De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat elektronische dienstverlening van de burgerlijke stand mogelijk maakt. Vanaf juli 2015 moeten gemeenten stapsgewijs digitale dienstverlening doorvoeren bij de dienst burgerlijke stand. Daardoor wordt het mogelijk om elektronisch aangifte te doen van een huwelijk, een geregistreerd partnerschap, een geboorte of een overlijden.
Dat staat in het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat is goedgekeurd door de senaat. De elektronische dienstverlening moet zorgen voor lastenverlichting bij burgers en bedrijven en uiteindelijk leiden tot meer efficiency bij gemeenten, doordat veel papieren formaliteiten worden afgeschaft. De overheid benadrukt dat de elektronische aangifte niet in de plaats komt van, maar een alternatief is voor de traditionele aangifte bij het loket.
Er komt een gefaseerde invoering van de mogelijkheden tot digitale aangifte, eerst de overlijdensaangifte, dan de aangiften van huwelijk en geregistreerd partnerschap en als laatste de geboorteaangifte. ‘Alleen als dat betrouwbaar en veilig kan’, voegt de rijksoverheid toe.
Proef
In Den Bosch loopt momenteel een proefproject waarvan de eerste fase eind 2014 zal zijn afgerond. Het streven is om met ingang van 1 juli 2015 een begin te maken met een landelijke uitrol van de elektronische aangifte. Om identiteitsfraude te voorkomen, is voorzien in waarborgen. ‘Daarvoor zijn DigiD (voor burgers) en E-Herkenning (voor bedrijven) het vertrekpunt.’, schrijft de rijksoverheid in een toelichting en voegt toe: ‘De keuze voor DigiD sluit aan bij de in het Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid gemaakte keuze om DigiD te gebruiken voor alle overheidsdienstverlening waarbij elektronische identificatie vereist is.’
Ik ben hier helemaal voor, mits het betrouwbaar is natuurlijk. Digitaal gaat alles toch een stuk sneller. Hoewel ik DigiD nou niet per se een prettig systeem vind, maar met het oog op identiteitsfraude is het wel nodig.