Ict-reus IBM organiseerde afgelopen zomer voor de elfde keer het stageprogramma Extreme Blue. Dat is een zomerprogramma voor excellente masterstudenten. IBM Benelux selecteerde uit ruim 250 aanmeldingen 32 deelnemers voor de zomerstage (twintig voor Nederland en twaalf voor België). Zij werkten in twaalf weken tijd in een vast team een proof of concept uit voor verschillende bedrijven. Vier studenten en hun mentor blikken terug op hun ervaringen.
‘Het grootste verschil met opdrachten voor de studie is dat je in contact komt met echte opdrachtgevers en bestaande problemen oplost. Daarbij ben je zelf verantwoordelijk voor het resultaat’, vertelt de 31-jarige Luis Moreira Cardoso, master-student Embedded Systems aan de Universiteit van Delft.
De 25-jarige masterstudent Adrian Alan Pol van de Technische Universiteit van Kopenhagen (telecommunicatie en engineering) voegt toe: ‘Je krijgt de beschikking over veel meer middelen dan tijdens de studie. We kunnen gebruik maken van IBM’s software en het mobiele ontwikkelplatform Bluemix. IBM stelt ook adviseurs en mentors met veel praktijkervaring ter beschikking voor de ondersteuning van de deelnemers.’
Tijdens het Extreme Blue-programma werken acht teams in het hoofdkantoor van IBM Nederland in Amsterdam een case uit. Daar is een zaal die normaal wordt gebruikt voor presentaties en bijeenkomsten omgebouwd tot een creatieve hotspot waar de groepen hun ideeën uitbroeden. ‘Onder tijdsdruk gaan ze van veertig naar tien ideeën. Uiteindelijk ontstaan drie ideeën waaruit één proof of concept ontstaat dat wordt gepresenteerd aan de opdrachtgevers’, vertelt IBM-mentor Pierre de Wit. ‘Ieder team bestaat uit vier pittige karakters. We zetten ook heel bewust mensen met verschillende studie-richtingen bij elkaar in één team. Daardoor wordt een concept vaak vanuit meerdere invalshoeken uitgewerkt’, aldus De Wit.
Oplossingen doorontwikkeld
De Wit schat dat ongeveer een derde van de oplossingen die tijdens het Extreme Blue-programma worden ontwikkeld daadwerkelijk op de markt komt. ‘Het is lastig om precies aan te geven welk deel van de ontwikkelde oplossingen naar de markt gaat, het zijn soms ook onderdelen van oplossingen die in het programma zijn ontwikkeld die later worden doorontwikkeld. Delen zitten bijvoorbeeld in een app van ABN. Het is dus moeilijk om precies een percentage te noemen.’ De ideeën uit het Extreme Blue-programma blijven eigendom van IBM, dat is vastgelegd in een stagecontract. ‘Uit het denkwerk zijn al verschillende patenten voortgekomen’, vertelt De Wit.
In het programma van 2014 zijn onder meer oplossingen ontwikkeld voor UWV, diervoederproducent Nutreco, chipmachinemaker ASML en Liberty Global (het moederbedrijf achter kabelaar UPC). De oplossingen worden door managers op c-level van de opdrachtgever beoordeeld.
3D-visualisatie
Voor UWV is de ‘UWV Checkbox’ ontwikkeld. Dat is een mobiele-app die werkzoekenden en werkgevers binnen enkele minuten aan elkaar koppelt. Daarbij worden voor de kandidaat vervelende stappen uit het sollicitatieproces gehaald en de werkgever krijgt een gepersonaliseerd aanbod van kandidaten op een presenteerblaadje aangereikt.
Voor diervoeder Nutreco is een methode ontwikkeld die 3D-visualisatie en image-recognition technieken combineert om voedselsamples te herkennen en te analyseren. Die digitale samples worden per mail naar experts verzonden en hoeven dus niet meer apart naar Nutreco’s laboratorium verscheept te worden om daar door specialisten bekeken te worden. Dat scheelt tijd en geld.
Voor chipmachinefabrikant ASML is een virtuele omgeving gecreëerd waarin het netwerk van servers, applicaties en andere ict-componenten binnen een organisatie gevisualiseerd wordt in een ‘parallel universum’. Op deze manier kan eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden welk effect het toevoegen van bijvoorbeeld een nieuwe server voor gevolgen heeft op de omgeving.Complexe ict-systemen worden vertaald naar een ‘gamification’ tool die functioneel en visueel aantrekkelijk is. Volgens de makers is het bijkomend voordeel dat nieuwe werknemers zo eenvoudiger bekend raken met de interne ict-infrastructuur.
Managers van Liberty Global (UPC) kregen de ‘Pause’-app gepresenteerd. Daarin wordt entertainment op een toegankelijke, gepersonaliseerde manier op de smartphone of tablet van de gebruiker getoond. Op basis van het kiesgedrag van gebruikers en koppeling met hun Facebook-profiel, weet Pause binnen de kortste keren voorkeuren nauwkeurig in kaart te brengen. Hierdoor kan Pause gebruikers bedienen met korte, relevante entertainment die vanaf elke plek te bekijken is.
Er is ook een case uitgewerkt voor de Hartstichting. IBM wil die inhoudelijk niet toelichten omdat die oplossing momenteel door de opdrachtgever wordt beoordeeld voor een mogelijke live-gang.
Kennismaking met bedrijfsleven
Voor de meeste studenten is de stage een eerste grote kennismaking met het bedrijfsleven. Ook voor de 25-jarige masterstudent interactie design Niké Jenny Bruinsma, van de TU Delft. ‘Naast de kennis van samenwerken en technische kennis die ik heb opgedaan, heb ik veel geleerd over hoe de samenwerking met de opdrachtgever verloopt. Hoe we uitkomsten het beste kunnen presenteren en omgaan met een kritische klant. Tijdens de studie is daar minder aandacht voor en ligt de nadruk vooral op de techniek’, aldus Bruinsma.
Om de deadline voor een tussentijdse presentatie te halen, werkte haar team een nacht door. ‘Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze geslapen hebben op het IBM-hoofdkantoor.’ De Wit: ‘We hebben de studenten niet gepusht om ’s nachts door te werken, maar het geeft aan hoe gedreven ze zijn. ’s Ochtends regelden de mentoren een ontbijtje voor ze.’
Studiepunten en een baan
De 26-jarige student Philip Lorenz, student international business aan de Universiteit van Maastricht, herinnert zich naast hard werken ook veel lol met medestudenten. Tijdens het ontwikkelen van de oplossing die hij ontwikkelde voor Nutreco heeft hij veel ervaring opgedaan met business process management. ‘Dat komt van pas voor mijn specialisatie master in strategie en consulting die ik momenteel volg aan ESCP Europe in Madrid.’
Luis Moreira Cardoso hield aan zijn stageperiode bij IBM een baan over. Hij begint na het afronden van zijn studie op de security-afdeling voor wereldwijde tech-diensten van IBM. Corsado: ‘Aanvankelijk ging ik vooral voor de studiepunten, maar ik merkte dat er een goede click is met het bedrijf. Toen ik na een sollicitatieronde een aanbod kreeg voor een baan bij IBM hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb tijdens het Extreme Blue-programma een goed beeld van de organisatie gekregen en weet waar ik aan de slag ga.’