemeenten hebben samen meer dan 2.1 miljoen inwoners.
Bij 12 van deze gemeenten was de koppeling naar het DigiD-systeem bovendien ook nog eens slecht beveiligd. Twee instanties hadden hetzelfde probleem. Overheidsorganisatie Logius noemt het een klein lekje. Dat ze zwak beveiligde certificaten gebruiken, vinden ze geen echt probleem.
Hoezo iBewustzijn?
iBewustzijn Overheid : beste ambtenaren, nu svp allemaal googlen wat ict betekent.