De vraag naar programmeurs zit in de lift. In het derde kwartaal van 2014 werden er 14 procent meer nieuwe vacatures uitgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit analyse van ict-detacheerder iSense ICT Professionals op basis van de gegevens van Jobfeed. Er is vooral veel vraag naar Java- en php-programmeurs. De toename van het aantal vacatures voor php-programmeurs is in Noord-Brabant zelfs uitzonderlijk te noemen.
Net zoals vorig jaar zijn php, Java en .Net de drie populairste expertises onder programmeurs. Anders dan vorig jaar is in 2014 de vraag naar php-programmeurs het grootst. Het aantal gepubliceerde vacatures voor deze programmeurs groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2013 met maar liefst 53 procent. Het aantal geplaatste vacatures voor Java-programmeurs nam dit jaar toe met 18 procent gevolgd door het aantal .Net-vacatures met een stijging van 5 procent.
Een vergelijking tussen het derde kwartaal van 2013 en 2014 laat een flinke stijging zien in het aantal geplaatste vacatures voor programmeurs in de provincies Noord-Brabant (30 procent), Gelderland (33 procent) en Noord-Holland (18 procent). Vooral de groei in Noord-Brabant is opvallend. Deze groei werd namelijk veroorzaakt door een enorme toename in het aantal geplaatste vacatures voor php- en Java-programmeurs van respectievelijk 96 procent en 42 procent. Ook is er een stijging van 18 procent in het aantal geplaatste .Net-vacatures in deze provincie.
Vraag wordt groter
‘Het aantal geplaatste vacatures voor programmeurs is al geruime tijd aan het stijgen, iets dat weleens anders is geweest’, zegt Marco Berkhout, partner en sales manager bij iSense ICT Professionals. ‘Veel softwarebedrijven zijn vrij conjunctuurgevoelig, omdat zij afhankelijk zijn van investeringen door andere bedrijven en overheden. Aan het begin van de crisis zagen wij de vraag naar programmeurs en implementatieconsultants vanuit softwarebedrijven sterk afnemen. Bij een economische teruggang investeren bedrijven minder snel in ict-projecten, wat in veel gevallen resulteert in minder opdrachten voor softwarebedrijven. Nu de economie aantrekt zijn bedrijven weer aan het investeren, waardoor de vraag naar programmeurs bij softwarebedrijven groter wordt. Dit kan de stijging van de vraag naar programmeurs verklaren.’
Tja, vroeger had je PION. Omscholingstraject voor mensen zonder ICT ervaring. Als je nu met een HBO opleiding op de markt komt zonder ICT of techniek achtergrond, kun je het schudden. Terwijl er zoveel vraag naar programmeurs is.
Zoveel mensen die staan te trappelen: waar zijn die ICT omscholingstrajecten?
Dit horen wij zeer vaak. Bedrijven hebben gewoon moeite om de juiste mensen te vinden op het gebied van kennis of capaciteit.
Er is een groeiende behoefte aan webapplicaties. Deze zijn het snelst en goedkoopst te ontwikkelen in PHP op een open source software stack (Linux + MySQL).
Het .NET platvorm vereist Microsoft Windows en Microsft tooling om te bouwen. Daarnaast kennis van C#. Allemaal zaken die een vendor lockin creeeren. Bedrijven weten ondertussen dat dit hun duur komt te staan in de toekomst. Denk maar aan al die oude SAP “web” applicaties icm Oracle databases die alleen onder IE6 werken. Kost bergen geld om te laten ontwikkelen en kost nu nog gigantisch veel meer om draaiend te houden. En dan laten we de beveiliging nog maar even buiten beschouwing. Ooit al eens een Oracle database + OS geupdate?
Nee er zijn legio web development bedrijven die veel sneller, beter en goedkoper domweg fatsoenlijke bedrijfsapplicaties bouwen op basis van open standaarden en open source software. De meeste van die bedrijven zijn nu (anno 2014) in een fase dat ze zich bewezen hebben en dus door aan het groeien zijn.
Vandaar de toenemende vraag naar PHP programmeurs.
@Eastern Enterprise, Dat komt vooral ook door de onrealistische vraag van zowel de aanbieder van de vacatures als ook de vacature zoekenden.
Zie ook https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/loopbaan/5118683/1458016/icter-verlangt-professionele-recruitmentaanpak.html
@BvdP niet iedereen zonder (of zelfs met) ict ervaring beschikt over het talent waar men naar op zoek is.
Voor dom klopwerk zijn Indiers veel goedkoper, voor wat serieuzer werk zul je echt wat meer moeten hebben dan een cursus van drie maanden.
Dat zal het probleem niet zijn Maurice. Genoeg oude programmeurs die nog een aantal jaren te gaan hebben voor hun pensioen, geen nieuwe dingen meer willen bijleren en die oude meuk nog wel een paar jaar willen onderhouden.
Maurice heeft gelijk. Wie nu nog in .NET investeert kan net zo goed ook gaan investeren in Silverlight. De toekomst is open web standaarden. Je kunt er prima (mobiele) bedrijfsapplicaties mee ontwikkelen. Cross-plaformen toekomst vast. Geen vendor lock-in. Bedrijven die in iets anders investeren hebben teveel geld om te verspillen.
Fonz, je gaat veel te kort door de bocht. Met .NET kun je prima open standaarden zoals JSON, XML, SOAP hanteren (okee, SOAP is een listige aangezien MS daar een eigen draai aan geeft).
Wat zie je precies onder een vendor lock-in? Als je dingen bouwt in PHP (met alle eigen eigenaardigheden), dan is PHP ook een keuze waar je niet zomaar meer vanaf komt. Daarnaast .NET code is dan wel ontwikkeld door MS, maar het is net zo verplaatsbaar als PHP. Het is dus allemaal wat subtieler dan je doet vermoeden.
Ook Maurice trapt in deze valkuil.
In mijn ogen moet je gewoon de juiste technologie voor de juiste toepassing bouwen. Grote hoeveelheden semi-gestructureerde data moet je niet willen analyseren met een SQL database. Neurale netwerken moet je niet bouwen met imperatieve programmeertalen en is PHP dus ook niet geschikt. Hadoop is open source, maar dat adopteren zorgt ook voor een lock-in.
Er is geen silverbullet waarmee je altijd overal de juiste beslissing mee maakt.
Zo ook: Bouw je eigen software? Besteed je het uit? Adopteer je een high-level platform zoals Mendix, OpenText, et cetera? Allemaal vragen met niet eenduidige altijd goed antwoorden.
Dat de wereld steeds meer een IT wereld is, mag duidelijk zijn, dan is de vraag naar ontwikkelaars dus ook groter.
Pascal, klopt. Niet iedereen beschikt over het talent. Maar je moet ergens beginnen. Al die PIONners van toen hebben nu schitterende banen in de ICT. Om het dan af te doen met: “voor wat serieuzer werk zul je echt wat meer moeten hebben dan een cursus van drie maanden” is wel heel erg kortzichtig. Men zal moeten investeren.
@B Vd P: Veel is juist fout gegaan op het moment dat die omscholingstrajecten geïntroduceerd werden.
Iemand die een 3-jarige HBO pretstudie gedaan heeft (vrijetijdskunde ofzo) even omscholen in een paar maanden en op het niveau krijgen van iemand die een veel zwaardere technische studie gedaan heeft van 4 jaar?
Ik vind het zelf helemaal niet zo raar dat er zoveel ICT projecten falen en dat er zoveel mis gaat.
Afgelopen jaren is er veel programmeerwerk uitbesteed naar andere landen (waar India het meest bekende voorbeeld van is). Een aantal bedrijven is hier ondertussen (om uiteenlopende redenen) van terug gekomen.
Ik vraag me af in hoeverre deze bewegingen mede van invloed zijn op de geconstateerde toename in vraag naar programmeurs.