Softwareleverancier Microsoft heeft zijn volgende besturingssysteem Windows 10 aangekondigd. Een eerste technische preview komt op 1 oktober 2014 beschikbaar voor deelnemers aan Microsofts grootste participatieprogramma. Windows 10 wordt vooral ontwikkeld voor de zakelijke markt, met aangepast gebruikersgemak en verbeterde beveiligings- en beheermogelijkheden.
Tegelijk met de aankondiging van Windows 10 komt Microsoft ook met het Windows Insider Program. Dit is het grootste platform dat Microsoft ooit heeft opgezet om derden mee te laten denken en ontwikkelen in het anders inzetten en gebruiken van Windows om het zo aan te passen aan de gebruikersbehoeften. Deelnemers aan het programma krijgen toegang tot de technische preview van Windows 10 en krijgen de mogelijkheid om input te leveren aan de ontwikkelingscyclus en feedback te geven.
Eén app store
Windows 10 zal in één versie uitgegeven worden die geschikt is voor alle apparaten; van Xbox tot pc’s en van smartphones en tablets tot kleine gadgets. Het wordt volgens de softwareleverancier daarom geschikt om in te zetten van the internet of things tot in enterprise datacenters wereldwijd. Daarnaast komt Microsoft met een samengevoegd app-platform voor ontwikkelaars voor alle devices met één enkele app store. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om applicaties te schrijven voor een bepaald device, die eenvoudig kunnen worden aangepast naar andere apparaten.
Windows 10 krijgt speciale beveiligingsfuncties mee die bescherming bieden tegen schending, diefstal en phishing. Daarnaast wordt het besturingssysteem uitgerust met speciale data loss prevention, die gebruik maakt van containers en datascheiding op applicatie- en file-level. Dit is inclusief beveiliging die data volgt als het zich begeeft van een tablet of pc naar een usb-schijf, e-mail of naar de cloud.
Hergebruik licenties
Beheer en deployment zijn in Windows 10 vereenvoudigd om zodoende kosten te besparen, inclusief in-place upgrades vanaf Windows 7 en 8 waardoor gegevens op apparaten blijven staan en niet opnieuw ingeladen hoeven te worden. Organisaties krijgen ook de flexibiliteit zelf te kunnen kiezen hoe snel ze innovaties en verbeteringen willen doorvoeren. Ze kunnen een op maat gemaakte app store krijgen die aansluit op hun behoeften en omgeving. De bedoeling is dat de app store de mogelijkheid biedt voor volumelicensering van apps, flexibele distributie ervan en de mogelijkheid voor organisaties om licenties terug te eisen en her te gebruiken, mocht dit nodig zijn.
In Windows 10 komt het oude vertrouwde startmenu weer terug. Het gaat met één klik toegang bieden tot functionaliteiten en files die veel worden gebruikt. Ook kan er een persoonlijke ruimte gecreëerd worden waarin apps, programma’s, mensen en websites kunnen worden opgenomen. Ook gaan apps in een eigen venster draaien. Momenteel openen apps uit de Windows Store in hetzelfde formaat als desktopprogramma’s doen. App-vensters kunnen in afmeting worden aangepast en kunnen verplaatst worden. Ze krijgen titelaanduidingen en krijgen de mogelijkheid om het venster te vergroten, verkleinen en weg te klikken.
Windows 9 overgeslagen
Met de aankondiging van Windows 10, slaat Microsoft nummer 9 over. Eerder had ceo Satya Nadella al aan investeerders laten weten dat de nieuwe versie van het besturingssysteem uit één Windows zou bestaan voor alle apparaten. Voorheen werkte verschillende teams aan verschillende Windows-versies. Microsoft had dit al teruggebracht naar één team met een gedeelde architectuur. Hierdoor kan het softwarehuis universele Windows-apps gaan ontwikkelen die op alle apparaten werken. Naar verwachting komt Microsoft in april 2015 met Windows 10 op de markt.
Een woordvoerder van Microsoft Nederland laat aan Computable weten dat er bewust gekozen is om het nieuwe besturingssysteem Windows 10 te noemen. ‘Windows 9 zou deze versie minder eer aan doen. Dit is zo een grote stap, er is zoveel in deze versie veranderd, dat het in onze ogen gerechtvaardigd is om aan deze Windows-versie het cijfer 10 mee te geven. Windows 10 zorgt voor een nieuwe manier van het doen van dingen. Het is niet een volgende verandering aan het systeem, maar het is een nieuw Windows dat een volgend miljard gebruikers verder gaat helpen.’
Ik heb nu al zovaak MS horen zeggen dat het startmenu terugkomt dat ik niets meer geloof van ze.
@moose
Wanneer je “classic shell” installeert op 8 of 8.1 dan heb je een startmenu zoals dat in 7 normaal is.
Dat is kinderlijk simpel downloaden van http://www.classicshell.net/downloads/ en installeren.
Na de installatie is een NL language-bestand te halen via de settings.
@Jan Het is natuurlijk wel wat dol dat je een programma moet installeren van iemand anders om het startmenu terug te krijgen. Windows 8 was een wat ongelukkige poging om de gebruikers de tegeltjes interface en de Windows App Store in te krijgen. Heb het zelf ook maar bij Windows 7 gehouden. De aanpassingen aan Windows die in het artikel beschreven staan klinken niet slecht vind ik.
Ziet er goed uit, ze lijken inderdaad geluisterd te hebben en de veranderingen zijn positief.
De droomrelease van Microsoft. Een O/S voor alle apparaten, Een app-store, Eenvoudige in-place upgrade, hergebruik van licenties en bovendien zeer veilig.
Ik denk zelfs dat 10 niets te maken heeft met OS-X, maar dat men echt een stap voorwaarts wil maken. Ik ben heel benieuwd.
Wat betreft het versie nummer: in het japans is 9 “ku”, wat lijden betekend wordt vermeden wanneer ze zelfstandig gebruikt worden.
Dat lijkt me geen prettige associatie.
“Het wordt volgens de softwareleverancier daarom geschikt om in te zetten van the internet of things tot in enterprise datacenters wereldwijd”
Komt hiermee de server editie van Windows te vervallen? Dit wordt namelijk wel gesuggereerd met “datacenters wereldwijd”. Lijkt mij waarschijnlijk dat dit gaat gebeuren? Microsoft heeft hier ook niks over gezegd gisteren tijdens het event.
Op Reddit wordt een geloofwaardige verklaring gegeven voor de nummering:
Microsoft dev here, the internal rumours are that early testing revealed just how many third party products that had code of the form
if(version.StartsWith(“Windows 9”))
{ /* 95 and 98 */
} else {
and that this was the pragmatic solution to avoid that.
Microsoft Windows X (Ten) voor allerlei apparaten, in-place upgrade en één app-store. Waar doet me dat toch aan denken. Juist Apple OS X.
En de grote sprong voorwaarts als reden voor het overslaan van 9? Niet erg geloofwaardig. Is Microsoft soms vergeten wat er allemaal gesuggereerd werd bij de introductie van Windows 8? Die grote sprong voorwaarts werd uiteindelijk een uitglijer.
Van de terugkeer van het Start menu, de Virtual desktops, de Gui aanpassingen, daar word ik nog niet warm van; en het kon ook al eerder met tools van derden. Metro apps in een window; ja eindelijk. Metro look en Charms bar op je desktop laten verdwijnen; daar had de Windows 7 gebruiker geen last van. Windows X lijkt zo toch wel erg veel op Windows 7.1.
Alles bij elkaar doet me deze manier van naamgeving denken aan paniek bij de marketingmensen van MS en niet aan een heldere visie met betrekking tot technische ontwikkeling en verwachtingsmanagement.
Maar goed ik heb Windows Technical Preview gedownload en ga ik kijken of de Windows apps ook echt universeel zijn geworden. Doet one-click upgrading het ook net als bij Linux, etc? Ik wil ook graag een duidelijk pluspunt zien bij X. Is Windows X echt meer dan Windows 7 revisited?
Wel lekker schelden op Microsoft, maar wie neemt nu eens gewoon de beslissing om die rommel niet meer te gebruiken, en voor een van de tientallen alternatieven te kiezen?