Gemcloud claimt tot nu toe als enige ict-partij bewezen software in huis te hebben om bij gemeenten het elektronische berichtenverkeer te ondersteunen in het kader van het nieuwe jeugdstelsel. Het bedrijf, een joint venture van Gemboxx en JNet, is een van de 21 leveranciers die afgelopen april het CORV-convenant met overheids-ict-begeleider King ondertekenden. In dit verband beloofde elke ondertekenaar vòòr 1 oktober zijn berichtenbussoftware klaar te hebben voor een ketentest. Alleen Gemcloud blijkt zich aan de afspraak gehouden te hebben.
Gemeentes hebben de wettelijke verplichting om op 1 januari 2015 aan te sluiten op CORV: Collectieve Opdracht Routeer Voorziening. Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) heeft dit informatieknooppunt laten bouwen voor het waarborgen van veilig berichtenverkeer in de justitiële jeugdzorgketen.
V&J heeft samen met het collega-ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (King) en 21 leveranciers eind april een convenant gesloten. Hierbij spraken zij af om de gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het tijdig aansluiten op CORV. De leveranciers zouden daarbij hun berichtenbox-applicatie voor 1 oktober ketengetest hebben opgeleverd.
DD-CORV
Tot nu toe heeft alleen Gemcloud een werkende oplossing in huis, claimt Swier Jan Miedema, directeur van Gemboxx. Samen met V&J en de Raad voor de Kinderbescherming wist Gemcloud met zijn software-oplossing, de digitale deurmat CORV (DD-CORV) geheten, alle noodzakelijke scenario’s zonder fouten te doorlopen, stelt hij. Miedema wijst er verder op dat Gemcloud afgelopen september ook het vereiste certificaat heeft behaald waarmee het aantoont aan de vereisten op het testplatform met de Stuf-standaard van King te voldoen.
‘Het enige dat niet is gelukt, is de ketenacceptatietest. Wij waren er klaar voor, alleen verschoof de deadline van 1 naar 7 oktober omdat niet alle systemen op 1 oktober beschikbaar zijn voor de test. Dat doen we alsnog op de zevende.’. De applicatie en interfaces zijn ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Eindhoven, Boxtel, V&J en de Raad voor de Kinderbescherming. De Brabantse steden zijn waarschijnlijk ook de eerste gemeenten die medio oktober op CORV zijn aangesloten.
Convenant
Gemboxx biedt via Gemcloud configureerbare applicatiesoftware voor gemeentelijke bedrijfsprocessen; JNet levert zijn servicebus-technologie Opentunnel die de GemCloud- componenten onderling verbindt en de integratie met (lokale) overheids-informatiesystemen kan verzorgen. Gemcloud werkt samen met KPN Lokale overheid om de DD CORV-applicatie als ‘software-as-a-service’ (SaaS) in een gesloten netwerk en op een overheidsinfrastructuur veilig aan te kunnen bieden.
Miedema vraagt zich af wat voor zin zo’n convenant eigenlijk heeft als bijna niemand er zich aan houdt en als er geen sancties staan op het niet halen van de deadline. Inmiddels heeft King de eisen wel wat aangescherpt. Wie halverwege oktober nog steeds zijn zaakjes niet op orde heeft, krijgt als ict-leverancier geen ondersteuning meer van King. Het kwaliteitsinstituut was overigens nog niet in staat om een reactie te geven op de gang van zaken.
Noodzaak
Volgens Miedema is de berichtenbox-software belangrijk voor een soepele uitvoering van de nieuwe jeugdzorgwet. ‘Die gaat al op 1 januari 2015 in. We hebben het hier wel over jeugdzorg. Dat is geen onderwerp om lichtvaardig mee om te gaan. Leveranciers hebben hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Het is toch opmerkelijk te noemen dat wij als nieuwkomer op de overheidsmarkt met GemCloud twintig andere leverancier aftroeven met een in onze ogen zeer concurrerend aanbod.’
Ondertekenaars convenant
Het CORV-convenant van afgelopen april werd ondertekend door de leveranciers: BCT; c2Wmo; C3Group; Centric; Enable U; Gemboxx; Gino; Horlings & Eerbeek; InfoRing; JNET; KPN Lokale Overheid; Link2Control; Lost Lemon; Mozard; Osano; Perfectview; PinkRoccade Local Government; Stipter; Topicus; Vicrea; Xlab.
Interessante berichtgeving. GemCloud pretendeert klaar te zijn maar ergens verstopt in het artikel staat “Het enige dat niet is gelukt, is de ketenacceptatietest”.
Dat lijkt me nu net voor software die ketens moet integreren een belangrijke stap. En vanuit mijn ervaring met testen is het ook geen gemakkelijke stap.
Beetje voorbarig dus, dit bericht…..
Natuurlijk hebben er reeds volledige ketentesten plaatsgevonden. De FORMELE ketentest omgeving van CORV is volgende week beschikbaar bij het ministerie en de productie-omgeving kort daarna. Misschien neemt dit uw zorgen weg.
Als directeur van Gemboxx kan ik meneer Cappers en anderen die denken dat het bericht voorbarig was/is het volgende mededelen:
op 15 september heeft GemCloud in het bijzijn van getuigen werkzaam voor publieke organen alle scenario’s door de gehele keten getest in de ontwikkelomgevingen van betrokken partijen. Op 19 september is GemCloud geslaagd voor de StUF-test op CORV, uiteraard herhaalt GemCloud beide testen op 7 oktober. Dat doen wij weer als eerste. Dit was de vroegst mogelijke testdatum omdat dan de testsystemen beschikbaar zijn. Ik maak hier juist melding van omdat ook GemCloud van mening is dat het pas echt telt als de ketentest is doorlopen en dat door een onafhankelijke bron wordt bevestigd. Ook wij hebben ons verbaasd over een persbericht op 10 juli 2014 van PinkRoccade Local Government. Dat bericht was onjuist en werd door niemand (in ieder geval niet in het openbaar) weersproken. GemCloud kende toen de waarheid maar kon niets formeel aantonen en afdwingen. Daarom leek het ons juist en volledig om nu te melden dat wij claimen dat wij de eerste zijn, dat voor 1 oktober conform het convenant konden, maar dat pas formeel kunnen aantonen op 7-10-2014. GemCloud stelt eerlijkheid en transparantie erg op prijs.