De vraag naar programmeurs zit in de lift. In het derde kwartaal van 2014 werden er 14 procent meer nieuwe vacatures uitgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit analyse van ict-detacheerder iSense ICT Professionals op basis van de gegevens van Jobfeed. Er is vooral veel vraag naar Java- en php-programmeurs. De toename van het aantal vacatures voor php-programmeurs is in Noord-Brabant zelfs uitzonderlijk te noemen.
Net zoals vorig jaar zijn php, Java en .Net de drie populairste expertises onder programmeurs. Anders dan vorig jaar is in 2014 de vraag naar php-programmeurs het grootst. Het aantal gepubliceerde vacatures voor deze programmeurs groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2013 met maar liefst 53 procent. Het aantal geplaatste vacatures voor Java-programmeurs nam dit jaar toe met 18 procent gevolgd door het aantal .Net-vacatures met een stijging van 5 procent.
Een vergelijking tussen het derde kwartaal van 2013 en 2014 laat een flinke stijging zien in het aantal geplaatste vacatures voor programmeurs in de provincies Noord-Brabant (30 procent), Gelderland (33 procent) en Noord-Holland (18 procent). Vooral de groei in Noord-Brabant is opvallend. Deze groei werd namelijk veroorzaakt door een enorme toename in het aantal geplaatste vacatures voor php- en Java-programmeurs van respectievelijk 96 procent en 42 procent. Ook is er een stijging van 18 procent in het aantal geplaatste .Net-vacatures in deze provincie.
Vraag wordt groter
‘Het aantal geplaatste vacatures voor programmeurs is al geruime tijd aan het stijgen, iets dat weleens anders is geweest’, zegt Marco Berkhout, partner en sales manager bij iSense ICT Professionals. ‘Veel softwarebedrijven zijn vrij conjunctuurgevoelig, omdat zij afhankelijk zijn van investeringen door andere bedrijven en overheden. Aan het begin van de crisis zagen wij de vraag naar programmeurs en implementatieconsultants vanuit softwarebedrijven sterk afnemen. Bij een economische teruggang investeren bedrijven minder snel in ict-projecten, wat in veel gevallen resulteert in minder opdrachten voor softwarebedrijven. Nu de economie aantrekt zijn bedrijven weer aan het investeren, waardoor de vraag naar programmeurs bij softwarebedrijven groter wordt. Dit kan de stijging van de vraag naar programmeurs verklaren.’
@Maurice
Je stellingen zijn te kort door de bocht.
PHP kan veel maar niet alles. Toen ik met PHP begon was het eerste dat opviel dat het als programmeertaal niet erg gestruktureerd is. Cobol, Pascal en C zijn dat wel. Maar ja PHP betekent ook programmable hypertext preprocessor en die erfenis merk je.
Vendorlockin is een beetje ingewikkelder want ook in het PHP-wereldje kun je vast komen te zitten zelfs aan een FOSS-produkt.
Zoals Henri terecht opmerkt is het gebruiken van open standaards een stap in de goede richting. Bij Foss is 1 ding beter geregeld, je data kun je meestal makkelijker extraheren.
De samenhang in de vraag naar meer java- en PHP-programmeurs zie ik in een sterker gebruik van webtechnolgie spreek “cloud” en java omdat het toch redelijk platform-onafhankelijk is.
B vd P dank voor je reactie.
Technicus omschrijft eigenlijk prima een belangrijke oorzaak van het probleem
Om je toch enigzinds ter wille te zijn, ik ken zat lui die beschikbaar zijn maar gewoon werkloos thuis zitten omdat ze nu eenmaal niet voldoen aan de standaard flauwekul kriteria waar vandaag steeds om geroepen wordt.
Lees eens een willekeurige advertentie voor een interesante (als je die al kan vinden) ICT vacature.
Er worden allerlij niet relevante onzin eisen gesteld en niemand die gewoon aangeeft wat er nu werkelijk van je verlangt wordt of wat het werk inhoud.
Een discussie over wat nu eigenlijk talent is hebben we pas ook al eens gehad, en dan lopen mensen kwaad weg omdat ze niet kunnen accepteren dat kunnen chatten op een iPad toch echt valt onder wat met ’talent’ bedoeld wordt.
Echt.. ik ken zat echt goede mensen die nauwelijks aan een baan kunnen komen.
Opleiding of leeftijd speelt daarbij geen rol, maar waar het wel steevast op vastloopt is out of de box kunnen denken, autodidact zijn overzicht hebben over de totale situatie kortom meer kunnen dan alleen maar DBA, dotNet coder, Windows beheerder of dat soort onzin.
Vertel eens hoeveel lui ken je zelf die gewoon in hun vrije tijd helemaal zelf uit het niets iets leuks hebben bedacht ? dit ongeacht of ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden want ook daar kan best een goede reden voor zijn als je maar verder kijkt dan je comfort zone.
Dat open source software op veel vlakken kwalitatief beter is en geen vendor lock-in geeft is al langer bekend. Niet voor niets overheerst de Linux kernel in supercomputers en op smartphones.
PHP is natuurlijk prima spul, Facebook draait erop. Voor webapplicaties is PHP niet meer het modernste, en inderdaad die taal heeft enkele beperkingen. Voor wat meer gestructureerd werk kan Ruby on Rails, Python + Django, of Golang overwogen worden. Functionele programmeertalen zoals Scala zijn ook in opkomst. En ja, .Net is voor veel toepassingen natuurlijk heel geschikt, als je je thuis voelt in het ecosysteem van Microsoft.
Maar het valt me op dat echt goed en echt creatief programmeerwerk niet zoveel gevraagd wordt. Misschien komt dat toch ook doordat er teveel mensen rondlopen die niet denken in termen van algoritmen en datastructuren, maar in termen van een specifieke programmeertaal die ze geleerd hebben. De buzzword-based recruiting versterkt dat ook nog ‘s.
Als je de vacatures bekijkt zijn er onrealistische hoge eisen. Dat vertaald zich ook in het veld. Want als op sollicitatiegesprek komt krijg je vaak de indruk alsof je een avondje wilt stappen met de dochter/zoon van de directeur/directrice en eerst door de mangel gehaald moet worden en alles op een goudweegschaal afgewogen moet worden.
Bedrijven zijn als de dood om een foute keuze te maken!
Blijkbaar hebben ze niet door dat ze daarvoor extreem duidelijk moeten zijn in wat ze zoeken.
Als sollicitant zijnde is het vaak meer een gok dan een bewuste keuze om bij een bedrijf langs te komen voor een gesprek omdat ze zo weinig van tevoren weten en voorbereiding lastig is omdat het bedrijf alleen maar oppervlakkige verhalen op hun website heeft staan.
Als je als bedrijf kundig personeel wil aantrekken zul je daar je best voor moeten doen en wat meer handen uit de mouwen steken dan te klagen dat het zo moeilijk zou zijn.
@Johan Valt mij ook op dat er enorme eisen worden gesteld bij vacatures, een lijst van programmeertalen, systemen, tools waar een paard de hik van krijgt. Volkomen onmogelijk dat je met al die onderdelen in het werk kan bezighouden of dat je alles zou weten. Programmeren en/of beheer is uiteraard een kwestie van kennis maar ervaring en gevoel voor de bal is net zo belangrijk of misschien wel belangrijker. Ik ben bijna geneigd om te zeggen, wat je niet weet dat google je er wel bij. Dat geldt zelfs voor de zaken waar je wel mee gewerkt hebt! Google, naast de computerboeken de belangrijkste tool van de hedendaagse ict’er. Geen overtuigend argument is mij al opgevallen, zeker als met Ctrl-F geselecteerd worden.
Maar wel leuk de vraag naar programmeurs waarvan ik juist hier op de las dat een ICT professional stelde dat programmeren repetitief werk is, net zoals beheer dat is. Tsja, wat moet je daar nog op zeggen?
Beste Henri,
Je raakt exact mijn punt. Meeste reacties hier gaan over allerlei operationele eigenschappen over de ene of andere programmeertaal. Hartstikke legitiem en correct. En natuurlijk kies je daarbij “de juiste tool voor de taak”. Daar heb ik het niet over.
Ik heb het over een bewuste keuze om een lockin te mijden.
Het begint namelijk met de keuze of je vendor lockin mee weegt. Met een vrije programmeertaal heb je altijd de keuze om naar een ander OS dan wel (Paas) platform te gaan. Ja natuurlijk zit je aan de taal vast. Het gaat erom verder te kijken dan de taal. Als het een vrije taal betreft dan zit je niet vast aan de bedenker/maker van die taal. En dus ook niet aan eventuele gebruiksrechten of allerlei andere gekke eisen aan het stuk “intellectueel eigendom”.
Technisch gezien heb je bij een taal als PHP altijd zelf de controle. PHP is immers vrije software. Dus alles wat nodig is om je code te laten draaien, zal in de lengte der dagen beschikbaar zijn. Stel je voor dat er in de hele wereld niemand PHP meer gaat door ontwikkelen, dan heb je nog altijd de keuze en de legale mogelijkheid om dat gemakkelijk zelf te doen.
Bij .NET kun je inderdaad echt wel van de ene naar de andere .NET *hoster* gaan. Zoiets schaar ik echter niet onder “portable” overigens. Want je zit nog altijd met handen en voeten vast aan het .NET *platform* en afhankelijk wat voor libs je gebruikt dus ook automatisch vast aan Microsoft Windows en als je niet op past een keur aan andere MS spullen. Worden die “handige” niet vrije libs die je gebruikt niet meer door MS ondersteunt, dan heb je dus een probleem. Je hebt geen source code en je kan het dus nooit zelf onderhouden als je dat zou willen.
Ik zeg dus niet dat het met C# niet kan, ik zeg dus dat je moet kijken naar of dat verstandig is. Moet ik een niet vrije .NET lib gaan gebruiken voor mijn project? Wat voor gevolgen heeft dat? Hoeveel moeite kost het me als ik dat niet doe? En is dan PHP, Java, Python of Ruby niet opeens makkelijker?
Vandaar dat er steeds vaker gekeken wordt naar de hele “stack” in relatie tot het op te lossen probleem. Dat is wat @Jan van Leeuwen ook opvalt (steeds meer “cloud”). De business case vraagt daarom tegenwoordig steeds meer:
– Wat is er allemaal in het totaal aan software nodig en waar ben ik daarbij afhankelijk van anderen.
– Wil ik die afhankelijkheid wel?
– Zijn die afhankelijkheden potentieel gevaarlijk op termijn?
– En willen mijn klanten mee betalen aan die (wellicht in de toekomst dure) half fabrikaten of moet ik (op den duur) kunnen concurreren op prijs?
Dus je hebt helemaal gelijk. Er komt veel meer bij kijken, maar dat is dus meer dan alleen het kijken naar de operationele en technische voordelen van de ene of andere programmeertaal.
Heren,
v.w.b. de lockin van .Net. Dat is sinds kort helemaal achterhaald. Microsoft gaat met de eerstvolgende release .Net helemaal open source maken en wordt ook beschikbaar op Linux en OSx.
Zie ook:
http://tweakers.net/nieuws/99624/microsoft-brengt-net-naar-linux-en-os-x-en-maakt-net-server-core-opensource.html
en:
http://www.hanselman.com/blog/AnnouncingNET2015NETasOpenSourceNETonMacandLinuxandVisualStudioCommunity.aspx
@BvdP en andere geïnteresseerden:
Omscholingstraject Make IT Work maakt het mogelijk voor (werkloze) hoogopgeleiden zonder ICT-achtergrond zich te laten omscholen naar een functie als software engineer. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeente Amsterdam, toonaangevende ICT-bedrijven en de Hogeschool van Amsterdam investeren in dit project. De eerste vijf maanden, het werkend leren traject, krijgen cursisten praktijkgericht onderwijs, met vraagstukken uit het bedrijfsleven. Na succesvol afronden volgt het tweede deel, het lerend werken traject, waarbij de cursisten aan de slag gaan bij een van de aangesloten werkgevers. Ze krijgen vanaf dan een salaris. Kijk voor meer informatie op: hva.nl/makeitwork