De perspectieven voor hbo-afgestudeerden zijn de komende jaren slechter dan ze in jaren geweest zijn. Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. De studie informatica wordt samen met commerciële en communicatiestudies, opleidingen voor de toeristische sector, bedrijfskunde en sociaal werk een 'riskante' studie genoemd. Da kans op een baan zou slecht zijn.
Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2015, die vandaag verschenen is. Naast de bekende ranglijsten van beste opleidingen wordt bij elke studie ook de baankans tot 2018 vermeld. Wie alle studies in de gids langsloopt, ziet dat die kansen maar voor 23 procent van de huidige studenten gunstig zijn. ‘Voor vijf procent zijn ze redelijk en bijna driekwart krijgt (veel) meer moeite om passend werk te vinden. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren’, staat in het bericht over het verschijnen van de gids.
In het voorwoord van de Keuzegids HBO 2015 gaat hoofdredacteur Frank Steenkamp in op het nieuwe leenstelsel, dat op een erg ongunstig moment wordt ingevoerd. ‘Het idee is dat jongeren zelf investeren in een diploma met een kansrijke toekomst. En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.’
Steenkamp stelt dat het enige wat er voor de studiekiezer op zit, is meer tijd en moeite steken in een goede studiekeuze. ‘Het helpt dan om te weten waar de kansen op werk de komende jaren nog gunstig zijn. Dat is nog steeds het onderwijs, behalve leraren voor talen, en de techniek, behalve de bouwsector en informatica’, aldus Steenkamp.
Vreemd hoor, na alle recente berichten over personeelstekort (bv. dit bericht: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5117310/1458016/tekort-aan-personeel-en-krediet-remt-groei-ict.html).
“. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren’, staat in het bericht over het verschijnen van de gids.”
Als de HBO’ers op ‘de plek’ van de MBO’ers komen te zitten: hoe slecht moet het perspectief voor MBO’ers dan wel niet zijn? Immers, waarom nog een MBO’er aannemen als je een HBO’er voor MBO-salaris kunt aannemen.
Eerlijk gezegd geloof ik het onderzoek trouwens niet zo. Al jaren lees je het tegengestelde: dat ICT HBO’ers juist relatief goed werk kunnen vinden.
Ja ik zat al op dit artikel te wachten en werd zowaar op mijn wensen bediend.
Dat je met een pretstudie niet ver komt had je vooraf kunnen weten.
Maar saillant is toch dat er voor de ICTer ook geen vacatures zijn te vinden, terwijl we dagelijks toch lezen dat er een schreeuwend tekort aan is en we ’talent’ uit het buitenland moeten importeren !
Ergens zit hier een discrepantie….
– Ofwel de conclusies van de HBO-keuzegids-2015 kloppen niet
– Ofwel er is geen tekort aan ICT colega’s
Feit is dat op dit moment jonge php en dotnet kloppers alsmede klikklakklaar beheerders zo aan de bak komen
Huh, wat heeft het vinden van een droombaan nu te maken met het aflossen van je studieschuld..?
(Alsof je wanneer je niet meteen een baan vindt na het afronden van je HBO-opleiding, dat diploma meteen niets meer waard is en je de komende 35 jaar staat af te wassen tegen minimumloon?)
Zie ook dit artikel:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5088461/1458016/programmeur-heeft-meeste-kans-op-ictbaan.html
Las het ook al op NOS. Wat een vreemd bericht. Dit onderzoeksbureau van maar liefst 10 personen groot meent achter hun bureau te kunnen bepalen wat de kansen zijn voor HBO informatici..
De praktijk leert dat een HBO-er informatica vrij snel een baan heeft na afstuderen. De meeste worden direct al tijdens de afstudeerstage weggekaapt.
Zoals helaas te vaak: De onderwijs en onderzoekskant mist de aansluiting bij de praktijk…
En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.’
Of je zoekt gewoon een bijbaan naast je opleiding waar je naast de weekenden ook in de zomervakantie terecht kan zodat je geen of een kleine studieschuld hebt bij afstuderen.
Overigens staat dit bericht haaks op de tientallen ’tekort aan ICT personeel’ berichten die ik jaarlijks lees.
En ook mijn ervaring is dat ICT’ers vaak al voor het behalen van hun diploma een getekend contract hebben liggen bij een werkgever.
Het enige waar ik me een beetje in kan inleven is dat er steeds meer ICT opleidingen komen met een (web)design, marketing of communicatie element die zichzelf nog niet hebben bewezen tegenover de ICT opleidingen die al jaar of 20 aanwezig zijn zoals bedrijfskundige informatica, technische informatica en hogere informatica.
In het onderzoek van Elsevier staat iets heel anders. Informatica is voor WO/HBO studenten nog steeds een prima keuze:
https://www.dropbox.com/sh/6u125hr1r8qhb2j/AAC39Wz9KO6vEXQsD8Sqz2dLa?dl=0
Denk dat het bericht weleens zou kunnen kloppen, richting HBO informatica is ondertussen zo breed geworden dat niemand meer zit te wachten op nog een bachelor die alleen nog maar vast kan stellen dat de computer een identiteitscrisis heeft en er daarom externe expertise benodigd is.
Uit wereldwijde marktonderzoeken onderzoeken blijkt al jaren achter elkaar dat indien je zorgt dat je van school afkomt met de juiste ICT-kennis dat de banen voor je voor het oprapen liggen. Wat tips die ik mee wil geven aan de huidige generatie HBO-studenten:
1. Wacht niet met het opbouwen van werkervaring tot je afgestudeerd bent. Indien wij zelf schoolverlaters aannemen is het van belang dat ze kunnen aantonen dat ze ook tijdens hun studie al ervaring hebben opgedaan met het werken met de juiste technieken. (in ons geval de open source stack).
2. Daarbij is het van belang dat je niet alleen maar werkervaring hebt in een beperkte set tooling. Laat zien dat je ook conceptueel snapt hoe techniek werkt. Dus maak jezelf wegwijs in verschillende besturingssystemen. Bouw eens een hybride stack en kijk eens of je alle applicaties aan elkaar gekoppeld krijgt.
3. Daarnaast is het bijhouden van de belangrijkste nieuwe software tools ook belangrijk. Momenteel is kennis van tooling zoals Puppet, Ansible en OpenStack erg gewild bij werkgevers.
3. Certificeer jezelf! Biedt je school geen mooi pakket aan certificeringen, investeer hier dan zelf in. Er zijn verschillende certificeringen te behalen die zeer betaalbaar zijn. Zo heb je bijvoorbeeld voor rond de 60 Euro het LPI Linux Essentials certificaat en voor ongeveer 200 Euro kun je al LPIC-1 gecertificeerd zijn.
Onderzoeken die de vraag naar open source expertise onderbouwen vind je hier: http://www.linuxfoundation.org/publications/linux-foundation/linux-adoption-trends-end-user-report-2014
Informatie over LPI certificeringen vindt je hier: http://www.lpi.org
Ik denk dat het onderzoeksbureau zich vergist. ik ken eigenlijk geen werkeloze ICT schoolverlaters. Zowel, neem even contact op 🙂