Tapedienstverlener Backupned mag de offsite tapes beheren van het Vlaamse Instituut voor Archivering (VIAA), dat het cultureel erfgoed van Vlaanderen digitaliseert en archiveert. Backupned won de Europese aanbesteding die VIAA uitschreef en brengt de tapes onder in zijn koude-oorlogsbunker in Oosterbeek. Backupned start met een maandelijkse 'bunker-rit' van enkele tientallen tapes per kwartaal, oplopend tot honderden tapes per kwartaal vanaf 2015. VIAA voorziet een toenemende digitaliseringstroom die oploopt aan 10 terabyte per dag naar uiteindelijk zo'n 17 petabyte aan gegevens in 2020.
Het Vlaamse Instituut voor Archivering voert de opdracht van de Vlaamse overheid uit om haar cultureel erfgoed te digitaliseren en te archiveren en beschikbaar te stellen aan onderwijs, onderzoek en bibliotheken. Het gaat hierbij onder meer om audio- en videomateriaal van de VRT, de Vlaamse musea en culturele instellingen. VIAA heeft hiervoor een server- en opslaginfrastructuur aangelegd waarbij in België gebruik wordt gemaakt van een twin-datacenter. Daarnaast is als extra backup gekozen voor tape-opslag op een locatie buiten deze datacentra. Uit een internationale aanbesteding kwam het Nederlandse BackupNed uit Oosterbeek als beste aanbieder van dataopslag op tape naar voren.
Taperekken
In de komende jaren zullen honderden tapes met de kostbare data worden opgeslagen in de ondergrondse atoomvrije bunker van BackupNed. Peter Benedick, eigenaar van BackupNed, is opgetogen over het winnen van deze grote aanbesteding op het gebied van digitalisering en archivering bij de Vlaamse Overheid. Dat er Vlaamse culturele erfgoed-data in Nederland worden veiliggesteld, is opmerkelijk.
‘Maar BackupNed heeft in de aanbesteding aangetoond over de beste condities voor deze tapeopslag te beschikken’, stelt hij. ‘In onze sterk beveiligde bunker uit de Koude Oorlog, 60 meter boven NAP, staan al tienduizenden tapes van multinationals, instellingen en organisaties. Speciaal voor deze opdracht hebben we nieuwe taperekken laten ontwerpen door de Sociale Werkplaats Salcon in Deventer. De rekken zijn efficiënt en modulair ontworpen en kunnen snel worden uitgebreid.’
Opschalen
Matthias Priem van VIAA, die de aanbesteding begeleidde, vertelt dat voor het digitaliseren en archiveren van de erfgoeddata gekozen is voor tapeopslag, op basis van LTO 6-technologie, met een Bull IBM-oem taperobot TS3500. ‘Dat is voor ons op dit moment de beste oplossing. Opslag op schijf is in de schaal waarop wij werken, twee keer zo duur. De enige uitzondering vormt het digitaliseren en bewaren van kleine bestanden, zoals PDF’s. Daarvoor gebruiken we een Object Store.’
VIAA is eind 2012 gestart; in november 2013 werden de aanbestedingen voor het archiefsysteem afgerond. Vanaf mei dit jaar is het systeem operationeel en is begonnen met de digitalisering en archivering van het cultureel erfgoed bij zo’n veertig Vlaamse instellingen. De komende jaren wordt het project opgeschaald naar zo’n honderd klanten.
Haarfijn
Priem verwacht tot in 2017 jaarlijks zo’n duizend tapes nodig te hebben. Al naar gelang het project daarna weer groen licht krijgt van de Vlaamse overheid schat hij in dat het aantal tapes in 2019 is opgelopen tot zo’n 7.000. ‘Dan praat je over een gigantische hoeveelheid data. Om deze data extra goed te beschermen willen we de beschikking hebben over drie kopieën: twee in de datacentra en een in de bunker. Het idee is dat mocht zich een calamiteit voordoen in beide datacentra, er dan altijd nog de ‘golden copy’ in de backup-locatie ligt.’
Na de Europese aanbesteding selecteerde VIAA BackupNed. Volgens Priem voelde het Oosterbeekse bedrijf met zijn aanbieding het belang van de gevraagde tape-backupoplossing ‘haarfijn aan’. Voor BackupNed past het binnenhalen van de Vlaamse order prima bij de internationale ambities die het heeft. Het bedrijf wil groeien in Duitsland en België. ‘Data-opslag op tape is nog springlevend’, stelt directeur Benedick vast.
Computable Awards
BackupNed is genomineerd voor de Computable Awards 2014, in de categorie ‘Securityleverancier van het jaar’.