De perspectieven voor hbo-afgestudeerden zijn de komende jaren slechter dan ze in jaren geweest zijn. Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. De studie informatica wordt samen met commerciële en communicatiestudies, opleidingen voor de toeristische sector, bedrijfskunde en sociaal werk een 'riskante' studie genoemd. Da kans op een baan zou slecht zijn.
Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2015, die vandaag verschenen is. Naast de bekende ranglijsten van beste opleidingen wordt bij elke studie ook de baankans tot 2018 vermeld. Wie alle studies in de gids langsloopt, ziet dat die kansen maar voor 23 procent van de huidige studenten gunstig zijn. ‘Voor vijf procent zijn ze redelijk en bijna driekwart krijgt (veel) meer moeite om passend werk te vinden. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren’, staat in het bericht over het verschijnen van de gids.
In het voorwoord van de Keuzegids HBO 2015 gaat hoofdredacteur Frank Steenkamp in op het nieuwe leenstelsel, dat op een erg ongunstig moment wordt ingevoerd. ‘Het idee is dat jongeren zelf investeren in een diploma met een kansrijke toekomst. En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.’
Steenkamp stelt dat het enige wat er voor de studiekiezer op zit, is meer tijd en moeite steken in een goede studiekeuze. ‘Het helpt dan om te weten waar de kansen op werk de komende jaren nog gunstig zijn. Dat is nog steeds het onderwijs, behalve leraren voor talen, en de techniek, behalve de bouwsector en informatica’, aldus Steenkamp.
Ik denk dat Ewout op een zeker punt het wel bij het rechte eind heeft.
Een serieus bedrijf is niet op zoek naar een spijker specialist maar naar een timmerman die over verschillende vaardigheden beschikt en niet meteen in paniek raakt waneer hij eens een ander stuk gereedschap moet gebruiken dan hij gewend is.
Emiel, je link werkt niet en je zou moeten weten dat echte Linux en Unix cracks niet geven om certificatie, simpel weg omdat echte knowhow niet op een eenvoudige manier te meten valt.
Dit doet duidelijk stof opwaaien, hier is de reactie van de Keuzegids zelf: http://www.keuzegids.org/nieuws7694
Een tegenstrijdig bericht. Wellicht had het artikel genuanceerder gemaakt kunnen worden door specifiekere informatica richtingen aan te geven. In de richting van software engineering bijvoorbeeld blijft er altijd wel voldoende werk lijkt mij.
Verder kan ik studenten aanraden om (indien mogelijk) te kiezen voor een duaal leertraject. De kans dat je aangenomen wordt in een bedrijf is groter omdat je als student nog relatief goedkoop bent. Verder investeer je in je toekomst omdat je de opleiding verlaat met een flink bagagepakket aan praktijkervaring. Dit vergroot je kansen op een baan na je studie.
Pascal: welke link bedoel je? beide links werken bij mij wel.
Je zegt echte Linux en UNIX cracks geven niets om certificatie. Ik ken inderdaad vele die het met je eens zijn. Ik ken ook vele die met trots hun RHCA of LPI-C 2 of 3 certificaat showen. Daarnaast zijn er veel werkgevers die wel veel waarde aan certificaten, zeker in de detacheringswereld.
Eindelijk de waarheid. Er is allleen een tekort van ICT’ers op universitair niveau. Er zijn veel te veel HBO-ers (vooral de niet echt technische HBO’ers), die de kansen van MBO-ers nog meer verkleinen. En dit is al jaren het geval.
VNO-NCW met hun zogenaamde tekorten weten niet waar ze over praten of ze liegen gewoon.
Ik weet uit ervaring dat ongeveer 80% van IT servicemanagement studenten reeds bij het afstuderen een arbeidscontract op zak heeft. 20% wil verder studeren of op wereldreis etc om daarna te solliciteren. Na het plaatsen van hun CV (zelfs zonder motivatiebrief) op een vacaturebank worden ze binnen een dag 4 x of vaker gebeld. Werkeloze schoolverlaters in onze tak van sport ken ik niet. Wellicht heeft het voor het onderzoek gebruikte systeem een upgrade nodig maar zijn er geen ICT’ers beschikbaar om dat uit te voeren?
eeh, geen schreeuwend tekort meer ?
Dit artikel roept meer vragen op dan dat het informeert. HBO-informatica is een containerbegrip. Nuancering lijkt op zijn plaats.
In de media wordt ook gesteld dat er op dit moment goede perspectieven zijn voor b.v. programmeurs.
Onderzoek van de Universiteit Maastricht, werkte die Stapel daar ook niet?… Snel het onderzoek doorgelopen, maar is veel te veel op statistiek gebaseerd en generieke gegevens welke geduid worden.. En zwaar beïnvloed door de agenda van de overheid, als ik het voorwoord zo bekijk. Er lijkt geen specifiek onderzoek te zijn gedaan naar toekomstige ontwikkelingen in de ICT, zoals insourcing en de MBO-functies waarin de HBO-ers zouden stromen, lijken mij gewoonweg complexer geworden functies waar nu HBO voor vereist is.. (maar vaak nog gemakshalve tegen een MBO salaris, de werkgever buit “de crisis” maar al te graag uit..)
Als developer in competitie met de hele wereld terwijl je hier je studieschuld moet afbetalen alsmede je maandelijkse uitgaven en belastingen. Vrij kansloos dus. Was vandaag toevallig bij een groot bedrijf in het zuiden van het land en zag daar al zo’n 30 Indiers op de ICT afdeling.