De mediawereld staat voor grote veranderingen. De content-distributie verplaatst zich van ether en kabeltv naar het internet. De digitale netwerken moeten dat aankunnen. Contentuitgevers staan voor een forse verbouwingsklus. Connectivity als bedrijfskritische component. Tweede blog in een serie van vijf.
De kijker verwacht dat de video onmiddellijk start. Wachten kan niet. Het netwerk moet de gevraagde content razendsnel aanbieden. Als je de route in ogenschouw neemt die de content moet afleggen vanaf de opslag in het datacenter naar het device van de klant, is direct duidelijk dat het bieden van snelheid een grote uitdaging is. Die uitdaging wordt verder uitvergroot in een internationale omgeving waarin de content van ver moeten komen. En die snelheid moet over de hele route worden geboden.
Grote datavolumes betekent grote bandbreedte. Video vreet bandbreedte. Haperende en schokkerige weergave ten gevolge van een te krap bemeten verbinding leidt tot irritatie en tot het afhaken van de kijker. De verbindingen moeten niet alleen snel zijn, maar ook voldoende capaciteit hebben.
Multi-party
Er wordt gekeken op de smartphone, de tablet, laptop of tv. De klantbeleving moet op alle devices gelijkwaardig zijn, ofwel multi-party is ketenintegratie.
Content gaat een lange weg: van de datacenters waar de content is opgeslagen via eventueel een content delivery network (cdn), zoals Akamai en Limelight, en de internetprovider naar de consument. Syndicatie van content maakt dat de content-uitgever content van allerlei partijen moet bundelen en distribueren. Al deze connecties moeten worden gemanaged, liefst in een sdn-enabled infrastructuur. Bovendien blijft de traditionele broadcastinfrastructuur nog wel even bestaan. Die moet dus goed geïntegreerd zijn in de netwerkinfrastructuur. Dat wil zeggen: de koppelingen tussen broadcast en ip moeten even snel en krachtig zijn.
Voor de bedrijfszekerheid hebben grote media-uitgevers meerdere, onderling verbonden datacenters dichtbij de klant opgezet. Vaak moeten de netwerkverbindingen in deze infrastructuur redundant worden uitgevoerd om de bedrijfszekerheid te waarborgen. De impact van een verstoring bij de bron geldt voor de gehele keten. De beschikbaarheid van de datacenters en van de onderlinge verbindingen is van zeer groot belang.
Connectivity bepaalt klantbeleving
De ketting in video-on-demand is net zo sterk als de zwakste schakel. De belangrijke schakel ‘connectivity’ wordt nogal eens veronachtzaamd. Op de laatste schakel van de verbinding met de klant: internet-access, heeft de content-uitgever geen invloed. De consument bepaalt immers zelf welke provider hij kiest. Maar alles in het distributieproces daaraan voorafgaand staat wel onder controle van de content-uitgever.
Dat betekent dat content-providers zich nu moeten gaan bekommeren om de kwaliteit van hun communicatie-infrastructuur. Dat is lastig voor ze omdat dit voor hen een relatief nieuwe tak van sport is. Er zijn succesvolle modellen die gebruikt worden door partijen als Google en Netflix – ongehinderd door een historie in broadcasting. Gelukkig zijn er meer sectoren waarin veel voorwerk is verricht en die kunnen dienen als leermodel. De financiële sector is zo’n sector die veel geïnvesteerd heeft in de meest geavanceerde netwerktechnologieën en –concepten. Er is de laatste tijd veel te doen over High Frequency en Algorithmic Trading. De mediawereld zal zich geconfronteerd zien met dezelfde ‘need for speed’ die de financiële handel kenmerkt. Dezelfde aanpak voor low-latency en high-bandwidth is van toepassing op content-distributie en advertising syndicatie. Net als traders verliezen media-uitgevers geld als ergens een verbinding hapert.
Wat kan een content provider het beste doen? In een volgende blog zal ik een aanpak schetsen. Stay tuned!