Een tijdelijke ict-autoriteit moet orde scheppen in de ict-chaos van het Rijk en toekomstige ict-drama's voorkomen. Dat is de belangrijkste aanbeveling die de Tijdelijke Commissie ICT (TCICT) presenteert in haar eindrapport 'Naar grip op ICT' dat 15 oktober 2014 wordt gepresenteerd in Den Haag.
De Tijdelijke Commissie ICT constateert dat de rijksoverheid de besturing en beheersing van projecten met een belangrijke ict-component niet op orde heeft. In een toelichting schrijft de commissie: ‘Het geheel van ict-organisaties bij de rijksoverheid is chaotisch en ondoorzichtig.’
Verder blijkt uit de vragenrondes met verschillende betrokkenen uit de sector en bij de overheid dat een financieel overzicht op rijksniveau ontbreekt. ‘Niemand weet hoeveel Nederlandse overheden aan ict uitgeven omdat een financieel overzicht op overkoepelend rijksniveau ontbreekt’, staat in de toelichting.
De belangrijkste aanbeveling om orde te scheppen in de ict-chaos is de oprichting van het Bureau ICT-toetsing. De commissie benadrukt dat het ‘geen nieuw bureaucratisch orgaan moet worden’, maar een kleine efficiënte en slagvaardige organisatie die is verbonden aan het relatief kleine ministerie van Algemene Zaken.
Bureau ICT-toetsing
Gedurende een periode van van vijf jaar moet het Bureau ICT-toetsing alle projecten van de overheid boven de vijf miljoen euro waarbij ict een belangrijke rol speelt, toetsen aan de hand van tien basisregels.
Daarnaast doet de commissie nog een aantal aanbevelingen die gericht zijn op een betere beheersing en besturing van ict-projecten binnen het Rijk. Die hebben betrekking op de rol van de Tweede Kamer, waarin vaak onvoldoende deskundigheid of desinteresse in ict is, centrale sturing en projectmanagement.
Commissie-voorzitter Ton Elias: ‘Eerdere pogingen om de terugkerende ict-ellende aan te pakken hebben helaas gefaald. We hopen dat de Tweede Kamer nu een keer doorzet en onze aanbevelingen in samenhang overneemt.’
En dus zijn alle overheid ICT projecten vanaf nu max. 4,99 miljoen euro groot.
Voorspelling: Over een jaar is dit bureau opgetuigd. Maar dan blijkt dat de directie van het bureau boven de Balkenendenorm wordt betaald en het eerste schandaal is een feit. In het tweede jaar blijken directie en medewerkers snoepreisjes, gratis tablets en 4g-smartphones te hebben aangenomen. In het derde jaar faalt een ICT project dat een mega-registratiesysteem moest opleveren zoals er nog nooit eerder gefaald is. En blijken Ordina en nog wat andere ICT-reuzen alle medewerkers te hebben omgekocht.
De Tweede Kamer stelt een commissie in.
Are you kidding me?????
Hou nou toch eens op. De conclusie die Ton Elias hier pretendeert en presenteert, heb ik meteen vanaf het begin aangegeven. Reactie van Ton Elias? “Zolang het onderzoek loopt, word er niet over gesproken. Usensus’ Mijn reactie aan Ton Elias? ‘Een papagaai papagaait iedereen na, maar weet bij God niet waar die het over heeft.’ En ik kreeg gelijk.
De volgende dag vroeg iemand van Powned hem of hij begreep wat IT was. ‘Ik heb het jargon aardig op mijn netvlies…..’ was zijn antwoord. Verslaggever,’Weet u ook wat een IP adres is?” Elias begon te hakkelen…. ‘Nee dat heb ik even niet paraat…’ en vervolgens ging hij er snel vandoor. Het is hier niet Ton Elias aanvallen, maar Ton Elias gebruiken als het synoniem van wat er fout gaat in de ICT bij de overheid.
Incompetentie
IT is een materie die voor 100% voorspelbaar is. Dat kent eenvoudige principes waar menig IT professional niet eens weet van heeft. U kunt zich voorstellen dat menig ambtenaar hier geen weet van heeft, laat staan dat politici, zoals Ton Elias, hier iets van weten.
Incompetentie II
Wist u dat er geen enkel lid van deze commissie ook maar enige aantoonbare kennis en affiniteit heeft in en met IT? Dat zegt dan ook alles over wat het rapport tot stand zal brengen. En weer word er een pleistertje bedacht die over een wondje zal worden geplakt maar…. de oorzaak van die verwonding niet zal oplossen.
De reden? Lees bovenstaande.
De commissie en de ondervraagden
U moet zich het volgende zeer goed realiseren. Er zal geen ambtenaar die zijn of haar nest zal bevuilen en er zal geen IT leverancier zijn die, of het werkelijk niet anders kunnen, ‘broodheren’ afvallen. Met dat in uw achterhoofd moet u tegen dit hele circus aankijken en dan gaat u begrijpen dat deze commissie weinig tot geen werkelijk toevoegende waarde zal hebben.
Natuurlijk, men grijpt terug naar onomstotelijk vast staand falen vanuit de praktijk. Men stelt dat het zou gaan om bedragen van 1 tot 4 miljard. Ik stel dat wij het hebben over een veelvoud hiervan en als minste 20 tot 22 miljard over de voorbije 5 jaar. Die conclusie mag u wat mij betreft moeiteloos overnemen waarmee ik de uitkomsten van deze commissie reduceer tot slechts een verwaterd vodje.
Hoe anders?
Daar hoort u de commissie niet veel over zeggen. Neen, dat moet later natuurlijk allemaal worden bedebatteerd. Ik kan u nu al vertellen dat als de comissie, en de politiek, geen enkel idee hebben van het gegeven dat IT als materie 100% voorspelbaar is, dat zij er geen helder en duidelijk antwoord op zullen kunnen formuleren.
De conclusies mogen , nee moeten, veel duidelijker en ondubbelzinniger. De redenen dat het fout gaat moge helder zijn, en zo moeten ook de conclusies voor de toekomst zijn. Niets gebazel over lessen te eren van en voor de toekomest. Gewoon beginnen met les 1.
IT is voor 100% voorspelbaar. Houd u zich niet aan de merite en wetmatigheden van materie IT?
Dan is dit het 100% voorspelbare resultaat. En dat is nou net het hele grote maco van Ton Elias, deze commissie en wat er politiek aanstaande is. BIT zal niets meer worden dan een politiek orgaan met beperkte ICT competentie waardoor er jaren en miljarden verloren zullen gaan.
Helder!
PS Ton Elias
Ik heb detijds aan Ab Klink enkele eenvoudige aanbevelingen gedaan, die werden niet eens bekeken, ik heb aan het begin een tip gegeven. Heb je niets mee willen doen, jammer. IT is besparen, en dat lees ik in heel het rapport nergens terug. Usensus.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23202997/__Voorzitter_blundert__.html
“Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft in het parlement een slechte beurt gemaakt. Tot verbijstering van veel aanwezigen zei ze bij de overhandiging van een onderzoeksrapport over ICT: “Ik moest even googelen wat ICT betekent.”
Bureau? Is dat niet het beginwoord van bureaucratie?
Nu we in het bedrijfsleven de Informatisering als volwaardig gaan zien en de CIO zijn plaatsje in de directie gaat opeisen, wordt het tijd voor zoiets binnen onze rijksoverheid? Een Minister van Informatisering? Er moet in ieder geval vanaf heel vroeg al mee worden gepraat door een ICT partij tijdens alle vergaderingen en discussies.
– Elke partij zijn ICT specialist
– Elke fractie zijn ICT specialist
– Elk ministerie zijn ICT specialist (Directeur-Generaal onder de Secretaris-Generaal)
– Het kabinet zijn ICT specialist (bijvoorbeeld een staatssecretaris?)
Laat iemand met verstand van ICT zo vroeg mogelijk meepraten met alle vraagstukken zodat ICT-problemen en -mogelijkheden in een vroeg stadium boven tafel komen!
@Maarten
Ewout for president !
@NumoQuest
Ik snap best dat er niet naar je geluisterd wordt. Om het maar even bot te zeggen: je haalt volgens mij irrelevante dingen aan en dat met een toon waarbij je vrijwel direct de good will bij mensen verspeelt.
Dat IT 100% voorspelbare materie is zegt namelijk helemaal niets. IT is namelijk nog altijd mensenwerk en mensen zijn juist geen voorspelbare materie, maar een grillige dynamiek van macht, emotie, politiek, dwarse persoonlijkheden en geld. Daar kan encyclopedische kennis van IT niets aan veranderen, zelfs niet als je WEL weet wat een IP-adres is. De kern van deze problematiek is namelijk vooral bestuurlijk en bedrijfsmatig, niet zo zeer technisch.
Wat een verrassende conclusie. Als je leveranciers aantoonbaar onbetrouwbaar zijn, dan moet je zorgen dat je zelf expertise in huis hebt om de geleverde diensten te kunnen beoordelen. Ik snap niet waarom er gesproken wordt over een periode van 5 jaar, overheid moet gewoon permanent de basis expertise in huis hebben, en de grote leveranciers inhuren als extra capaciteit.
Ach ja, weer een stel ambtenaren erbij om de ambtenaren die het werk moeten doen maar het blijkbaar niet kunnen, te controleren. De belastingbetaler betaalt wel weer!