In het filmpje ‘De adviseur Van De Toekomst’ zien we hoe Pinkroccade schetst hoe de wearables onze toekomst kunnen gaan veranderen. Het filmpje werpt voor gemeentes een blik op hoe zij wearables zouden kunnen gebruiken om een positieve bijdrage te leveren aan de veiligheid en het gevoel van veiligheid onder burgers.
In de infomercial zien wij hoe medische gegevens (zoals hartslag en transpiratie), locatiegegevens (veilige of onveilige buurt) en omstandigheden (dag, nacht, pech) gemeente en justitie kunnen helpen om burgers te hulp te schieten.
De schets van Pinkroccade heeft een hoog Big Brother gehalte. Resultaten worden geboekt door zeer hard in te breken in de persoonlijke levenssfeer van de burger. De vraag hoe dit bijdraagt aan de kwaliteit van leven en de veiligheidsbeleving wordt in het filmpje helaas niet behandeld. Volgens Pinkroccade houdt de burger zelf volledig de regie op welke persoonlijke informatie hij met de overheid deelt. En is er van een inbreuk op de privacy derhalve geen sprake. Maar is dit wel zo?
In ‘Jagers en verzamelaars: oerdriften in een moderne tijd‘ kon je al lezen hoeveel organisaties over jou weten doordat jouw vrienden dit delen. Met wearables zoals Google Glass neemt deze informatiestroom alleen maar toe. Hoewel ik zelf kan kiezen of ik mijn leven 24×7 wil filmen en delen met de rest van de wereld, heb ik weinig invloed op anderen die dit doen. En op het moment dat de Google Glass gemeengoed wordt, bestaat de kans dat ik geen stap meer buiten de deur kan zetten zonder gefilmd te worden.
Willen we met zijn allen een samenleving waar we constant door elkaar in de gaten gehouden worden? En zou onze gemeente hier de facilitator van moeten zijn?
Je kunt niet stellen dat wearables geen privacy-impact hebben omdat iedereen zelf besluit wat hij deelt. Het probleem met devices zoals tablets, smartphones en wearables is dat de apparaten van anderen informatie over jou delen. Het zou het gevoel van veiligheid van velen wellicht juist goed doen als de overheid hier meer op in zou grijpen.
Ander perspectief
In de geschetste wereld van Pinkroccade wordt de politie op twee personen afgestuurd die zich op straat bevinden in de buurt van iemand met een lekke band. Als wandelliefhebber maak ik net als velen ‘s-avonds graag een ommetje. En behulpzaamheid op het moment dat iemand de weg niet weet of pech heeft is hopelijk ook veel mensen niet vreemd. Als deze behulpzaamheid in de toekomst beloond wordt door kritische vragen van de op voorhand gealarmeerde politie, dan zie ik het voor de participatiesamenleving zeer somber in.
Aardig verhaal Maarten,
Mag je nog wel eens iets over schrijven.
Het is helaas altijd zo dat veiligheid een trade-off heeft met privacy en vice versa. De kerndiscussie is denk ik waar leggen wij de grens met elkaar?
Dat zullen we als samenleving moeten bepalen en dan pas is er mogelijk een rol voor de overhead daarin om dat te faciliteren. Maar nu is dat veel te vroeg en ik ben het eens dat als een gemeente dit bij voorbaat oppakt het snel gedaan is met de participatiesamenleving.
Maarten, Leuk stuk. Dit filmpje van een ons na aan het hart liggende partij heeft veel losgemaakt. Sprekers op een security congres reveren er aan met dezelfde invalshoek die jij kiest. Soms vraag ik me overigens wel eens af: hoeveel mensen maken zich hier nu echt druk om?
Ik dacht “dat lijkt me wel een leuk artikel” toen ik de titel zag. Wist ik veel dat het alleen maar Pinkroccade is, die ook een Google Glass-bril heeft gekocht.
Pinkroccade kijkt teveel door een roze Google-bril.
Dat mensen zich hier niet druk om maken komt omdat ze zich laten sussen door mensen die goede bedoelingen menen te hebben.
Als we nu al geen zorgen maken dat men een GSM van afstand aan kan zetten en ongemerkt mee kunnen luisteren. Dat dit een publiek geheim is hoort voor een security specialist toch een bekend gegeven te zijn.
U kunt zich ook afvragen. Waarom willen bedrijven en overheden zoveel van ons weten terwijl ze zelf zo weinig mogelijk over zichzelf prijs willen geven?
Beetje naïef artikel. Je kunt geen trein nemen zonder door meerdere camera’s opgenomen te worden. Iedere telefoon is een continu locatie spoor. Zo ook elke elektronische geld transactie of het bezoeken van een website. Niet alleen voor de host, maar ook de internet service provider. Dan heb je nog de records van de belastingdienst die en passant ook nog even *alle* data opvraagt van parkeergarages om een klein percentage mogelijke fraudeurs te vangen.
Wie zo nodig mij zou willen filmen met zijn google glass zij welkom, ik schat dat het animo niet hoog is. Hoe meer er gefilmd wordt hoe kleiner de kans dat iemand het ziet…
Henri, natuurlijk heb je gelijk, maar dat wil nog niet zeggen dat je het met de huidige situatie eens moet zijn en dat je zomaar alles moet accepteren.
Simpel voorbeeldje.
Loop ik een winkel binnen en hangt er een camera dan moet de winkel dit duidelijk aangeven. Aan mij de keus om er niet binnen te wandellen.
Loop jij met je googlebril bij mij door de straat en zit de halve wereld mee te gluren dan ben ik daar niet van op de hoogte en kan ik er dus ook weinig tegen beginnen.
Ook je statistische conclussie kan ik beamen maar dat veranderd niets aan mijn gevoel van vrijheid.
Ik persoonlijk heb er vooral problemen mee dat allerlij ranzige bedrijven dit soort akties doen om er rijk van te worden.
Pas als een bedrijf geld kan slaan uit akties die politiek niet correct zijn begint ineens heel Telegraaf lezend Nederland te piepen.
@Pascal
Zolang mensen blind achter facebook, google, dropbox etc aanlopen blijft de ranzigheid van internet hoog.
Henri noemt het artikel naief maar is dit zelf. Zolang je je voorspelbaar gedraagt merk je weinig, dat klopt. Totdat bij de overheid of de bank zaken geblokkeerd worden vanwege een foute konklusie uit een algoritme baserend op informatie uit facebook, google etc.
Dan beleef je Kafka aan den lijve.
Het is jammer dat de kudde bij volle bewustzijn achter de valse profeten marcheert maar dat is ook niets nieuws. Waarschuwen helpt niet dat zie ja aan het aantal gebruikers van facebook.
Mij beviel het artikel.
Pascal, Jan,
Wat ik bedoel te zeggen is dat bijvoorbeeld een Google en Facebook iets in de schoenen geschoven krijgen, terwijl dit slechts een topje van de ijsberg is. Ik heb nu pas het filmpje bekeken en het *zinvolle* artikel gelezen (jagers en verzamelaars).
Dus als je gaat hardlopen, dan gaan de alarmbellen rinkelen bij de gemeente en zullen we de privacy van die “boeven” wel even negeren.
Alle privacy is nagenoeg non-existent en dan zitten we pas op het begin van onze digitale reis.
Maarja, zolang een zeer groot gedeelte van de bevolking geen problemen heeft met het negeren van iemand zijn privacy en de overheid zich steeds vaker als de vijand gaat opstellen, dan word het tijd voor een revolutie. Want we bevinden ons allang op een glijdende schaal naar zero privacy en met onze goede intenties gaan we dit niet tegenhouden. Maar laten we ons dan wel focussen op de dingen waarop we invloed hebben. Dat zijn niet de Googles van deze wereld (je kunt hooguit hun diensten mijden als kleine minderheid), maar dat is onze eigen overheid en bijvoorbeeld de zorgverzekeraars. Dat zijn namelijk de echte privacy schenders die daadwerkelijk impact op je leven hebben. Dus kijk niet per se en alleen uit al die cloud tools uit de VS, maar zoek het veel dichterbij.