Het beheeraspect van mobiele applicaties is nog te vaak onderbelicht in de IT-strategie, zo meent Coolprofs nadat zij bij verschillende bedrijven hebben geïnventariseerd hoe zij invulling geven aan mobile device management en mobile apps. In de toekomst moet er speciale aandacht uitgaan maar het beheer, omdat pas dan de meerwaarde van apps ten volle kan worden benut.
Anno 2014 is voor mensen het gebruik van hun mobiele apparatuur gewoon en is de kwaliteit ervan dusdanig goed dat zij hun persoonlijke devices ook zakelijk gebruiken of zouden willen gebruiken. Andersom wordt zakelijke apparatuur ook steeds vaker voor privédoeleinden gebruikt. Voor de IT-afdeling brengt dit de uitdaging met zich mee om een toenemend aantal apparaten te beheren en een goede scheiding te maken tussen privé gebruik en zakelijk gebruik. Het beheer van mobiele devices is complex doordat er een grote diversiteit in apparaten, beheersoftware en besturingssystemen bestaat. Bovendien laat de markt een pluriform beeld zien als het gaat om de functionaliteit en onderliggende technologie van apps.
Byod of cope?
Bedrijven geven op verschillende manieren invulling aan mobile device management, bring your own device (byod) en corporate owned, personally enabled (cope). Uit de rondgang van Coolprofs blijkt dat een bring your own device-beleid, waarbij de medewerker privéapparatuur mag gebruiken voor zakelijke doeleinden, in de praktijk niet heel populair is. Corporate owned, personally enabled, het principe waarbij de door de organisatie uitgeleverde toestellen uiteindelijk weggegeven worden aan het personeel, wordt meer toegepast.
Ook als het gaat om mobile device management-software biedt de markt een gefragmenteerd beeld. Geen enkele softwarepartij is echt dominant. En dan is er uiteraard nog de strijd in de besturingssystemen. Google en Apple hebben nu zo’n 80 tot 90 procent van die markt in handen, maar de verwachting is dat Windows hier in de toekomst ook een grotere rol gaat spelen.
Web of native?
Sleutelapplicaties zijn over het algemeen reeds geïnstalleerd bij de uitgifte van een toestel. Daarnaast maken bedrijven voor het uitleveren van apps veelvuldig gebruik van enterprise appstores. Het vinden van de juiste apps in een appstore blijkt voor veel organisaties echter problemen op te leveren, met name Apple schijnt zijn zoekfunctie niet goed op orde te hebben. Bedrijven verschillen in hun zienswijze of zij moeten inzetten op native applicaties of web applicaties. Zo zien zij verschillende voor- en nadelen in de verschillende apps:
– Webapplicaties kunnen eenvoudig worden geüpdated en real-time bijgewerkt
– Native apps zijn op hun beurt sterk in specifieke toepassingen en kunnen goed alle functionaliteit van een toestel aanspreken. Maar aan de andere kant zijn deze apps lastiger te distribueren.
Sommige organisaties gaan daarom niet langer voor apps, maar maken hun website en webapplicaties responsive. Het ontwikkelen van hybride apps, een webapp die is uitgerust met native plugins die de sensoren van de smartphone of tablet aanspreken, gebeurt hier nog niet of nauwelijks.
Enterprise mobility strategie
Bedrijven denken nog te weinig na over de vraag hoe ze hun dienstverlening structureel kunnen verbeteren met mobiele technologie, meent Eric ten Harkel, algemeen directeur van Coolprofs. Toch geeft 60 procent van de bedrijven aan nog geen uitgewerkte enterprise mobility strategie te hebben. ‘Bedrijven zullen een duidelijke visie moeten ontwikkelen van hoe zij mobiele technologie willen inzetten en wat ze ermee willen bereiken. Als bedrijven mobiele technologie niet integraal onderdeel maken van hun it-strategie, zal dit er onherroepelijk toe leiden dat apps de legacy van de toekomst worden.’
Maar voordat je aan een dergelijke strategie kunt beginnen moet je eerst een aantal vragen kunnen beantwoorden. Weet je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen ‘mobile device management’ en ‘mobile application management’? Weet je welke rol enterprise mobility speelt in byo en ‘consumerization of IT’? Wat is het effect van enterprise mobility op applicatie en desktop delivery? In deze ‘enterprise mobility management smackdown’ wordt antwoord gegeven op deze vragen en wordt bovendien een onafhankelijk overzicht gegeven van enterprise mobility management (emm)-oplossingen.
Dacht je het als CIO lekker rustig te krijgen omdat je net de ERP- en je Office omgeving naar de cloud hebt gebracht en dan kan je nu weer apps en mobile devices gaan beheren.
En hoe kan het zijn dat de mobile user van vandaag niet eens een app in een corporate app store kan vinden ? Waren deze mensen niet a-prori gezegend met een bovengemiddelde informatica aanleg ?