Van 6 tot en met 8 oktober waren in Rotterdam ruim 130 vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven en de universitaire wereld bij elkaar om ervaringen uit te wisselen over het meetbaar maken van software ontwikkeling en beheer. Hoewel het wereldwijd een lastige opgave blijft om grip te houden op software projecten en beheer zijn er toch steeds meer mogelijkheden om ook de it voorspelbaar te krijgen . . als we maar willen leren.
Het programma deze drie dagen bestond uit een afwisselende mix van:
– 135 deelnemers, van promovendi tot zeer ervaren experts uit 22 landen
– 32 presentaties van artikelen over onderzoek en ervaringen
– 8 workshops
– 3 keynotes
– 2 wake-up calls
Voor de liefhebber zijn de presentaties na te lezen op het slideshare account van de Nesma, de organisator van dit jaar. Voor dit verslag beperk ik me tot de keynotes en de wake-up calls, omdat die de strekking van het hele congres het beste weergeven.
Renault verzorgde de opening keynote met hun verhaal hoe zij een afrekenmodel hebben ontwikkeld op basis van de omvang in Cosmicfunctiepunten. Vanuit de specificaties van de software voor de Electronic Control Units, of de aanpassingen daarvan wordt automatisch de omvang vastgesteld. Het afrekenmodel bepaalt vervolgens objectief de doorlooptijd en de vergoeding die de leverancier ontvangt. Renault heeft jarenlang geïnvesteerd in deze werkwijze om af te komen van de niet controleerbare begrotingen van haar it-leveranciers die hun eigen rekenmodellen niet vrij willen geven. Dit afrekenmodel draait nu enige jaren naar tevredenheid. Het model is voor alle betrokken partijen volkomen transparant.
Professor Alain Abran verzorgde de wake-up call op dinsdag onder de titel ‘ Transforming dust into pots of gold’, waarbij hij inging op de manier waarop veel mensen projecten begroten. Een aantal veel gebruikte modellen beloven wonderen, maar blijken te zijn gebaseerd op onvoldoende gegevens of zijn maar binnen een beperkte bandbreedte bruikbaar. Zijn advies is om kritisch te kijken naar de begrotingsmodellen en te leren van de ervaringen met die modellen, zoals die door anderen al zijn opgedaan.
ING, in de persoon van Amir Arooni, verzorgde de keynote op dinsdag. ING kiest ervoor om juist zoveel mogelijk teams te motiveren om optimaal te presteren. ING is af van de dashboards en centraal geleide productiviteitsmetingen, maar vergelijkt de teams op basis van hun eigen interne metingen. Belangrijk zijn daarbij aspecten als cycle-time en voorspelbaarheid. Teams worden op deze manier aangemoedigd om elkaars beste oplossingen te hergebruiken om zo de cycle-time te verkorten. Deze aanpak wordt ook gebruikt om de implementatie van DevOps binnen ING vorm te geven. Waar het de eerste afdeling die DevOps ging werken jaren kostte om om te schakelen, is bij het tweede onderdeel dat nu in transformatie is de eerste fase al in zes weken afgerond. Hier was volgens Amir de leersnelheid van de organisatie goed zichtbaar.
Charles Symons verzorgde de wake-up call op woensdag onder de titel ‘Lies, damned lies and software metrics’. Hij ging daarbij nog een stapje verder dan zijn universitaire collega een dag eerder, door te stellen dat er bij het begroten veel gebruik gemaakt wordt van hypes, zonder de onderliggende modellen te begrijpen of te willen begrijpen. Hij pleit ervoor dat opdrachtgevers hun projectmanagers veel scherper bevragen over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van hun begrotingen en niet domweg vertrouwen op een mooi spreadsheet of een tool.
Rini van Solingen, tco van Prowareness en deeltijdhoogleraar Global Distributed Software Engineering bij de TU Delft verzorgde de closing keynote met het verhaal dat oude oplossingen niet meer werken. Omdat de veranderingen zo snel gaan, moeten we weer leren leren om vast te kunnen stellen welke oplossingen wel werken. Het sleutelwoord daarbij is snelheid. Door snel zaken op te leveren, zijn we gedwongen om te leren en krijgen we ook snel feedback of een idee werkt of niet. Zijn eindoproep aan de deelnemers was: ‘Stop hypothesizing, start doing, measure what you do, analyze the data … and LEARN!”