Naar aanleiding van de beschuldigingen van het tv-programma Zembla beweren zowel ict-dienstverlener Ordina als adviesbureau Quint niets verkeerd te hebben gedaan. Volgens Ordina komen uit een eerste, intern onderzoek, uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, geen onregelmatigheden voor bij twee overheidsaanbestedingen. Quint Wellington Redwood ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanbesteding van de IND, waar volgens Zembla handjeklap met Ordina heeft plaatsgevonden.
Volgens Zembla heeft ict-leverancier Ordina in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid, waaronder bij de gemeente Rotterdam en het ministerie van Veiligheid & Justitie. Die beschuldiging is gebaseerd op de informatie die het onderzoeksprogramma van de Vara van een klokkenluider kreeg. Die speelde Zembla een USB-stick toe met daarop zo’n honderdduizend e-mails, over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van Ordina.
Verweer Ordina
Het beursgenoteerde Ordina, die zijn koers flink onderuit zag gaan vanwege de uitzending, zegt nu in een verklaring dat uit intern onderzoek naar twee aanbestedingsprocedures geen onregelmatigheden zijn voortgekomen. Het bedrijf heeft in de periode juni-juli 2014, naar aanleiding van aanwijzingen van Zembla, dat onderzoek laten uitvoeren door het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. ‘De raad van bestuur van Ordina heeft op basis van de uitkomsten van het onderzoek van De Brauw Blackstone Westbroek geconcludeerd dat niet is vastgesteld dat er sprake is geweest van onregelmatigheden bij deze twee aanbestedingen’, aldus de ict-dienstverlener.
Momenteel loopt er nog een intern onderzoek naar twee andere zaken, op basis van aanwijzingen van Zembla. In de loop van oktober 2014 worden hiervan de resultaten verwacht. Ordina schrijft in zijn verklaring hierover: ‘Eén van die cases betreft het delen van informatie door een reservist van de landmacht met zijn civiele werkgever Ordina. Dit bericht is eerder deze week door Zembla naar buiten gebracht. Voorlopig onderzoek toont aan dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van Defensie. Daarnaast is er geen sprake geweest van een commercieel voordeel voor Ordina.’
Verweer Quint
Ook adviesbureau Quint ontkent de beschuldigingen van Zembla. Het adviesbureau beweert zelfs niets met de zaak rond de IND van doen te hebben. Het televisieprogramma stelt in de documentaire ‘Wie is de mol’? dat Quint betrokken zou zijn geweest bij een ‘review’ van een Ordina-offerte aan de IND, terwijl Quint op dat moment de IND adviseerde. ‘Dat klopt niet’, zegt Frank Grift, financieel directeur bij Quint. ‘Het betrof hier een aanbesteding voor een detacheringsmantel. Bij dit soort tenders zijn wij nooit betrokken, want daar ligt voor ons geen toegevoegde waarde. Wel is het zo dat op dat moment een Quint-adviseur de IND ondersteunde bij het geven van juridisch advies over de Europese regelgeving rond aanbestedingen.’
In de jaren ervoor is Quint wel betrokken geweest bij de Indigo-aanbesteding voor een nieuw ict-platform voor de IND. Daarvoor werden onder meer Ordina en Be Informed geselecteerd. ‘Maar’, zegt Grift, ‘dat is een andere zaak. Kennelijk heeft iemand bij Ordina het idee gekregen om ons te benaderen voor de detacheringsmantel maar er is nooit contact geweest. Dat kan ook niet. Dat blijkt ook uit dat onderzoek van De Brauw Blackstone Westbroek. We wachten verder onderzoek van onder andere de ACM dan ook met vertrouwen af.’
Ik had me ook zorgelijk verbaasd als Ordina de beschuldigingen zou bevestigen. Natuurlijk zullen ze eerst alles ontkennen. Feit blijft dat Defensie al een reservist heeft aangeklaagd (dat doen ze ook niet zomaar) en dat er wel meer zaken roken. Waar rook is, is vuur.
LS,
Ik heb de uitzending gezien en de aangevoerde argumentatie komt goed onderbouwd over. De bronnen die zijn aangevoerd en getoond lijken me redelijk waterdicht. Verder kan ik uit praktijk wel e.e.a. herkennen. Een tender is een ‘ kat en muis’ spel en iedere partij probeert daarin wegen te zoeken om een concurrentievoordeel te halen. Uit eigen ervaring zochten we ook via, via en kennis van…… naar informatie. Persoonlijk denk ik dat een Europese aanbesteding zoals we die nu kennen passee is. Ik pleit meer voor prestatie inkoop als vervanger. Hierin moet je je als leverancier bewijzen dat jij de best onderscheidende partij bent. Dan ligt de lat meer op prestatie/kwaliteit in verhouding tot het budget. Het bla, bla en het knippen/plakken uit voorgaande aanbestedingen/offertes/Tenders is dan over. Je zal dan als leverancier met je billen bloot moeten en bewijzen wat je voorheen in wollige teksten beloofde.
Enne…. frauderende en niet ethisch handelende personen direct ontslaan. Op deze wijze verliezen na veel inspanning is uit den boze. Speel eerlijk en laat de beste winnen.
Inderdaad…. dit zou hun doodsteek betekenen! Zeker als ze voor de komende jaren worden uitgesloten voor aanbestedingen! Het was ooit een zeer mooi en fijn bedrijf om bij te werken maar dat schip is in mijn ogen al lang gezonken!
Nou dat was weer een mooie open deur. Wie legt inderdaad nou zijn eigen hoofd op het hakblok?
Het zou mooi zijn als ambtenaren door al deze affaires bewust(er) worden van het feit dat leveranciers hun eigen agenda hebben die niet in het belang van de Overheid hoeft te zijn. Tijd om de onderste steen boven te halen. Indien schuldig bevonden dan zou het helemaal niet slecht zijn als de betrokken bedrijven voor een paar jaar uitgesloten worden van alle aanbestedingen en inhuur.
@Pieter: it takes 2 to tango: ook aan overheidskant dus lieden die zaken ondernemen die niet in het belang van de overheid zijn. het is wel erg kort door de bocht om dit op het bordje van de markt te leggen. niet voor niets worden momenteel mailboxen van (mogelijk) betrokken ambtenaren van oa V&J, BZK etc ondersteboven gehaald. het lijkt mij stug dat daar niks uit gaat komen.
De consequentie van uitsluiten lijkt mij voorspelbaar: dan hebben we er 3000 werkzoekenden bij in de BV Nederland…
Ordinees, lijkt me geen enkel probleem. lui die geld kosten en niets opleveren zit ook de Nederlandse staat niet op te wachten. Uiteindelijk zijn ww uitkeringen een stuk goedkoper !
Het voordeel zou kunnen zijn dat dan eens eindelijk leveranciers aan de bak komen die wel leveren wat afgesproken is. Wie weet, ruimte voor een fors aantal nieuwe werknemers.
Geen nood voor je colega’s overigens, er is een schreeuwend tekort aan TALENT !
Blijft een zorgelijke zaak, een intern onderzoek met een dergelijke uitkomst lijkt meer op het straatje schoon vegen dan transparant te willen zijn. Het gaat ook om de modus operandi van beide bedrijven. Dat vraagt een farsoenlijk onderzoek ook op andere tereinen, bijvoorbeeld naar de door Ordina en Quint gedefinieerde groeimarkten. Ik denk dan concreet aan de zorg. Daar is IT een behoorlijk complexe zaak mede door de manier waarop zorgverzekeraars hun mores aan de markt opleggen.
Bedrijven zoals deze dienen gewoon de consequenties van hun acties te aanvaarden en over de kop te gaan. De werknemers vinden wel weer een stekkie en hebben dan hopelijk geleerd om niet nog een keer dit soort fouten te maken.
Als ik bij Ordina zou werken zou ik mijn ogen uit mijn kop schamen. En als de sodemieter naar een andere baan op zoek gaan.
Beste Johan, ik werk al 10 jaar met veel plezier bij Ordina, en dat doe ik nu nog steeds. We doen nog steeds mooie en innovatieve projecten bij aansprekende klanten in een prima sfeer waarin er altijd een gesprek mogelijk is.
Dat er meer dan 5 jaar geleden op een bepaald niveau rare dingen (mogelijk) zijn gebeurd, verandert mijn positie als professional niet. Ik schaam mij dus niet een Ordinees te zijn!