De meeste organisaties kennen voor hun datacenter of computerruimte een business continuity-plan of een disaster recovery-plan. Op papier lijkt men daarmee de continuïteit van de computerruimte goed onder controle te hebben. De praktijk wijst echter vaak anders uit. Veel datacenterbeheerders hebben het nu eenmaal erg druk en kunnen daarmee onbewust een gevaarlijke situatie creëren. Hoe? Door minder zorgvuldig te werk te gaan dan gewenst is.
Op het moment dat datacentermedewerkers nieuwe apparatuur in de computerruimte willen plaatsen, ontdoen ze deze ter plekke van hun verpakkingsmateriaal. De apparatuur wordt immers bij voorkeur op locatie geconfigureerd en vervolgens geïnstalleerd. Wat de datacentermedewerkers zich echter niet altijd realiseren, is dat alleen al het openen van verpakkingen veel stof met zich meebrengt. De papierdeeltjes komen met het aanzuigen van koude lucht in de apparatuur, hetgeen tot kortsluiting kan leiden. Het is dus beter om verpakkingen te openen in een voorportaal. Jammer genoeg beschikken veel datacenters niet over een dergelijke ruimte, omdat dit teveel kostbare vloeroppervlak in beslag neemt. Het blijft echt aan te raden om de apparatuur buiten de ruimte uit te pakken en te configureren. Dit verkort het verblijf in de zeer luidruchtige computerruimte ook nog eens.
Als de apparatuur vervolgens geplaatst is, blijven de kartonnen dozen en het plastic vaak nog maanden in het datacenter achter. Net als oude batterijen uit een ups. Of servers die niet meer worden gebruikt. Ik heb zelfs wel eens stokoude brandblussers zien staan die waren afgekeurd, omdat ze niet meer bijgevuld konden worden. Of vloertegels die ooit behoorden bij een verhoogde vloer. Het is geen onwil. Sterker nog, men wil graag van dit afvalmateriaal af, maar veel datacentermedewerkers weten simpelweg niet waar ze met de afval naartoe moeten. Op deze manier wordt de computerruimte gebruikt voor het opslaan van allerlei materiaal dat niet in een dergelijke ruimte thuis hoort. Niemand die het opmerkt, omdat de ruimte niet vaak wordt betreden – zelfs niet door de it-beheerder.
Gevaarlijke situaties
Een datacenter loopt sowieso al meer risico op brand dan bijvoorbeeld een kantooromgeving. Dit wordt veroorzaakt door de vele kabels die oververhit kunnen raken. Bovendien heerst er vaak een relatief hoge temperatuur. Vermijd dus te allen tijde het opslaan van brandgevaarlijk materiaal, zoals batterijen. De praktijk wijst echter uit dat tal van datacenters batterijen bewaren in hun datacenter, omdat ze vaak niet weten wat ze ermee moeten doen. Net zoals kleine consumentenbatterijen ingeleverd kunnen worden bij tal van winkels, kunnen organisaties grote batterijen inleveren bij bijvoorbeeld een gemeente-straat. Hier zijn echter kosten aan verbonden. Het is dus nog beter op zoek te gaan naar een gespecialiseerd bedrijf dat is gericht op het recyclen van dit soort batterijen. Zij komen vaak gratis langs, aangezien ze de batterij kunnen reviseren en vervolgens weer kunnen verkopen. Batterijen van een ups bevatten bovendien waardevolle stoffen zoals lood. Deze stof kan dankzij het inzamelen van accu’s weer opnieuw worden gebruikt. Meestal staat in de handleiding van de apparatuur opgenomen op welke adressen u terecht kunt om oude batterijen in te leveren.
Naast het brandgevaar zorgt afval ook voor vernauwde of zelfs ontoegankelijke gangpaden. Houd minimaal zeventig centimeter aan voor een pad, zodat iedereen veilig kan rennen in geval van nood. In de praktijk kom ik echter regelmatig een breedte van 35 centimeter tegen. Vaak zelfs direct naast een serverkast. Het risico zal duidelijk zijn: mensen kunnen over de kabels vallen, kabels lostrekken of zelfs beschadigen.
De ideale datacentermanager zorgt ervoor dat de computerzalen schoon en opgeruimd zijn. In 90 procent van alle datacenters kom ik echter een chaotische en slordige bekabeling tegen. Dit levert ook energieverlies op, doordat de luchtstromen geblokkeerd raken en de koeling minder effectief werkt. Een computerruimte is bedrijfskritisch. Het staat vol met databases en applicaties die een bedrijf nodig heeft om succesvol te kunnen zijn. Het is dus van essentieel belang om risico’s op brand en andere incidenten te voorkomen. Het kan dus geen kwaad om voor een datacenterbeheerder te kiezen die een beetje smetvrees heeft.
Loek Wilden, data center lifecycle consultant bij Schneider Electric Nederland
Loek je vergeet wellicht nog wat je allemaal aan oude manuals, kartonen dozen e.d. onder zo’n computervloer kunt opbergen, daar waar niemand er enig zicht op heeft en ook geen brandmeldsysteem aanwezig is.
Je verhaal zet vast wel een paar mensen te denken.