Van de 61 procent ict-beslissers die aangeeft te beschikken over legacy-systemen, zegt 56 procent deze systemen binnen drie jaar tijd te migreren naar commodity hardware. Dat stelt de Belgische ict-dienstverlener Telindus na onderzoek onder 115 Nederlandse ict-beslissers.
De problemen rondom legacy-systemen vallen voor de ict-beslissers relatief mee. De belangrijkste uitdagingen zijn dat 37 procent hinder ondervindt van het feit dat legacy-systemen niet compatibel zijn met nieuwe systemen/technologie, 36 procent zegt dat de systemen niet compatibel zijn met moderne systeemmanagement-platformen en 36 procent problemen heeft met de eisen voor gespecialiseerde hardware’, aldus de onderzoekers.
Uit het onderzoek blijkt dat 66 procent van de ict-beslissers geen plannen heeft om op korte of lange termijn de legacy-systemen te migreren naar een publieke cloudoplossing. Wel geeft 39 procent aan binnen drie jaar deze systemen te migreren naar de private cloud. 44 procent gaat de komende vijf jaar een ‘converged’ infrastructuur inzetten voor de legacy-systemen.
Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: ‘Het is belangrijk dat ict-beslissers vooruit denken als het om legacy-systemen gaat. Het probleem met legacy-systemen is dat deze niet gestandaardiseerd zijn. Hierdoor draaien deze in apart te beheren omgevingen en blijft het altijd de vraag hoelang deze systemen nog ondersteund kunnen worden.’
Vicieuze cirkel
Hij benadrukt dat bij een migratie naar commodity-hardware de ict-manager weet dat met een jaar of tien de systemen weer aangemerkt kunnen worden als legacy en de organisatie belandt in een vicieuze cirkel van systemen die niet met elkaar samenwerken. ‘Om de continuïteit te waarborgen, moeten ict-managers bij de vervanging van hun legacy-systemen altijd naar de keten kijken. Met een gestandaardiseerde oplossing, zoals een converged infrastructure, voorkom je herhaling in de toekomst’, aldus De Haan.
Om mijn mobiele continuiteit te waarborgen zullen innovatieve diepte investeringen op ten duur noodzakelijk worden t.a.v. de legacy hardware, zodat mijn concurrende positie in de markt niet in gevaar komt.
Zelf denk ik weer aan een Volkswagen.
Samenvatting artikel: ga eerst maar even van AIX naar Linux en wacht nog maar even met naar de cloud gaan.
Bijsluiter: Converged Infrastructure = Vendor lock-In.
Mijn buurman is een autohobbyist. Hij heeft het probleem met zijn oude Volvo opgelost door de motor op een (voor hem) nieuw onderstel te zetten!
Dat de auto elke ochtend (op het nieuwe onderstel) niet start en hij hierdoor uurtje later op zijn werk is, heeft niks met de kern van het probleem te maken.
Wat zijn legacy systemen nu eigenlijk ?
Praten we nu over het verplaatsen van software waarvan in de afgelopen twintig jaar is aangetoond dat deze onbetrouwbaar is naar een server waarvan de betrouwbaarheid en performance ook niet is aangetoont ?
Of is legacy software die we liever mijden omdat niet behoorlijk opgeleide ‘specialisten niet weten hoe het werkt’
Of hebben we het wellicht toch over hardware zoals de titel van het artikel aangeeft, En is legacy dan de overstap naar een nieuw platform of blijven we volharden in hardware die zijn oorsprong dertig jaar geleden werd ontwikkeld ?
Helemaal met de heren eens. Waar hebben we het nu eigenlijk over?
Is de software legacy, het OS of de hardware? Bij moeilijk vervangbare software (migratie is duur, risicovol en geen waarde toevoegend) is de reden om niet te gaan helder en niet veranderd. Uiteindelijk zal een business case duidelijk moeten maken dat de kosten van migratie opwegen tegen de voordelen (zowel financieel als anderszins).
@ Pascal
Legacy-software is programmatuur waarvan men de broncode kwijt is. Het werkt al jaren feilloos.
Bij de Jaar-2000-operatie kwam men bij een grote bank een programma tegen dat al 25 jaar zonder problemen draaide. Het verwerkte mutaties in saldi van rekeninghouders. De programmeur bleek er ook nog te werken.
Software wordt gehandhaafd als het goed werkt. Software die onbetrouwbaar is vervangt men z.s.m.; die krijgt de kans niet om een legacy te worden.
Nog een aardig voorbeeld: bij een voormalige uitkeringsinstantie (nu deel van het UWV) draaide ergens in het netwerk een PC, 24/7, waarvan niemand wist wat hij deed en die niemand durfde uit te zetten. Legacy-software op legacy-hardware.
Legacy, dat is zo jaren negentig. Misschien moet het begrip worden opgepimpt naar een legacy-cloud.